Ενάντια σε Μνημόνια και ρατσισμό Απεργούμε Πανεργατικά 1η Μαη

Ημέρα Γενικής Πανελλαδικής Απεργίας είναι η 1η Μάη με πανεργατικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Για τη σημασία και την οργάνωσή της μας μίλησαν ο Τάσος Αναστασιάδης, συντονιστής της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

- Ποιες οι αιχμές της φετινής Πρωτομαγιάς;

- Τάσος: Η πανεργατική απεργία της 1ης Μάη είναι καταρχήν η απάντηση της εργατικής τάξης στη πρόκληση της συγκυβέρνησης Σαμαρά να καταργήσει την Πρωτομαγιά μεταφέροντάς τη την Τρίτη του Πάσχα. Ήδη το κάλεσμα για απεργία έφερε την αναδίπλωση του Μανιτάκη σε σχέση με το δημόσιο τομέα. Δεύτερον ,είναι η απάντηση στις νέες μνημονιακές επιθέσεις. Η κυβέρνηση ετοιμάζει την επόμενη βδομάδα να περάσει πολυνομοσχέδιο-σκούπα στη Βουλή για να επισφραγίσει τις πρόσφατες συμφωνίες με την τρόικα, όπως τις απολύσεις στο δημόσιο, τα χαράτσια, την κατάργηση της Κυριακής αργίας κ.α. Είναι η απάντηση στο μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων. Δεκαπέντε μέρες μετά την Πρωτομαγιά λήγει η μετενέργεια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αφήνοντας τους εργαζόμενους απροστάτευτους απέναντι στους εργοδότες. Η απαίτηση των εργαζόμενων για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων θα ακουστεί δυνατά την Πρωτομαγιά.

Είναι η απάντηση στις ιδιωτικοποιήσεις. Η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ αυτή τη στιγμή για να μην περάσει το ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι μάχες που δίνουν οι εργαζόμενοι σε όλα τα “φιλέτα” του δημοσίου, θα έχουν συνέχεια την Πρωτομαγιά. Το ίδιο οι μάχες που δίνουν οι εκπαιδευτικοί ενάντια στη διάλυση της παιδείας, οι νοσοκομειακοί ενάντια στη διάλυση της υγείας μετά και την πετυχημένη απεργία της 17 Απρίλη.

Ενώ τα γεγονότα στη Μανωλάδα προσθέτουν όχι μόνο την αντιρατσιστική διάσταση, αλλά δίνουν στο κεντρικό σύνθημα της Πρωτομαγιάς “εργάτες όλων των χωρών ενωθείτε” τον επίκαιρο χαρακτήρα του. Αρα η φετινή Πρωτομαγιά κάθε άλλο παρά επετειακή είναι, στην πραγματικότητα είναι η συνέχεια της σύγκρουσης με τις επιθέσεις της κυβέρνησης, των εργοδοτών, της τρόικα.

- Πέτρος: Στο Σικάγο, οι μπράβοι των αφεντικών σκοτώσαν τους εργάτες που κινητοποιήθηκαν. Στη Μανωλάδα, οι μπράβοι των αφεντικών πυροβόλησαν τους εργάτες όταν διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους. Γι' αυτό η φετινή Πρωτομαγιά είναι μέρα που πρέπει να σημάνει μαζική απεργία παντού, με τους μετανάστες εργάτες στην πρώτη γραμμή.

Η οργάνωση των μεταναστών εργατών είναι υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος. Πρέπει να ζητήσει παντού τη νομιμοποίηση των μεταναστών, πρέπει να γράψει παντού τους μετανάστες στα συνδικάτα, να τους εντάξει στις γραμμές του. Ήδη η Πρωτομαγιά στη Μανωλάδα προβλέπεται ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, ένα προχώρημα για το εργατικό κίνημα. Με τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής, με τους δασκάλους και τους καθηγητές, θα έχουμε και ένα μαζικό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο την επόμενη Κυριακή 28 Απρίλη, αλλά και μια δυνατή Πρωτομαγιά που θα μπαίνει για πρώτη φορά το ζήτημα της οργάνωσης των μεταναστών σαν κυρίαρχο στοιχείο. Με αυτή την αιχμή μπορούμε να κινητοποιήσουμε χιλιάδες μετανάστες εργάτες να κατέβουν στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Το προηγούμενο διάστημα ανοίξαμε τεράστια μέτωπα με τη ρατσιστική πολιτική του Δένδια. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης συνεχίζουν να είναι σε εξέγερση και ζητάμε να κλείσουν. Στην Κόρινθο θέλουμε η διαδήλωση της 1ης Μάη να καταλήξει έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εχουμε τη συνέχεια των κινητοποιήσεων για την ιθαγένεια και τις επιθέσεις που δέχονται οι μετανάστες και τα παιδιά τους. Ζητάμε ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, ζητάμε να είναι νόμιμοι οι γονείς. Βασική είναι και η κόντρα με τη Χρυσή Αυγή και τους νεοναζί, τους έχουμε απομονώσει, τους πετάξαμε στη θάλασσα στα Χανιά, τους έχουμε κηνυγήσει σε όλη τη χώρα. Με αυτές τις αιχμές θέλουμε να κατέβουμε ξανά κατά χιλιάδες, να πλημμυρίσουν οι πλατείες και το “εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι” να γίνει πιο συγκεκριμένο από ποτέ.

