Μαρξισμός 2013: 16 - 19 Μάη ΑΣΟΕΕ

Ο Μαρξισμός είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Η πολιτική και οικονομική κρίση βαθαίνει, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε το Μαρξισμό ως μέσον για να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μας και πως θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που γεννούνται από τις ραγδαίες εξελίξεις.

Η επίθεση της μνημονιακής κυβέρνησης στο εργατικό κίνημα, το εθνικιστικό παραλήρημα της δεξιάς και των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής, η αύξηση της ανεργίας, οι αυτοκτονίες απελπισμένων συμπολιτών μας που είδαν να αλλάζει η ζωή τους από τη μία μέρα στην άλλη, η δολοφονική επίθεση στους εργάτες μετανάστες της Μανωλάδας, είναι λίγα από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και φανερώνουν την βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος.

Το τετραήμερο φεστιβάλ Μαρξισμού και το πλούσιο πρόγραμμά του, είναι η ευκαιρία να προβληθούν οι Μαρξιστικές ιδέες και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί από αυτούς που προμηθεύτηκαν πρόσκληση για τις συγκεκριμένες ημέρες του φεστιβάλ, δήλωσαν πως περιμένουν με ανυπομονησία να το παρακολουθήσουν.

Στις εξορμήσεις μας σε εργατικούς χώρους, πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα να μάθουν περισσότερα για τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν, ψηφοφόροι όλων των πολιτικών παρατάξεων θέλησαν να δουν το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μίας κυρίας που ενώ στο παρελθόν ανήκε σε δεξιά παράταξη, πήρε αμέσως την πρόσκληση λέγοντας πως είναι πια καιρός να αλλάξουν οι ιδέες και να κατανοήσουν οι άνθρωποι την ανάγκη για ριζικές αλλαγές.

Στέλλα Μυρισιώτη, εργαζόμενηΑπό την αρχή του χρόνου άνοιξαν μια σειρά μάχες ενάντια στα μνημόνια, το ρατσισμό και τους φασίστες, και γενικότερα σε μια πολιτική λιτότητας από μια κυβέρνηση που είναι κυριολεκτικά στη κόψη του ξυραφιού. Μέσα σε αυτό το κλίμα, έρχεται και το φεστιβάλ του Μαρξισμού.

Πολλοί είναι αυτοί που καταλαβαίνουν πως όλες αυτές οι μάχες που έχουν ανοίξει δεν αφορούν μόνο τα συντεχνιακά τους συμφέροντα, αλλά ανοίγονται και προοπτικές πως θα αλλάξουμε συνολικότερα αυτή την κατάσταση. Με αυτό το σκεπτικό πολλοί ανοίγοντάς τους την κουβέντα για το φεστιβάλ θέλησαν να κόψουν την πρόσκλησή τους, να συμμετέχουν ενεργά και να βάλουν και εκείνοι όπως και οι υπόλοιποι που θα συμμετέχουμε, την εμπειρία τους μέσα σε μια σειρά από συζητήσεις.

Προσωπικά θεωρώ πως η συζήτηση «Κρίση, αντίσταση, επανάσταση» που υπάρχει στο φεστιβάλ μας φέτος, θα είναι μια από τις κορυφαίες καθώς, είναι πραγματικά μια συζήτηση που ανοίγεται συνεχώς μέσα στους εργατικούς χώρους, τις σχολές και τις πλατείες και πρέπει να πάρει μια καλή απάντηση από τη μεριά μας. Αν ο Μαρξ είχε πει πως το ζήτημα είναι να αλλάξουμε τον κόσμο, ο Μαρξισμός παίζει αναμφισβήτητα με τις συζητήσεις και τις συμμετοχές του τεράστιο ρόλο στο να βάζει με ποιες ιδέες οργανώνουμε την πάλη μας. Για αυτό ας συμμετέχουμε όλοι, για να μπορέσουμε να μπούμε στη μάχη πιο δυναμικά με καλύτερες ιδέες για να απαλλαγούμε από αυτό το σάπιο σύστημα.

Μιχάλης Πέππας, φοιτητής Χημικό Αθήνας


Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Το Φεστιβάλ του Μαρξισμού φέτος θα είναι πιο πλούσιο από ποτέ. Μετά από τις συζητήσεις κάθε βράδυ θα υπάρχει πολιτιστικό πρόγραμμα. Την Πέμπτη 16 Μάη μετά το τέλος των συζητήσεων θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία».

Πριν από δύο φύλλα ο Κώστας Καρπόζηλος από την ομάδα που έφτιαξε το ντοκιμαντέρ είχε δώσει συνέντευξη στην Εργατική Αλληλεγγύη. Όπως μας είχε πει ο ίδιος το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται σε «δύο ζητήματα: την εργατική διάσταση της υπερατλαντικής μετανάστευσης και την παράλληλη διαδρομή του ελληνοαμερικανικού κοινωνικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού». Μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη στον εξής σύνδεσμο http://tinyurl.com/c6ps38t

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 17/5, η θεατρική ομάδα από τις «Αδέσποτες Σκύλες» θα παίξει το έργο που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, για όσους βρεθούν στο χώρο της ΑΣΟΕΕ. Η θεατρική ομάδα αποτελείται από τις: Δήμητρα Γκλιάτη, Νάντια Καβουλάκου, Βιβή Κάππα, Φραγκίτσα Κατωγυρίτη, Ντίνα Καφτεράνη, Βιτόρια Κωτσάλου, Ζουλί Λεφέβρ, Τατιάνα Άννα Πίττα, Νέλλη Πουλοπούλου. Περισσότερα για τις «Αδέσποτες Σκύλες» διαβάστε στο μπλογκ τους: http://adespoteskyles.blogspot.gr/

Το Σάββατο 18/5 το βράδυ θα υπάρχει ζωντανή συναυλία στην αυλή της σχολής. Τα ονόματα των συγκροτημάτων και των μουσικών που θα παίξουν για τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ θα γίνουν γνωστά τις επόμενες μέρες.

Επίσης, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την έκθεση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. Η Εργατική Αλληλεγγύη την είχε παρουσιάσει σε προηγούμενο φύλλο, μπορείτε να δείτε την παρουσίαση στον παρακάτω σύνδεσμο http://tinyurl.com/bum65y4

Tέλος, σε όλη τη διάρκεια του Μαρξισμού θα προβάλλονται βίντεο από τις μάχες των τριών τελευταίων χρόνων ενάντια σε Μνημόνια, Τρόικες και νεοναζί από την ομάδα Information Libre.


Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα είναι εκεί

Σε όλη τη διάρκεια του τετραήμερου το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο με τις δικές του εκδόσεις, αλλά και με επιλογές πολιτικών και λογοτεχνικών βιβλίων θα μεταφερθεί στο χώρο της ΑΣΟΕΕ.