Ανταπόκριση από τη Μανωλάδα: Εργάτες ενωμένοι, οργανωμένοι και δυνατοί

“Τι θέλουμε; Χαρτιά – Τι θέλουμε; Λευτεριά”, ήταν τα λόγια που επαναλαμβάνονταν σαν σε τραγούδι σε όλη την διάρκεια της συγκέντρωσης και στη διαδήλωση στην Νέα Μανωλάδα την Κυριακή 28 Απρίλη. Ο τρελός χορός που έστησαν πάνω από 3.000 μετανάστες εργάτες γης της περιοχής και εκατοντάδες συμπαραστάτες που ήρθαν από τον Πύργο και την Πάτρα αλλά και άλλους νομούς της Πελοποννήσου, ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία του χωριού έχοντας μπροστά το πανό της ΚΕΕΡΦΑ και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών - “Νόμιμοι οι μετανάστες και οργανωμένοι στα Συνδικάτα”.

Εκατοντάδες κίτρινες σημαίες της ΚΕΕΡΦΑ, πορτοκαλί της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, κόκκινες του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αντικυβερνητικές πικέτες της Εργατική Αλληλεγγύης αλλά και αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές πικέτες της ΚΕΕΡΦΑ στα χέρια μεταναστών και ντόπιων δημιούργησαν την αίσθηση ενός ανθρώπινου πολύχρωμου ποταμού που ξεχείλισε τα σχεδόν 4 χιλιόμετρα μεταξύ της Ν. Μανωλάδας και της διπλανής Βάρδας όπου βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

“Από την Μανωλάδα, στην Ντάκα, το Ισλαμαμπάντ και το Κάιρο, οι εργάτες ενωμένοι θα νικήσουν”, ήταν το επόμενο πανό της Ένωσης Μεταναστών Εργατών γραμμένο στα Αγγλικά, ενώ ακολουθούσε το πανό της Ένωσης Εργαζόμενων Μεταναστών Μπαγκλαντες “Καμιά Θυσία για την Πλουτοκρατία” καθώς και μια σειρά από πανό της κοινότητας των Μπαγκλαντεσιανών, αλλά και παραρτημάτων πολιτικών οργανώσεων από το Μπαγκλαντές. Οι Μπαγκλαντεσιανοί είχαν κάνει την μαζικότερη κινητοποίηση που έχουν οργανώσει ποτέ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο τους Αριφ Ραμάν.

Ακολουθούσε το πανό της ΕΛΜΕ Ηλείας “Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα Κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ” και τα πανό της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ Πύργου “Φτάνει Πια! Νομιμοι όλοι οι μετανάστες”, αλλά και της Πάτρας που είχε έντονη παρουσία τόσο στην διαδήλωση όσο και στην οργάνωση της όλης κινητοποίησης

Από τη Μανωλάδα ως τις Σκουριές

“Από την Μανωλάδα μέχρι τις Σκουριές ενάντια σε μπράβους και καπιταλιστές”, ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι σύντροφοι του ΣΕΚ που ακολουθούσαν με το πανό “Εργάτες Ενωμένοι – Ποτέ Νικημένοι”.

Από τις πιο δυναμικές παρουσίες το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με συντρόφους να έχουν ταξιδέψει από ολόκληρη την Πελοπόννησο για να διαδηλώσουν πίσω από το πανό της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηλείας. Αντιεξουσιαστές έφτασαν στη Μανωλάδα από την Πάτρα και τον Πύργο, ενώ με πανό βρέθηκαν στην κινητοποίηση και σύντροφοι από το ΕΕΚ.

Τα τεράστια πλακάτ της ΚΕΕΡΦΑ και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, με το χέρι του εργάτη που έλιωνε μια φράουλα στη μάπα του Δένδια έδιναν ηχηρή απάντηση στους πολιτικούς υπεύθυνους της δολοφονικής επίθεσης των μπράβων του Βαγγελάτου. Καρφωμένα στις κολώνες του κεντρικού δρόμου της Μανωλάδας αλλά και δεκάδες πικέτες στα χέρια μεταναστών έδιναν τον τόνο της τεράστιας και σε μέγεθος και σε σημασία κινητοποίησης της Κυριακής.

