Θεσσαλονίκη: Πανεργατικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο

Στο συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 6 το απόγευμα καλούν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΕΔΟΘ, η Γ' και Δ' ΕΛΜΕ, το Σωματείο Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, φοιτητικοί σύλλογοι, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, η ΚΕΕΡΦΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Την Δευτέρα 4/11 ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ στη Θεσσαλονίκη Κώστας Τορπουζίδης και ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ και μέλος της Κίνησης Σπύρος Μαρκέτος, έκαναν παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης προκειμένου να πάρει απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο και να πάρει θέση για το κλείσιμο των γραφείων των νεοναζί δολοφόνων και την Χ.Α.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι τοπικές αντιφασιστικές συνελεύσεις της ΚΕΕΡΦΑ σε τέσσερις γειτονιές στην Θεσσαλονίκη όπου αποφάσισαν την οργάνωση του συλλαλητηρίου στις γειτονιές, με πανό, αφισοκολήσεις, εξορμήσεις σε πλατείες και εργατικούς χώρους.

Πάνω από 30 φοιτητές παρακολούθησαν την εκδήλωση-συζήτηση την Τετάρτη 30/10 στη Νομική.

Την εκδήλωση άνοιξε η Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής, η οποία τόνισε τον ρόλο που έπαιξε το αντιφασιστικό κίνημα για τις συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής και παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν οι διώξεις των μελών της Χ.Α, με δεδομένη την ολιγωρία των εισαγγελικών αρχών. Στη συνέχεια ο Σπύρος Μαρκέτος, επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, μίλησε για την σύνδεση της οικονομικής κρίσης και της προσπάθειας της δομικής προσαρμογής σε αυτήν σε σχέση με το φαινόμενο του φασισμού. O Μπάμπης Κουρουνδής, μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τόνισε την ανάγκη να απαντήσουμε και να συγκρουστούμε με την κυβέρνηση και την ρατσιστική της πολιτική που όπλισε το χέρι στους φασίστες της Χ.Α.

Στην συνέχεια ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, καθώς πολλοί φοιτητές πήραν τον λόγο με ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Ο Γιάννης, διοικητικός από το Α.Π.Θ, μίλησε για την συγκυβέρνηση με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ το 2011 και την σχέση του με την Χ.Α και εξέφρασε την ανησυχία του για την προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την θεωρία των «δύο άκρων» για να βγάλει λάδι τους φασίστες στοχοποιώντας αγωνιστές.

Τέλος η Φύλλια Πολίτη τόνισε την ανάγκη να οργανώσουμε την επιτυχία του αντιφασιστικού συλλαλητήριου της 12 Νοέμβρη και παράλληλα να οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης το Δεκέμβρη σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Έβρο.