- Πώς οργανώνεται η απεργία και οι συγκεντρώσεις;

- Πέτρος: Η κινητοποίηση των μεταναστών στη Μανωλάδα είναι μία από τις πολλές που γίνονται σε όλη τη χώρα. Στη σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ το περασμένο Σάββατο για την Πρωτομαγιά συμμετείχαν οι κοινότητες των Αλβανών, των Μπαγκλαντεσιανών, των Πακιστανών, οι Αφρικανοί. Αποφασίσαμε μεγάλες περιοδείες και εξορμήσεις στις γειτονιές. Η Πακιστανική Κοινότητα έχει πάρει απόφαση και θα πρωτοστατήσει για να γίνει απεργία και να κλείσουν τα καταστήματα των μεταναστών την Πρωτομαγιά. Οι τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ σε όλη τη χώρα οργανώνουν επίσης συσκέψεις και εξορμήσεις για την επιτυχία της συγκέντρωσης. Οταν μετανάστες έχουν την αυτοπεποίθηση και το τσαμπουκά να πάνε απέναντι σε μπράβους που χρησιμοποιούν όπλα, είναι γιατί έχουν προηγηθεί οι διαδηλώσεις κατά του Ξένιου Δία, τα μεγάλα αντιρατσιστικά-αντιφασιστικά συλλαλητήρια όπως η 19 Γενάρη, οι πορείες για την ιθαγένεια, οι εξεγέρσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι συγκεντρώσεις ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Ενα μεγάλο τέτοιο ραντεβού είναι και η Πρωτομαγιά.

- Τάσος: Η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης έχει πάρει απόφαση για απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο. Οι εργαζόμενοι στο μετρό έχουν πάρει απόφαση για στάση εργασίας σπάζοντας την επιστράτευση της κυβέρνησης. Την περασμένη Παρασκευή έγινε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών με πρωτοβουλία του ΣΕΛΜΑ από την οποία βγήκε κοινό κάλεσμα για την Πρωτομαγιά. Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων καλεί επίσης, οργανώσεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ζωντανά κομμάτια του εργατικού κινήματος που δίνουν τις μάχες καλούν στο Μουσείο και πορεία στο Σύνταγμα και τη Βουλή.

Από τη μεριά της ΣΕΑ έχει ήδη κυκλοφορήσει αφίσα και προκήρυξη και η προσπάθεια οργάνωσης είναι διπλή. Πρώτον, με εξορμήσεις και περιοδείες σε όλους τους χώρους δουλειάς για ν'ανοίξουμε τη συζήτηση για τη σημασία του φετινού εορτασμού, με μαζέματα-συσκέψεις-συνελεύσεις παντού που να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι από τα κάτω τη συμμετοχή τους και να οργανώσουν το μαζικό κατέβασμα με το πανό του σωματείου του. Και δεύτερον, με απεργιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα που θα πάρουν πάνω τους όχι μόνο την οργάνωση της συγκέντρωσης της 1ης Μάη αλλά και τη συνέχεια, γιατί η Πρωτομαγιά είναι αφετηρία απεργιακής κλιμάκωσης.


Συντονιζόμαστε για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Επιτυχημένη ήταν η ανοιχτή σύσκεψη συντονισμού για την απεργία της Πρωτομαγιάς που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ (ΣΕΛΜΑ) την Παρασκευή 19 Απρίλη. Δεκάδες συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και αγωνιστές από πολλούς κλάδους και χώρους συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του ΣΕΛΜΑ και συζήτησαν για την οργάνωση της πρωτομαγιάτικης απεργίας αλλά και τη συνέχεια.

“Το Σωματείο του ΜΕΤΡΟ έχει αποφασίσει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9πμ για να κατεβάσουμε μετά τους απεργούς στις συγκεντρώσεις”, ενημέρωσε ο Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ. “Με την απόφασή μας σπάμε την επιστράτευση που έχει επιβάλει η συγκυβέρνηση και δείχνουμε ότι δεν σκύβουμε το κεφάλι, ότι συνεχίζουμε παρά τον πόλεμο που δεχόμαστε να παλεύουμε. Χρειάζεται να πάρουμε πρωτοβουλίες και για μετά την Πρωτομαγιά, θέλουμε να ακούσουμε προτάσεις αγώνα και συντονισμού”.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης και του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, από συνδικαλιστές των ηλεκτροδηγών του ΜΕΤΡΟ, των οδηγών στα μπλε λεωφορεία, του ΗΣΑΠ, του Σωματείου υπουργείου Ανάπτυξης, του Σωματείου Βιβλίου Χάρτου που έχει κηρύξει και κλαδική απεργία στις 23 Μάη για τη ΣΣΕ, του Σωματείου Εργαζομένων Ιντρακόμ, της ΠΟΣ, του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, των νοσοκομείων, του κινήματος “Δεν πληρώνω”. Ολοι τόνισαν τη σημασία της απεργίας ως συνέχεια των μεγάλων αγώνων που έχει δώσει το εργατικό κίνημα τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι η επιτυχία της θα είναι σκληρή μάχη και χρειάζεται οργάνωση από τα κάτω μέσα στους χώρους δουλειάς.