Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που συμπληρώνουν 5 μήνες ανυποχώρητου αγώνα, ήδη από τις προηγούμενες βδομάδες μιλούν για την ανάγκη απεργίας στον Τύπο, τόσο για συμπαράσταση στην ΕΡΤ ενάντια στις φήμες εκκένωσης του Ραδιομεγάρου, όσο και για τη γενικότερη κατάσταση στον Τύπο με τις απολύσεις και τις απληρωσιές. Η ανάγκη παραμένει για το ξεκίνημα της απεργίας από εκεί που σταμάτησε, την πέμπτη μέρα μετά το “μαύρο”, που έφτασε μέχρι την έκδοση της απεργιακής “Αδέσμευτης Γνώμης”, πιο οργανωμένα και περιφρουρημένα αυτή τη φορά.
Το σαμποτάζ δεν πέρασε. Στο προηγούμενο φύλλο γράφαμε για το δεύτερο “μαύρο” που επέβαλλε η κυβέρνηση στην ΕΡΤ με το κόψιμο του δορυφορικού σήματος. “Προσπαθούμε και θα βρούμε σύντομα τεχνική λύση για να διορθωθεί κι αυτό το πρόβλημα” μας έλεγε με βεβαιότητα πριν μια βδομάδα ο Γ. Κασιμάτης, τεχνικός της ΕΡΤ κι επαληθεύτηκε. Τα δύο κανάλια της ΕΡΤ εκπέμπουν ξανά δορυφορικά από τις συχνότητες 11542,Η,1650 3/4 (NET) και 11545,Η,1667 3/4 (ΕΤ3), δίνοντας ακόμα ένα μάθημα για το πως ξεπερνιούνται οι δυσκολίες όταν έχουν τον έλεγχο οι εργαζόμενοι.
Συκοφαντικός
“Αδιάλλακτος, συκοφαντικός και εριστικός εμφανίσθηκε για άλλη μια φορά ο υφ. Δημ. Ραδιοτηλεόρασης, υπερασπιζόμενος το κυβερνητικό πραξικόπημα της 11ης Ιουνίου και την πολιτική του «μαύρου», στη συνάντηση που είχαν μαζί του οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ”. Με αυτά τα λόγια περιγράφουν ΠΟΣΠΕΡΤ και δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Καψή, την Παρασκευή 1/11.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πρότειναν την κάλυψη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, από την ΕΡΤ και την πρόσληψη όλων των εργαζομένων της ΕΡΤ στο νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και η όποια αναμόρφωση να γίνει με τις συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων που ήδη έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Ιδιαίτερα καυστικη ήταν η ανακοίνωση των Financial Crimes, για την ίδια τη συνάντηση η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εχθρός της κοινωνίας κι όχι ως συνομιλητής. Όποτε ίσχυσε το δεύτερο λειτούργησε αποσυσπειρωτικά. “Αντίθετα, όπου υπήρξε αποφασιστική στάση για ρήξη με τις κυβερνητικές επιλογές, (...) εκεί και συσπείρωση δημιουργήθηκε και αλληλεγγύη εισπράχθηκε.” αναφέρει χαρακτηριστικά. Ότι και να λέει ο Καψής, το πρόβλημα το έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση, καθώς τα σαμποτάζ δεν πιάνουν, οι τσαμπουκάδες το ίδιο και η “καυτή πατάτα” της κάλυψης της προεδρίας είναι στον αέρα. Παράλληλα όσο ο καιρός περνάει και παρά τις δυσκολίες, οι επιτυχίες του αγώνα αυξάνονται, ενώ η ΕΡΤ ριζώνει όλο και περισσότερο στις συνειδήσεις του κόσμου ως το κανάλι του.
Τη νομιμοποίηση της ΔΤ μέσα από τη συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση στην ΕΣΗΕΑ επιδιώκουν 126 υπάλληλοι της. Την ίδια στιγμή πρώην εργαζόμενες της ΕΡΤ και παρουσιάστριες της ΔΤ, απευθυνόμενες στον Πάγκαλο που φιλοξενούσαν στην εκπομπή, ζητούσαν “την εφαρμογή των νόμων” όσο οδυνηροί κι αν είναι και την εκκένωση του Ραδιομεγάρου. Με κάτι τέτοια είναι που γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η ΔΤ δεν είναι άλλο ένα κανάλι, αλλά ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός απέναντι στον αγώνα της ΕΡΤ.