Οι “αναπληρώσεις” που έγιναν αντιφασιστικά μαθήματα

Στο σχολικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε από μαθητές-καθηγητές προκειμένου να παρθεί απόφαση για το πώς θα αναπληρωθούν οι ώρες, οι μαθητές απείχαμε από τη διαδικασία. Θεωρήσαμε ότι είναι προσβολή και υποκρισία για ένα σχολείο που σύσσωμο εναντιώθηκε στο Υπουργείο τώρα να ψάχνει ώρες να αναπληρώσει λες και όλα όσα κάναμε ήταν για πλάκα .

Όταν μας ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αναπλήρωσης στο οποίο περιλαμβάνονταν 3 ώρες μαθήματος πριν από κάθε σχολική εορτή και ακύρωση δύο εκδρομών, απαντήσαμε ως εξής: Όταν κάναμε την κατάληψη και συμμετείχαμε στο πλευρό σας πιστεύαμε ότι μαζί αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο λύκειο, φυσικά εμείς με το τίμημα ότι χάνουμε διδακτικές ώρες κι εσείς με το τίμημα περικοπής μισθού από τις απεργίες!

Τώρα, όμως τι; Θα σκύψουμε το κεφάλι και θα συνεχίσουμε να υποκρινόμαστε ότι όλα καλά; Όχι! Εμείς ευχαριστούμε το Υπουργείο που φρόντισε για την αναπλήρωση γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να ενισχύσουμε τον αγώνα μας, γι’ αυτό και τις ώρες αναπλήρωσης θα γίνεται αποχή κι αυτή τη φορά με το τίμημα της απουσίας. Έτσι κι έγινε την 25η Οκτώβρη, όπου θα γινότανε στο σχολείο μας τρίωρο πρόγραμμα αναπλήρωσης και μετά γιορτή. Η αποχή είχε ανταπόκριση και για τρεις ώρες πολλοί μαθητές για πρώτη φορά στο σχολείο έκαναν μια μεγάλη συζήτηση οπού μίλησαν για το Νέο Λύκειο, τον Β’ Παγκόσμιο, το «Όχι» του Μεταξά και φυσικά για το φασισμό στις μέρες μας όπου εκεί άνοιξε ιδιαίτερα η κουβέντα.

Στην συνέχεια, συμμετείχαμε κανονικά στην εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου όπου δώσαμε αντιφασιστικό χαρακτήρα και ιδιαίτερα στο τέλος όπου ο επίλογος δόθηκε από μαθητή που σύνδεσε το φασισμό τότε και σήμερα με ελεύθερο λόγο και κλείσαμε κάνοντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Π.Φύσσα και αφιερώνοντας του το τελευταίο κομμάτι της γιορτής, το τραγούδι «Σιγά μη κλάψω» που το έπαιξε η χορωδία του σχολείου δημιουργώντας ένα έντονο κλίμα αισιοδοξίας και οργής.

Τελευταία αντιφασιστική δράση μας ήταν τη Δευτέρα, ανήμερα της 28ης, όπου παρελάσαμε μαζί με άλλα λύκεια φορώντας αντιφασιστικά αυτοκόλλητα. Φυσικά, τώρα αναμένουμε τις επόμενες αναπληρώσεις ωρών και να οργανώνουμε νέες διαδηλώσεις και συζητήσεις τοπικά πλέον για εκείνες τις μέρες.

Στρίγγλος Δημήτρης, πρόεδρος 15μελούς 4ου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου Αττικής