ΨΝΑ-Δρομοκαΐτειο: Όχι στο κλείσιμο

“Η απεργία γίνεται στα πλαίσια του αγώνα μας για να μην κλείσει το ψυχιατρείο” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρία Χλωρού, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο Δαφνί. “Ζητάνε το κλείσιμο του ψυχιατρείου, υποτίθεται στα πλαίσια της αποασυλοποίησης. Εμείς φωνάζουμε χρόνια για αποασυλοποίηση, για να ανοίξουν δομές μέσα την κοινότητα. Τώρα κλείνουν το ψυχιατρείο αλλά δεν θα φτιάξουν τίποτα άλλο στη θέση του. Θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν οι δομές, τα κέντρα ψυχικής υγείας, οι ξενώνες, τα οικοτροφεία. Πάνε όμως για τη διάλυση της ψυχικής υγείας κι ένα πολύ μεγάλο μερίδιο θα πάρουν οι ΜΚΟ, δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας. Δεν θα χάσουμε απλά τη δουλειά μας - σήμερα αναμένουμε περίπου 300 διαθεσιμότητες - πολύ περισσότερο οι ψυχικά πάσχοντες δεν θα έχουν δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Χρειάζεται συντονισμένη δράση, όχι μόνο από τα ψυχιατρεία, αλλά για ένα πανελλαδικό κίνημα Υγείας, το οποίο θα είναι συντονισμένο με ένα πανελλαδικό εργατικό κίνημα, για να ανατρέψουμε και την κυβέρνηση και την πολιτική τους”.

Έξω από το υπουργείο είχε τοποθετηθεί ένα αντίσκηνο, συμβολίζοντας την υποβάθμιση των δομών ψυχικής υγείας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των δύο σωματείων και της υφυπουργού Υγείας, Ζέττας Μακρή, η υφυπουργός, όχι μόνο παραδέχτηκε τις επικείμενες διαθεσιμότητες και την ιδιωτικοποίηση μέσω ΜΚΟ, αλλά δεν δίστασε να χλευάσει και την πρόεδρο του σωματείου του Ψ.Ν.Α, Μένια Λουκέρη, επειδή είναι μαία! “Η τοποθέτηση της υφυπουργού είναι αιτία πολέμου, καθώς επανέλαβε ότι το μνημόνιο θα γίνει απολύτως σεβαστό. Ή εκείνοι ή εμείς”, είπε με την ντουντούκα στο τέλος της συγκέντρωσης, απευθυνόμενη στους απεργούς.

Οι κινητοποιήσεις δεν σταματούν στην 24ωρη απεργία της περασμένης Παρασκευής, καθώς ήδη τα δύο σωματεία οργανώνουν την κλιμάκωση του αγώνα. Τη Δευτέρα 4/11, ως πρώτο βήμα συνέχειας οι εργαζόμενοι του Δρομοκαΐτειου, προχώρησαν στο κλείσιμο της εφημερίας και σε συγκέντρωση στην πύλη, ενώ την ίδια μέρα με έκτακτη γενική συνέλευση, οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ, αποφάσισαν τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία στις 6/11, καθώς και συγκέντρωση στην πύλη την Παρασκευή 8/11, ημέρα που το νοσοκομείο εφημερεύει, με κάλεσμα σε φορείς και συλλογικότητες για την αλληλέγγυα συμμετοχή τους.