Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Kατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας: O Πειραιάς ξέρει από προσφυγιά

Aντιφασιστική συγκέντρωση στον Πειραιά, 8/4

Μετά την ψήφιση του νόμου που εναρμονίζει τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στην ελληνική νομοθεσία, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο Λιμάνι του Πειραιά μπήκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των ΜΜΕ. 
 
Έστησαν μία χυδαία και άθλια προπαγάνδα που έχει σαν στόχο να διώξει τους αλληλέγγυους, να ενισχύσει την καταστολή του λιμενικού, να φοβίσει τους πρόσφυγες αλλά και να διαμορφώσει κλίμα εχθρικό απέναντί τους, προκειμένου να επιβληθεί με όποια μέσα η εκδίωξή τους από το Λιμάνι. 
 
Μαζί με τα σωματεία του Πειραιά, τις δημοτικές Κινήσεις, τις συλλογικότητες αλληλεγγύης και τις αντιρατσιστικές κινήσεις χρειάζεται να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των προσφύγων. Δεν μπορούμε σε μία περιοχή στην οποία οι περισσότερες γειτονιές κατοικήθηκαν από τους πρόσφυγες του 1922, να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και στον υπουργό Δρίτσα να ενορχηστρώνει την οποιαδήποτε απόπειρα για βίαιη εκκένωση του Λιμανιού και τη μεταφορά των προσφύγων σε κέντρα κράτησης. 
 
Σχιστό
Όταν πρωτοφτιάχτηκε το στρατόπεδο στο Σχιστό, τότε σε σύσκεψη όλων των Δημάρχων του Πειραιά μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Γαβρίλη, είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από τον Μουζάλα, ότι θα είναι ένα ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας και δεν πρόκειται να γίνει Αμυγδαλέζα. Το αντιρατσιστικό κίνημα και η ΚΕΕΡΦΑ είχαν από τότε ταχθεί κατά της δημιουργίας του στρατοπέδου, εξηγώντας ότι από τη στιγμή που μπαίνει ο στρατός και η αστυνομία στο παιχνίδι της φύλαξης των προσφύγων τότε αυτές οι διαβεβαιώσεις μπορούν να πάνε πολύ εύκολα περίπατο. 
 
Τώρα που ο νόμος προβλέπει τη μετατροπή των κέντρων φιλοξενίας σε κέντρα κράτησης, οι Δήμαρχοι του Πειραιά χρειάζεται να διεκδικήσουν ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα ισχύσουν. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν άνθρωποι που δε θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα γιατί η μισή τους οικογένεια, οι φίλοι τους, οι πρώην γείτονές τους μένουν ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπάρχουν παιδιά ασυνόδευτα που κρατούνται αυτή τη στιγμή μέσα στα αστυνομικά τμήματα γιατί δεν υπάρχουν υποδομές φιλοξενίας πουθενά. Δεν θέλουμε όλοι αυτοί να καταλήξουν φυλακισμένοι. Διεκδικούμε ανοιχτά σύνορα αλλά και δικαιώματα σε όσους παραμείνουν εδώ. 
 
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ρίχνει όλη αυτή τη λάσπη απέναντι στους πρόσφυγες και ξεκινά τις απελάσεις, στρώνει το δρόμο στους φασίστες να γίνουν ξανά αυτοί που παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους χύνοντας τόνους ρατσισμού.  Δεν είναι τυχαίο ότι οι χρυσαυγίτες και τα ορφανά τους τόλμησαν την περασμένη εβδομάδα να πραγματοποιήσουν δημόσιες συνάξεις μίσους στον Πειραιά. Πρόκειται για μία προσπάθεια να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό με αυτό που στήθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τότε άνοιγαν τις Αμυγδαλέζες στοχοποιώντας τους μετανάστες, τώρα ανοίγουν στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα. Εκείνη η ρατσιστική εκστρατεία κατέληξε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το αντιφασιστικό κίνημα ανάγκασε την τότε κυβέρνηση να τους δικάσει.
 
Τώρα το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες μπορεί κυριολεκτικά να τους εξαφανίσει και από τον Πειραιά και να κλείσει και τα γραφεία τους.  
 
Τώρα είναι περισσότερο επείγον παρά ποτέ, να κάνουμε πράξη το σύνθημα «πρόσφυγες καλοδεχούμενοι» στην πόλη του Πειραιά. Βλέποντας αυτή την κατάσταση να διαμορφώνεται στο Λιμάνι αποφασίσαμε σαν δημοτική κίνηση «Ανταρσία στη Κοκκινιά», μετά από τη συμμετοχή μας σε σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ στον Πειραιά, να καταθέσουμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νίκαιας-Ρέντη την Τρίτη 5 Απρίλη, συγκεκριμένη πρόταση για την εξεύρεση χώρων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες μέσα στην πόλη. 
 
Παρόλο που ο δήμαρχος Ιωακειμίδης δε δέχτηκε να συζητηθεί το ψήφισμα στην αρχή της συνεδρίασης, οι επικεφαλείς των παρατάξεων της Αριστεράς, έθεσαν στα προ ημερησίας διάταξης θέματα το ζήτημα των προσφύγων. Ήταν μία μέρα μετά τις πρώτες απελάσεις που έγιναν στη Μυτιλήνη και τη Χίο προς την Τουρκία. 
 
