«Πενταμηνίτες»: Είμαστε οργισμένοι και παλεύουμε

Με τετράωρη στάση εργασίας 12- 4μμ, συγκέντρωση στο Αγ. Βενιζέλου και διαδήλωση, απάντησαν οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα προγράμματα ΕΣΠΑ στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 17 Απρίλη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και 6ωρη στάση της ΠΟΕΔΗΝ με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις ΥΠΕ στην Αριστοτέλους.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΣΠΑ πήγαμε στην συγκέντρωση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και καλέσαμε σε κοινή διαδήλωση στο πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. «Εμείς οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα καλούμε σε κοινό αγώνα όλους τους εργαζόμενους που απεργούνε σήμερα ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης και παλεύουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα, ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε». Πάνω από 200 εργαζόμενοι στα ΚΩΧ μαζί με κάποιους απεργούς από το χώρο της Υγείας διαδηλώσαμε προς το Υπουργείο και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την μεγάλη απεργία της Πρωτομαγιάς.

Οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα ΕΣΠΑ στην Θεσσαλονίκη είναι απλήρωτοι εδώ και 2,5 μήνες, δεν καλύπτονται από την εργατική νομοθεσία και δεν απολαμβάνουν καν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα απασχολούνται σε δήμους της Θεσσαλονίκης, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας δουλεύουν χωρίς μάσκες, γάντια και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Παρόλο το γεγονός πως είναι από τα πιο χτυπημένα κομμάτια στο τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων, οι εργαζόμενοι στα ΕΣΠΑ στην Θεσσαλονίκη, οργάνωσαν από την πρώτη στιγμή Επιτροπή Αγώνα και βρίσκονται σχεδόν κάθε εβδομάδα σε κινητοποιήσεις. Επίσης οι εργαζόμενοι στους Δήμους οργανώθηκαν από την πρώτη στιγμή στα σωματεία των ΟΤΑ, όπου καλύπτουν και τις κινητοποιήσεις τους. «Είμαστε οργισμένοι και θα παλέψουμε για να διεκδικήσουμε πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μαζί με όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στην κυβέρνηση και τις επιθέσεις της».

Αλέξανδρα Σιαφάκα, εργαζόμενη στα πεντάμηνα, Θεσσαλονίκη