Εκλογές στην κοινότητα Μπαγκλαντεσιανών Ελλάδας

Από την μία οι 35 που δέχτηκαν τα σκάγια των μπράβων του Βαγγελάτου στις 17 Απρίλη πήραν επιτέλους χαρτιά, ενώ όλοι μαζί υποδέχονταν επίσημα στη Μανωλάδα τον νέο υποψήφιο πρόεδρο για την Κοινότητα των Μπαγκλαντεσιανών Ελλάδας, Αμπντούλ Κουντούς με μια συγκέντρωση περίπου 1.500 ατόμων.

Το προεκλογικό κιόσκι του Κουντούς και των υποψήφιων συμβούλων βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας. Οι αφίσες που βρίσκονται παντού γύρω από την πλατεία δείχνουν πως οι προετοιμασίες για τις εκλογές βρίσκονται πλέον στο αποκορύφωμά τους. Είναι η ίδια πλατεία που είχαν γίνει οι μεγάλες συγκεντρώσεις του Απρίλη με τους χιλιάδες εργάτες γης να διαδηλώνουν μέχρι το αστυνομικό τμήμα. Σήμερα τα πράγματα δείχνουν πολύ πιο ήσυχα. “Ερχεται χειμώνας. Οι φράουλες έχουν σταματήσει. Τώρα όσοι δουλεύουμε είναι στις ελιές, άλλοι ξεκίνησαν τις πατάτες. Πολλοί έφυγαν Αθήνα. Θα γυρίσουν ξανά από Δεκέμβρη που θα ξεκινήσουν πάλι οι φράουλες”, λέει ο Μοχάμεντ ένας από τους εργάτες που έφαγαν σκάγια δουλεύοντας στον Βαγγελάτο και τώρα πήραν χαρτιά.

Μέλη της κοινότητας έχουν έρθει και από την Αθήνα. Ο Μουσάραφ βρίσκεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα και ήταν από τους πρώτους που κατέβηκαν στην Μανωλάδα στις 19 Απρίλη. Είχε ένα ίντερνετ καφέ στην πλ. Βάθης, που το έσπασαν οι χρυσαυγίτες στο μεγάλο πογκρόμ του Μάη του 2011. Σήμερα έχει ένα μαγαζί στα Εξάρχεια. “Μετά την επίθεση του Βαγγελάτου στη Μανωλάδα, κατάλαβα πως πρέπει να δημιουργήσουμε μια δυνατή κοινότητα που θα διεκδικεί τα δικαιώματά μας”.

Λίγο αργότερα το κέντρο του ενδιαφέροντος μετατοπίζεται στην άκρη του χωριού όπου έχει στηθεί μια μεγάλη εξέδρα. Δεκάδες μέλη της κοινότητας περνούν από το μικρόφωνο χαιρετίζοντας και απευθύνοντας ομιλίες, ανάμεσά τους ο Πέτρος Κωνσταντίνου και ο υποψήφιος πρόεδρος για την Κοινότητα των Μπανγκλαντεσιανών στην Ελλάδα, Κουντούς.