Εργατικό κίνημα
Συνέδριο ΟΕΝΓΕ: Πρώτες οι δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης

Aπό το συνέδριο της Ομοσπονδίας των γιατρών που έγινε 8-10/4 υπάρχουν πολύ καλά νέα, κακά νέα και πολλά συμπεράσματα. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (Μέτωπο) που το 2013 είχε αναδειχτεί με διαφορά πρώτη δύναμη καταβαραθρώνεται στην τρίτη θέση καταϊδρωμένη, ενώ στην πρώτη και τη δεύτερη θέση με μία ψήφο διαφορά εκτινάσσονται η ΔΗΠΑΚ (ΠΑΜΕ) και η παράταξή μας, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. 
 
Η ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) σημειώνει μεγάλες απώλειες και είναι στην 4η θέση, ενώ η Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) διαλύθηκε καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση. Το πρώτο μεγάλο συμπέρασμα είναι ότι οι γιατροί όλων των ενώσεων πανελλαδικά στήριξαν και εμπιστεύτηκαν τις δυνάμεις που επιμένουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος εκτός Μνημονίων, ενάντια σε ΔΝΤ και ΕΕ, με τη διαγραφή του χρέους και αυτός δεν είναι παρά ο δρόμος του αγώνα. 
 
Την ίδια στιγμή δηλαδή που επιβεβαιώνεται ξανά η βαθιά αριστερή στροφή στην εργατική τάξη που συνεχίζεται ακόμα, ταυτόχρονα μαυρίζεται η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ όχι τόσο ως κυβερνητική παράταξη, αλλά κυρίως λόγω της παντελούς απουσίας της από τους αγώνες μας. Το σύνθημα του πρώην προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Βαρνάβα «να σώσουμε τα νοσκομεία με ανοιχτά νοσοκομείỨτο πληρώσανε πολύ ακριβά. 
 
Η ΔΗΠΑΚ και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή ανατρέποντας την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας από 7 έδρες η κάθε μια, παίρνουν για πρώτη φορά την απόλυτη πλειοψηφία στην ΟΕΝΓΕ. 
 
Υπάρχουν όμως και τα κακά νέα. Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και σε συμφωνία με ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αποκλείστηκε από αντιπρόσωπος στο συνέδριο ο σύντροφος Κώστας Καταραχιάς. Ο σύντροφος είχε μόλις εκλεγεί (10/3) αντιπρόσωπος για το συνέδριο από τις εκλογές της ΕΙΝΑΠ. 17 Μάρτη έκλεινε τυπικά το 6μηνο της συνδικαλιστικής του κάλυψης αφού η σύμβασή του ως ειδικευόμενος γιατρός έληξε το Σεπτέμβρη του 2015. Ο Κ. Καταραχιάς πρόκειται να διοριστεί ως συμβασιούχος επικουρικός γιατρός τις επόμενες μέρες. Το ΠΑΜΕ εκμεταλλευόμενο αυτό το μικρό κενό από τη μία σύμβαση στην άλλη θεώρησε ότι δεν καλύπτεται πλέον ούτε από την ΕΙΝΑΠ ούτε από την ΟΕΝΓΕ. Αυτό το έκανε γιατί στον Άγιο Σάββα ο Κ. Καταραχιάς εκλέχτηκε για τρίτη φορά πρόεδρος του σωματείου το Φλεβάρη του 2016 και είναι τεράστιο πρόβλημα για τους «φακελάκηδες» και το ΠΑΜΕ όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο νοσοκομείο. Από τους δεξιούς το περιμέναμε, από το ΠΑΜΕ όχι. 
 
Άρα, μπορεί ένας κόσμος να εμπιστεύτηκε το ΠΑΜΕ στους γιατρούς ως μια σταθερή δύναμη που δεν έχει ψηφίσει κανένα Μνημόνιο και καλεί σε αγώνες, αλλά γνωρίζουμε πλέον ότι η ηγεσία του ΠΑΜΕ για να πάρει την πλειοψηφία με μία μόνο ψήφο διαφορά πατάει «επί πτωμάτων». Όχι της δεξιάς, ούτε των γραφειοκρατών, αλλά πάνω στον Καταραχιά, έναν από τους πιο λαμπρούς και τίμιους αγωνιστές στην ιστορία του νοσοκομειακού κινήματος. 
 
Επομένως για μας, τους συντρόφους από το Νυστέρι, δεν φτάνει η νέα πλειοψηφία που διαμορφώνεται στην ΟΕΝΓΕ για να συνεχίσουν οι γιατροί να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. 
 
Θα χρειαστεί πάλι η κινητοποίηση από τα κάτω. Με το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και με μεγάλωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, να οργανωθεί το κίνημα γιατί θα χρειαστεί μεγάλη πίεση πάνω στο ΠΑΜΕ να μην αντικαταστήσει (όπως έχει ήδη ξεκινήσει λάθος) το Βαρνάβα και το ΣΥΡΙΖΑ στην απάθεια και το σεχταρισμό. 
Θα πρέπει τον ίδιο προσανατολισμό να έχει συνολικά η παράταξή μας, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. Να μην κολλήσει σε μια εκλογική συνεργασία με τις δυνάμεις από τη ΛΑΕ που θα δίνει τη μάχη για τις απεργίες μόνο μέσα στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, αλλά μέσα σε κάθε ένα νοσοκομείο. 
 
Η αριστερή στροφή συνεχίζεται, η αντικαπιταλιστική αριστερά δεν βλέπει τους άνεργους ως ψηφοφόρους της, αλλά μαζί με τα συνδικάτα της υγείας οργανώνει τη μάχη των προσλήψεων, της στήριξης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τη μάχη ενάντια στους φασίστες και την τρόικα. 
 
Χρίστος Αργύρης, γιατρός, Γεννηματάς
 
Δείτε τα αποτελέσματα από το 9ο Συνέδριο ΟΕΝΓΕ 2016 για το γενικό Συμβούλιο ΟΕΝΓΕ και για αντιπροσώπους ΑΔΕΔΥ
 
• Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας με στάση εργασίας για τα ιδιωτικά συνεργεία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας καλούν τα σωματεία των νοσοκομείων Άγιος Σάββας, Αττικό και Ευαγγελισμός την Πέμπτη 14/4, 1.30μμ.