Διήμερο ΕΑΑΚ

Οι τοποθετήσεις και συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε τρείς κύριους άξονες: την αποτίμηση της πολιτικής κατάστασης, τους εργατικούς και φοιτητικούς αγώνες εντός και εκτός σχολών καθώς και την ανάπτυξη του αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού κινήματος.

Η εκβάθυνση της κρίσης του συστήματος και της κυβέρνησης, η καταβαράθρωση των πολιτικών της και η σπασμωδικότητα των σχεδιασμών της σε κάθε πτυχή αποτυπώθηκαν σ'όλες τις αναλύσεις. Όσον αφορά το εργατικό κίνημα δόθηκε έμφαση στον κεντρικό ρόλο που έχει λάβει η απεργία των διοικητικών και η ανάγκη στήριξης τους με έμπρακτες πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία απεργιακού ταμείου. Η συζήτηση περί των αντιφασιστικών αγώνων φέτος κατείχε αναβαθμισμένη θέση καθώς τονίστηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης αυτοτελούς αντιφασιστικού κινήματος και αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΕΑΑΚ σε κινητοποιήσεις. Παράλληλα, την Παρασκευή η Νίκη Αργύρη απηύθυνε χαιρετισμό και κάλεσμα για σύνδεση ΚΕΕΡΦΑ και ΕΑΑΚ. Με βάση τα κομβικά σημεία των συζητήσεων του διημέρου, τα σχήματα σε κάθε σχολή θα μαζικοποιήσουν τη συμμετοχή τους στις απεργίες, θα απλώσουν τις καταλήψεις και θα κλιμακώσουν τις μάχες εν όψει και της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η παρέμβαση των ΣΕΚιτών και ΣΕΚιτισσών εκ μέρους των σχημάτων τους στο φετινό διήμερο ενισχύθηκε σημαντικά με περισσότερες τοποθετήσεις που ανέδειξαν την καθοριστική σημασία της σύνδεσης των αγώνων φοιτητών-εργατών, την ανάγκη σύμπραξης ΕΑΑΚ-ΚΕΕΡΦΑ και τις αντιφασιστικές μάχες που ανοίγονται στο άμεσο μέλλον με πρώτες τη δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγύης και τη δίκη της δολοφονίας του μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν. Κατα τη διάρκεια του διημέρου για την τροφοδότηση του πολιτικού διαλόγου διακινήθηκαν τα υλικά μας. Συνολικά, δόθηκαν 25 εφημερίδες και 10 βιβλία, ενώ μαζεύτηκαν 220 και 50 υπογραφές στήριξης για την Εργατική Αλληλεγγύη και την απόδοση δικαιοσύνης στη δίκη του Σαχζάτ Λουκμάν αντίστοιχα.

Αλέξης Κ., από ΜΑΡΚΣ-ΕΑΑΚ, Πανεπιστήμιο Πειραιά