Μανωλάδα: Μια πρώτη νίκη

Όμως οι εργάτες γης της Μανωλάδας δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τον Βαγγελάτο και την αστυνομία του Δένδια, αλλά και τις μεθοδεύσεις και τα παιχνίδια της δικής τους πρεσβείας που ανέλαβε να καταστείλει τους “απείθαρχους”. Ο Τίπου και ο Λίντο είναι από τα παιδιά που πυροβόλησαν οι μπράβοι του Βαγγελάτου. Είναι μέλη της Ένωσης Μεταναστών Εργατών Γης Μανωλάδας και παλεύουν ακόμα για την πλήρη δικαίωση τους. “Τα χαρτιά κανονικά τα δίνει η αστυνομία. Όμως στη Μανωλάδα δεν τα δίνει η αστυνομία αλλά η πρεσβεία. Δεν είχαν έρθει καθόλου όταν μας πυροβόλησαν και ήρθαν μόνο για να μας δώσουν τα χαρτιά. Ήρθαν να πουν στα παιδιά ότι αυτοί πήραν τα χαρτιά για χάρη μας. Όμως δεν τα έδωσαν σε όλους. Σε όσους δεν ήταν μαζί τους δεν τους τα έδωσαν. Σε εμάς τους δύο μάς κράτησε τα χαρτιά η πρεσβεία και δεν μας τα έδινε αν δεν λέγαμε δημόσια ότι στηρίζουμε τον δικό της υποψήφιο”, εξηγεί ο Λίντο.

Μετά από πιέσεις της ΚΕΕΡΦΑ αλλά και του Α. Κουντούς (δείτε κάτω δεξιά) τελικά η πρεσβεία αναγκάστηκε να δώσει τα χαρτιά και στους δυο αγωνιστές της Μανωλάδας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι δυο τους ζήτησαν από τον Πέτρο Κωνσταντίνου να τους παραδώσει τα χαρτιά σε μια συμβολική κίνηση για την σημασία της παρουσίας της ΚΕΕΡΦΑ και της ΕΜΕ.

“Εμείς από την αρχή είπαμε, θέλουμε μια κοινότητα που να είναι μαζί μας. Να είναι εδώ, με όλα τα παιδιά. Θέλουμε χαρτιά, αλλά θέλουμε και τα λεφτά μας, να τα στείλουμε στην οικογένειά μας. Και θέλουμε και χαρτιά για όλους. Στο Βαγγελάτο είμαστε 154 απλήρωτοι. Μόνο οι 35 που φάγαμε σκάγια πήραμε χαρτιά. Γιατί; Θέλουμε όλοι να πάρουν για να μπορούν να ζητήσουν τα λεφτά τους. Σήμερα έχουμε τέσσερα αδέρφια μας από τους 154 στη φυλακή. Τους θέλουμε έξω. Θέλουμε να είμαστε μαζί και να πάρουν και αυτοί χαρτιά και τα λεφτά τους”, εξηγεί ο Τίπου ο οποίος τονίζει πως “μάθαμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε. Να μη φοβόμαστε. Θέλουμε να είμαστε μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ γιατί μπορούμε να κερδίσουμε”.


Διαβάστε επίσης

Η ομιλία του Π. Κωνσταντίνου στη Μανωλάδα 

Οι εργάτες γης στην Πανεργατική 

Εκλογές στην κοινότητα Μπαγκλαντεσιανών Ελλάδας