ΕΡΤ: κινητοποιήσεις οι δημοσιογράφοι

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ μετά από απόφαση της τελευταίας τους γενικής συνέλευσης την Πέμπτη 25 Απρίλη. Συγκεκριμένα η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ αποφάσισε νέα 48ωρη απεργία το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Απριλίου και στις αργίες του Πάσχα (Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα), καθημερινές στάσεις εργασίας τις ώρες που μεταδίδονται στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο μικτές παραγωγές, ενώ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς.

Μια μέρα πριν, την Τετάρτη 24 Απρίλη, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ όπου κατήγγειλαν ότι ενώ η διοίκηση αρνείται να δεσμευθεί για την καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών κατασπαταλάει χρήματα σε “ειδικούς συμβούλους” και σε “μικτές” και “εξωτερικές” παραγωγές δηλαδή σε εργολάβους.

Αντίθετα με την προπαγάνδα των “υπεράριθμων”, στα 4 κανάλια, στους 7 ραδιοφωνικούς σταθμούς, στους 19 περιφερειακούς σταθμούς, στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», στις «υπηρεσίες Προέδρου» και στον ιστότοπο της ΕΡΤ εργάζονται 661 δημοσιογράφοι που οι καθαρές αμοιβές τους είναι 877.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή μόνο 26 “ειδικοί σύμβουλοι” και “προσωπικό ειδικών θέσεων” αμείβονται με 86.000 ευρώ, ενώ 2.414.471 ευρώ κοστίζουν ετησίως οι “μικτές παραγωγές” στην τηλεόραση.

Οι δημοσιογράφοι κατήγγειλαν τα σχέδια ξεπουλήματος της ΕΡΤ, όπως και τα φαινόμενα συνεχούς λογοκρισίας (διαβάστηκε επιστολή της Μαριλένας Κατσίμη από την Πρωινή Ενημέρωση που κόπηκε πρόσφατα) και απαίτησαν την ανανέωση των συμβάσεων για τους συμβασιούχους. Συγκλονιστική ήταν η παρέμβαση του συναδέλφου Νικόλα Περδικάρη (μόλις έληξε η σύμβασή του) που μίλησε για την ανανέωση των συμβάσεων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και συνολικότερα για το δικαίωμα στην εργασία για κάθε άνθρωπο.