H άποψή μας: Επιμένουμε απεργιακά και αντιφασιστικά

Τα φερέφωνα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να ζωγραφίσουν μια εικόνα για τον Σαμαρά σαν τον πρωθυπουργό που προσπαθεί να κρατήσει τη χώρα όρθια ανάμεσα στις πιέσεις της Τρόικας και της… τρομοκρατίας. Χαρακτηριστικό ήταν το πρωτοσέλιδο στα ΝΕΑ της Δευτέρας.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Σαμαράς και Βενιζέλος παρέα με την Τρόικα προσπαθούν να επιβάλουν άλλο ένα βάρβαρο πακέτο μέτρων και χρησιμοποιούν τη «θεωρία των δυο άκρων» για να χτυπήσουν την εργατική αντίσταση.

Δίπλα στο ενάμισι εκατομμύριο άνεργους, δίπλα στο κύμα της «διαθεσιμότητας» στο δημόσιο που ρημάζει σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ο Μητσοτάκης, ο Στουρνάρας και η Τρόικα προχωρούν σε 1000 απολύσεις από ΕΛΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ. Και έχουν το θράσος να συκοφαντούν την Αριστερά ότι «τρέφει την τυφλή βία».

Χειροπιαστή δύναμη

Όσες υποκρισίες κι αν σερβίρουν, όμως, δεν καταφέρνουν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο που αντιστέκεται. Η Πανεργατική είναι η στιγμή που όλες οι αντιστάσεις ενώνονται για να δείξουν ότι επιμένουν. Αυτό το μήνυμα της επιμονής το παίρνουμε για να το κάνουμε χειροπιαστή δύναμη σε όλα τα μέτωπα.

Τέτοια ήταν η απόφαση που βγήκε από την πανελλαδική Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης που έγινε την Κυριακή στην Αθήνα. Συνδικαλιστές από την ΕΡΤ, τα νοσοκομεία, τις ΕΛΜΕ και τους Διδασκαλικούς συλλόγους, από τους Δήμους και την Ιντρακόμ, από τα ΑΕΙ αλλά και τα ξενοδοχεία και τα τυπογραφεία συντονίστηκαν και δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τους αγώνες μέχρι τη νίκη. Για να μην μένει κανένας αγώνας μόνος του, για να ξαναπιάσουν και άλλοι χώροι το νήμα με τις απεργίες διαρκείας.

Παράλληλα, το αντιφασιστικό κίνημα δίνει τη δική του απάντηση στο δρόμο. Η λάσπη που πάει να το εξισώσει με τους νεοναζί δεν το ακουμπάει. Στον Πειραιά και στο Περιστέρι αυτό το Σάββατο 9 Νοέμβρη, στη Θεσσαλονίκη την επόμενη Τρίτη 12 Νοέμβρη και στο Παγκράτι στις 23 Νοέμβρη οργανώνονται μαζικά συλλαλητήρια με αίτημα να κλείσουν τα τοπικά γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Στη Μανωλάδα, οι μετανάστες εργάτες γης πέτυχαν μια νίκη καθώς η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει έστω προσωρινά χαρτιά στους απεργούς που είχαν αντισταθεί στους πυροβολισμούς από τους μπράβους της εργοδοσίας. Συμμετέχοντας στην Πανεργατική δείχνουν ξεκάθαρα πως «Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι».

Χτίζουμε την ενότητα και τη συλλογικότητά μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, συντονιζόμαστε βήμα-βήμα από τα κάτω, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε ενάντια σε Τρόικες, κυβέρνηση και νεοναζί. Γιατί εμπνεόμαστε από την παράδοση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και επιμένουμε στο δρόμο του Νοέμβρη. Ελάτε να τον βαδίσουμε μαζί!