Δήμος Ν. Ιωνίας¨Κατάληψη ενάντια στις απολύσεις

Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του γκαράζ από το βράδυ της Τρίτης 29/10, ενώ από τη Δευτέρα 4/11, πραγματοποιούν κατάληψη και στο δημαρχείο. Οι 12 εργαζόμενοι δούλευαν ως συμβασιούχοι. Με δικαστική απόφαση μετά τη λήξη των συμβάσεών τους, παρέμεναν στην εργασία τους ως συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει, το Δεκέμβρη του '13. Παρ'όλα αυτά η δημοτική αρχή (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ), προχώρησε στην απόλυση των 12 εργαζομένων, δηλώνοντάς τους ότι θα τους βοηθήσει να διεκδικήσουν νομικά την επαναπρόσληψή τους. “Είναι σαν να μας λένε 'πηδήξτε από το παράθυρο κι αν ζήσετε θα καλέσουμε ασθενοφόρο”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου, Νίκος Αδαμόπουλος.

“Η δημοτική αρχή έχει πάρει μια απόφαση αυθαίρετη. Πατάει σε έναν νόμο στον οποίο δεν υπαγόμαστε και με τσαμπουκά θέλει να μας διώξει. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι το δικαίωμα στη δουλειά. Είμαστε εδώ, κάνουμε κατάληψη και δεν κάνουμε πίσω ούτε για να πάρουμε φόρα” δήλωσε στην Ε.Α ο Γιάννης Τσαλαπάτης, ένας από τους 12 απολυμένους.

Με νέα μαζική συνέλευση το πρωί της Τρίτης 5/11, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν συνέχιση της κατάληψης, μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία και νέα στάση εργασίας από τις 10πμ την Πέμπτη, με την επιδίωξη να προκηρυχθεί παναττική στάση από την ΠΟΕ ΟΤΑ και πραγματοποίηση συνέντευξης Τύπου και διαδήλωσης στο κατειλημμένο δημαρχείο την ίδια ώρα.

Όπως ειπώθηκε στη συνέλευση, το ζήτημα των 12 δεν είναι απλά θέμα συμπαράστασης, καθώς αν περάσει η απόλυσή τους, ανοίγει ο δρόμος για την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στους ΟΤΑ, που παραμένουν στην εργασία τους με τον ίδιο τρόπο.

Διαμάχη

Η απόλυση των 12 εργαζομένων ήρθε να προστεθεί ως νέο επεισόδιο στην διαμάχη της δημοτικής αρχής με τους εργαζόμενους του δήμου. Η κόντρα είχε ξεκινήσει με την αλλαγή του προϊσταμένου καθαριότητας μετά τις δημοτικές εκλογές, μέλους του ΔΣ του σωματείου και για πολλά χρόνια αγωνιστή της επαναστατικής αριστεράς και την αντικατάστασή του από προϊστάμενο που πρωτοστάτησε στη συγκρότηση απεργοσπαστικού μηχανισμού, ο οποίος μάλιστα κατέβηκε στις εκλογές του σωματείου με τη συμμετοχή και χρυσαυγιτών. Ακολούθησε η ποινή τριών μεροκαμάτων σε μέλος του σωματείου που κατήγγειλε επιθετική συμπεριφορά από τη μεριά του νέου προϊσταμένου κι ένας ολόκληρος πόλεμος λάσπης από τη δημοτική αρχή και τοπικά ΜΜΕ, εις βάρους του προέδρου του σωματείου Ν. Αδαμόπουλου, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ και αγωνιστή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό των εργαζομένων του δήμου, ενώ σε ανακοίνωσή της εκτός από τη συμπαράστασή της καυτηριάζει την αντεργατική πολιτική της δημοτικής αρχής “Αλήθεια αυτή είναι η διαχειριστική οδός για τη μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνία συμβαδίζει με την πάγια απάντηση του δημάρχου Γκότση 'εγώ δεν συνδιοικώ με τους εργαζόμενους';” αναφέρει μεταξύ άλλων. Τον αγώνα στο δήμο Ν.Ιωνίας στηρίζει και η ΠΟΕ ΟΤΑ.