Οι μετανάστες εργάτες γης με τις γροθιές υψωμένες, γεμάτοι αυτοπεποίθηση, δεν σταμάτησαν να φωνάζουν, να τραγουδούν και να χορεύουν σε όλη την διάρκεια της πορείας. Στην Βάρδα οι μπάτσοι, που είχαν κουβαλήσει ΜΑΤ από την Πάτρα, είχαν φράξει τον δρόμο προς το αστυνομικό τμήμα. Οι χιλιάδες μετανάστες και συμπαραστάτες έκαναν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στην κλούβα χωρίς να σταματάνε να φωνάζουν συνθήματα ενώ αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Τζαβέντ Ασλάμ, τον Αρίφ Ραμάν, τον Πέτρο Κωνσταντίνου, την Τόνια Λαχανιώτη, τον Δημήτρη Δεσύλα και τον Γιάννη Σεφερλή κατέθεταν ψήφισμα. Λίγο αργότερα πήραν το δρόμο του γυρισμού για να ολοκληρώσουν την πορεία τους μετά από 7 και πλέον χιλιόμετρα ξανά στην κεντρική πλατεία της Ν. Μανωλάδας. Χιλιάδες γροθιές, φωνές και συνθήματα, έκλεισαν την κινητοποίηση, ενώ οι αγκαλιές και οι χαιρετισμοί ακολουθούσαν τους συμπαραστάτες μέχρι την έξοδο του χωριού.


Μαζικά στην Ένωση Μεταναστών Εργατών

Πολλές ώρες πριν την μεγάλη απογευματινή συγκέντρωση και πορεία είχαν στηθεί τα τραπεζάκια της Ένωσης Μεταναστών Εργατών στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας με εκατοντάδες μετανάστες εργάτες γης να συμπληρώνουν τις αιτήσεις τόσο για την συμμετοχή στην Ένωση Μεταναστών Εργατών γης Μανωλάδας όσο και για την κατάθεση αιτήσεων για την έκδοση αδειών παραμονής και εργασίας σε όσους δεν είχαν.

Μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και συμπαραστάτες που είχαν έρθει από την Αθήνα, την Πάτρα, τον Πύργο, την Αμαλιάδα, το Ναύπλιο, την Καλαμάτα, την Τρίπολη βοηθούσαν τους μετανάστες που στην πλειοψηφία τους δεν γνωρίζουν καλά ελληνικά, να συμπληρώσουν τις αιτήσεις, ενώ στην συνέχεια τις κατέθεταν στην πρόχειρη γραμματεία που στήθηκε στην πλατεία στην οποία συμμετείχαν η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος, μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων, ο Ισμαήλ Σαριφί διερμηνέας από την Αφγανική κοινότητα και ο Γιάννης Δήμου.

“Πρόκειται ήδη για ένα πολύ μαζικό συνδικαλιστικό όργανο αφού μιλάμε για εκατοντάδες εργάτες, ενώ υπάρχουν χιλιάδες άλλοι ασυνδικάλιστοι εργάτες στην περιοχή”, ανέφερε κατά την επιστροφή, με τις αιτήσεις ανά χείρας ο Γιάννης Δήμου που ως δικαστικός υπάλληλος έχει και την εμπειρία από άλλα συνδικάτα.


Ομιλίες

“Θα φτιάξουμε Συνδικάτο, θα πάρουμε χαρτιά, θα πληρωθούμε όλες τις ώρες εργασίας που μας χρωστάνε, θα κερδίσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής και μεγαλύτερα μεροκάματα”, υπογράμμισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κεντρική του ομιλία.

Εξήγησε πως η εξαγωγική γεωργική βιομηχανία της περιοχής, ειδικά για τις φράουλες, βρίσκεται σε μια δυναμική ανάπτυξης που έφτασε για το 2012 τα 100 εκατομμύρια ευρώ τζίρο, και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την κρίση σαν δικαιολογία για να ρίχνει τα μεροκάματα όπως έκανε φέτος. “Σήμερα δείχνετε την δύναμη που έχουν οι εργάτες. Από την Ντάκα και το Ισλαμαμπάντ, μέχρι το Κάιρο, την Αθήνα και την Μανωλάδα οι εργάτες έχουν την δύναμη να τσακίσουν την εκμετάλλευση”, τόνισε. Ξεσήκωσε ενθουσιασμό, χειροκροτήματα και χιλιάδες φωνές όταν αναφέρθηκε στο μήνυμα συμπαράστασης στους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας που έστειλε το μεγαλύτερο συνδικάτο TGM του Μπαγκλαντές συνδέοντας την τραγωδία του εργοστασιακού κτηρίου στην Ντάκα, όπου βρήκαν το θάνατο εκατοντάδες εργάτες, με τον αγώνα της Μανωλάδας.

“Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους έλληνες συμπαραστάτες και να κατανοήσουμε όλοι, έλληνες και μετανάστες εργάτες πως έχουμε κοινά συμφέροντα και πως ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε. Δεν θέλουμε κανέναν εργάτη, από όπου και να είναι, από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Αίγυπτο ή την Ελλάδα, να ζει σε αυτές τις συνθήκες εξαθλίωσης και να ζητιανεύει για τα λεφτά που έχει δουλέψει. Γι' αυτό και είναι τόσο σημαντικό που σήμερα έχουμε την στήριξη των εργατικών κέντρων, των συνδικάτων, και των εργαζόμενων της περιοχής, γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε”, τόνισε και στα ελληνικά και στα Ουρντού ο Τζαβέντ Ασλάμ από την Πακιστανική Κοινότητα.

Ανθρώπινες συνθήκες

“Σήμερα κάνουμε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν κάνει οι Μπαγκλαντεσιανοί στην Ελλάδα. Θέλουμε να δείξουμε πως δεν σας ξεχνάμε. Θα είμαστε πλάι σας και θα διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όλους”, τόνισε ο Αρίφ Ραμάν από την κοινότητα των Μπαγκλαντεσιανών.

Αρκετοί ήταν οι ομιλητές από τις διάφορες οργανώσεις Μπαγκλαντεσιανών που πήραν μέρος στην κινητοποίηση. Η σημαντικότερη όμως ομιλία ήταν ήταν αυτή του Βρετανομπαγκλαντεσιανού καθηγητή Ραφίκ Χασάν από το κέντρο παρακολούθησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Λονδίνου ο οποίος μίλησε στα αγγλικά και στα μπάνγκλα, λέγοντας πως δεν υπάρχει καμιά διαφορά ανάμεσα στην εκμετάλλευση που τόσο αποτρόπαια φαίνεται σήμερα με τους εκατοντάδες νεκρούς εργάτες από την πτώση του κτηρίου στην Ντάκα και στους πυροβολισμούς της Μανωλάδας. “Κάποιοι νομίζουν ότι είσαστε κάποιοι ξεχασμένοι από την μοίρα άνθρωποι στην άκρη της ελληνικής υπαίθρου. Σήμερα τους λέμε ξεκάθαρα, δεν θα αφήσουμε τα αδέρφια μας τους εργάτες της Μανωλάδας ξεχασμένους”.

“Όλο το εργατικό κίνημα της Ηλείας θα σταθεί στο πλευρό σας στην προσπάθειά σας να οργανωθείτε και να απαντήσετε στις επιθέσεις των αφεντικών”, τόνισε από την μεριά του ο Γιάννης Σεφερλής, δημοτικός Σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Δήμο Πύργου, για να συμπληρώσει ο Δημήτρης Δεσύλας, περιφερειακός σύμβουλος με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα πως η στήριξη αυτή έρχεται από όλο το εργατικό κίνημα της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαϊας και της Ηλείας που έχουν κοινά προβλήματα.

Στην μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση που την ίδια μέρα πέρναγε το πολυνομοσχέδιο που σπέρνει ακόμα περισσότερο την φτώχεια και την ανεργία σε ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας, αναφέρθηκε η Τόνια Λαχανιώτη, περιφερειακή Σύμβουλος στα Ιόνια νησιά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δυναμικός ήταν και ο χαιρετισμός του προέδρου της τοπικής ΕΛΜΕ Γιάννη Γιαννόπουλου που έφερε το μήνυμα της συμπαράστασης όλων των εργαζόμενων του νομού, ενώ ο Γιάννης Δήμου, Δικαστικός Υπάλληλος και μέλος της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, εξήγησε πως αυτές οι δολοφονικές επιθέσεις εντάσσονται στη γενικότερη εικόνα της κυβερνητικής καταστολής.

“Ανοιχτά σύνορα για τους εργάτες και κλειστά σύνορα για το κεφάλαιο. Αυτή είναι η εργατική απάντηση στις επιθέσεις των αφεντικών αλλά και των κυβερνήσεων”, τόνισε ο Νεκτάριος Χαιντάρ από την ΚΕΕΡΦΑ της Πάτρας που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των τραυματισμένων εργατών που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Ρίο, εξηγώντας πως η νεολαία και οι εργαζόμενοι της Πάτρας σοκαρίστηκαν από την αγριότητα της δολοφονικής επίθεσης των μπράβων της Μανωλάδας.