Οι «αξίες» της ΔΑΚΕ

• Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η νέα αφίσα της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών, η οποία αντιγράφοντας ξεκάθαρα τη ναζιστική ρητορική της Χρυσής Αυγής, δηλώνει ότι αντιστέκεται «στον εθνομηδενισμό της αριστεράς» και στο «σχολείο - κέντρο προπαγάνδας που ονειρεύεται» και προβάλλει ως πρώτη απαίτηση την «εθνοκεντρική εκπαίδευση βασισμένη στις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού».

“Δηλαδή ζητάνε οι εκπαιδευτικοί να διδάσκουμε στη νέα γενιά, ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν έγινε ή δεν ήταν απαραίτητη και ότι οι δοσίλογοι, οι χίτες και οι ταγματασφαλίτες της γερμανικής κατοχής ήταν υπερασπιστές των αρχών του ελληνικού πολιτισμού ενώ το αντιστασιακό κίνημα, το ΕΑΜ και η αριστερά ήταν η καταστροφή. [...] Τι περίεργο άραγε που αυτή η αφίσα κυκλοφόρησε δυο βδομάδες μετά το κύμα αντιρατσιστικών- αντιφασιστικών εκδηλώσεων στα σχολειά ενόψει της 21ης Μάρτη και την περίοδο που αυξάνονται οι διώξεις εναντίον αριστερών συναδέλφων! ” αναφέρει μεταξύ άλλων σε καταγγελία της η Αγωνιστική Κίνηση της Γ'ΕΛΜΕ Αθήνας και καταλήγει:

“Δε θα αφήσουμε τα δημόσια σχολεία να γίνουν χώροι ιδεολογικής προπαγάνδας υπέρ των συνεργατών των γερμανών ναζί στην κατοχή και των επιγόνων τους, των βασανιστών του μετεμφυλιακού κράτους, των χουντικών προδοτών, των δολοφόνων των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, υπέρ Κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ και κεφαλαίου. Παλεύουμε για ένα σχολείο δημοκρατικό, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς και τις ρατσιστικές διακρίσεις, με παιδαγωγική ελευθερία, για να έχουν όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες στη γνώση.”

• Πανελλαδικό συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 19/4, εκατοντάδες δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς για την υπεράσπιση των δομών της Ειδικής Αγωγής. Το συλλαλητήριο συνδιοργάνωσαν οι ΔΟΕ κι ΟΛΜΕ με τη συμμετοχή συλλόγων εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και γονέων, στα πλαίσια του Μήνα Ειδικής Αγωγής όπως έχει οριστεί ο Απρίλης. Μια σειρά πρωτοβάθμιοι σύλλογοι εκπαιδευτικών συμμετείχαν στην κινητοποίηση με στάση εργασίας.

• Συνεχίζεται η βιομηχανία κατασκευής “επίορκων”, μέσω συνδικαλιστικών διωξεων, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του αγωνιστή δασκάλου και διευθυντή του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό, Στέφανου Γκουλιώνη, ο οποίος παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας, με κίνδυνο την άμεση απόλυσή του. Αιτία είναι η συμμετοχή του σε διαδήλωση, την ημέρα της παρέλασης για την 25η Μαρτίου στη διάρκεια της οποίας συνελήφθη εντελώς αναίτια. Ψηφίσματα συμπαράστασης έχουν εκδώσει μια σειρά εργατικά σωματεία και σύλλογοι εκπαιδευτικών.