Εκπαίδευση και Νεολαία
Χανιά: Αντιπολεμικό διήμερο και διαδήλωση στη Σούδα

Xανιά, 10/4

Εκατοντάδες εργαζόμενοι και φοιτητές συμμετείχαν στο παγκρήτιο αντιρατσιστικό και αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην αμερικάνικη βάση της Σούδας στις 10/4. 
 
Προηγήθηκε το 15ο Αντιπολεμικό Διήμερο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Ενωτική Πρωτοβουλία φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών στις 8-9/4.
 
Το αντιρατσιστικό και αντιπολεμικό συλλαλητήριο αποτέλεσε το κέντρο του συντονισμού του εργατικού κινήματος ενάντια στις απελάσεις μεταναστών, για ανοιχτά σύνορα και ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και για να κλείσει η βάση της Σούδας. 
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε αντιπολεμική πορεία στο κέντρο της πόλης των Χανίων όπως είχε προγραμματιστεί κι ακολούθησε η κεντρική διαδήλωση στην αμερικάνικη βάση στη Σούδα.
 
Συμμετείχαν με οργανωμένα μπλοκ ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης με πανό με όλους τους φοιτητικούς συλλόγους από την Κρήτη και την Αθήνα που στήριξαν το συλλαλητήριο, σωματεία εργαζομένων (δάσκαλοι, καθηγητές κτλ), η Πρωτοβουλία Μεταναστών Χανίων, οι επιτροπές ΚΕΕΡΦΑ Χανίων και Ηρακλείου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Ταξική Πορεία, η Πρωτοβουλία Αντίστασης, το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών και άλλοι φορείς.
Ειρηναίος Μαράκης
 
Το 15ο αντιπολεμικό διήμερο στα Χανιά που έλαβε χώρα στις 8 και 9 Απριλίου είχε ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή και οδήγησε σε μια επίσης μαζική αντιπολεμική πορεία την Κυριακή 10/4. Τουλάχιστον 2 χιλιάδες έδωσαν το παρών στο διήμερο, και τουλάχιστον 300 διαδήλωσαν στο παγκρήτιο συλλαλητήριο σε Χανιά και Σούδα.
 
“Όλο το διήμερο αποτέλεσε κέντρο για τη νεολαία της Κρήτης”, μας δήλωσε η Άσπα, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης. “Οι συζητήσεις, που είχαν πολύ μεγάλη συμμετοχή και πλούσια συζήτηση, αντανακλούσαν τις δυνατότητες, τα ερωτηματικά, αλλά και αδυναμίες του κινήματος. Τα κεντρικά ζητήματα που αναδείχθηκαν ήταν οι αλλαγές που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας για το Πανεπιστήμιο, το ζήτημα του πολέμου, καθώς και το πώς το φοιτητικό κίνημα και το γενικότερο κίνημα αντίστασης απαντάει στον ιμπεριαλισμό.
 
Αγώνες
Το διήμερο σηματοδοτεί ότι η νεολαία βρίσκεται στα αριστερά της κυβέρνησης και ότι είναι παρούσα σε όλους τους αγώνες: από την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τα ανοιχτά σύνορα, μέχρι τη μάχη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νεολαίας και του εργαζόμενου κόσμου και την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.
 
Αντίστοιχα μαζική ήταν η πορεία στη Σούδα, η οποία έστειλε το μήνυμα ότι δεν ξεχνάμε το ρόλο που έχει παίξει αυτή η βάση για τις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή και έχει αναδείξει την Ελλάδα σε δεύτερο πολυτιμότερο σύμμαχο σε αυτές. Το κίνημα στην Κρήτη συνεχίζει να αντιτίθεται στη λειτουργία αυτής της βάσης, όπως έχει κάνει επανειλλημένα όλα τα τελευταία χρόνια”.