Η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” (ΚΚΕ) και “Κόντρα στο Ρεύμα” (ΛΑΕ –ΣΥΡΙΖΑ) τοποθετήθηκαν κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των προσφύγων. Η συζήτηση θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε μία αφηρημένη καταγγελία της πολιτικής της κυβέρνησης, χωρίς συγκεκριμένο δια ταύτα. Όταν ήρθε η ώρα της συζήτησης του ψηφίσματος, η αρχική τοποθέτηση του Δημάρχου ήταν ότι οι δυο συγκεκριμένοι χώροι που προτείναμε από τη δική μας τη μεριά (το Σπίτι της Άρσης Βαρών και το πρώην εργοστάσιο Κεράνης) δεν ανήκουν στην δικαιοδοσία του δήμου. Το πρώτο ανήκει από το 2006 στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και το άλλο ανήκει στο δημόσιο και προορίζεται για τη μετεγκατάσταση υπουργείων. 
 
Έντονη συζήτηση
Το ψήφισμα όμως υπερασπίστηκαν πολύ έντονα και οι δύο αριστερές παρατάξεις, ενώ οι παρατάξεις προερχόμενες από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ δε δίστασαν να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο σε βάρος των προσφύγων λέγοντας τα γνωστά υποκριτικά: «πρώτα οι έλληνες φτωχοί». Μετά από έντονη συζήτηση ο δήμαρχος αποφάσισε να δεχτεί το ψήφισμα, προτείνοντας να διαμορφωθεί, αναγκάζοντας ακόμα και τους δεξιοπασόκους να καταπιούν τη γλώσσα τους.  
 
Το τελικό ψήφισμα αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Διαφωνούμε με την μετατροπή του Σχιστού σε κλειστό κέντρο κράτησης – φυλακή. Διεκδικούμε να ανοίξουν τα κλειστά κτίρια σε όλη τη χώρα και να μετατραπούν σε χώρους φιλοξενίας για τους πρόσφυγες (κλειστά σχολικά κτίρια, νοσοκομεία, εργοστάσια, ξενοδοχεία, πρώην Ολυμπιακά ακίνητα και ακινητοποιημένα πλοία), με τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για αυτό το λόγο αναζητούμε ακίνητα στην πόλη μας που θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν ένα ανάλογο αριθμό προσφύγων. Να αναλάβουν η Περιφέρεια, οι Δήμοι και τα νοσοκομεία τη σίτιση των προσφύγων με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση που θα τους δοθεί. Ζητάμε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να στελεχώσουν κατάλληλες κοινωνικές δομές στέγασης, καθαριότητα και ψυχολογική υποστήριξη των προσφύγων. Διαφωνούμε στην ιδιωτικοποίηση των δομών φιλοξενίας μέσω των ΜΚΟ».
 
Στην ουσία ήταν μία νίκη των δυνάμεων της Αριστεράς μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και του κινήματος αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί στην πόλη, στο οποίο πρωτοστατούν οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, οι σύλλογοι γονέων και τα εργατικά σωματεία. Είναι επίσης μία νίκη του αντιφασιστικού κινήματος που αναπτύχθηκε στην πόλη το οποίο έκλεισε τα γραφεία του δολοφονικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής Νίκαιας και έκανε τον κάθε επίδοξο ρατσιστή να αισθάνεται οικτρή μειοψηφία.
 
 

Όλοι στο λιμάνι στις 20 Απρίλη

Παρόλο που το ψήφισμα δεν φτάνει να υιοθετεί την πρόταση για τα συγκεκριμένα κτίρια που προτείνουμε, εμείς κρατάμε το γεγονός ότι ειδικά το Σπίτι της Άρσης Βαρών βρίσκει σύμφωνες τις αριστερές παρατάξεις και έχουμε μπροστά μας να παλέψουμε από κοινού για να γίνει πράξη. Να διεκδικήσουμε μαζί με τους συλλόγους, τα σωματεία, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Πειραιά να γίνει το κλειστό, εδώ και 12 χρόνια, υπερσύγχρονο ακίνητο ανοιχτός χώρος φιλοξενίας των προσφύγων.
 
Κρίσιμο ρόλο για το μέλλον των προσφύγων που βρίσκονται στο Λιμάνι θα παίξει η εκδήλωση –συγκέντρωση που διοργανώνουν τα σωματεία του Πειραιά και οι αλληλέγγυοι στις 20 Απρίλη στην πύλη Ε2. Η κυβέρνηση διαδίδει σε όλους τους τόνους ότι το Λιμάνι θα αδειάσει μέχρι το Πάσχα, γιατί δήθεν θα διαταραχθεί η κίνηση των επιβατών. Οι εφοπλιστές που έβγαλαν τόσα εκατομμύρια από τη μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τα νησιά στον Πειραιά, ένα χρόνο τώρα, φοβούνται να μη χάσουν από την τουριστική περίοδο και φυσικά η κυβέρνηση τους κάνει πλάτες. Επίσης μετά την υπογραφή της συμφωνίας ξεπουλήματος του ΟΛΠ στην Cosco είναι σίγουρο ότι οι πιέσεις απέναντι στους πρόσφυγες θα μεγαλώσουν. 
 
Αυτή η εκδήλωση θα είναι μία πανεργατική συγκέντρωση των εργαζόμενων και της νεολαίας του Πειραιά κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να απομονώσει, να φυλακίσει και να απελάσει τους πρόσφυγες. 
 
Θα είναι έτσι και μια δυναμική απάντηση στους φασίστες που τόλμησαν να ξαναβγούν από τις τρύπες τους στοχοποιώντας τους πρόσφυγες. Ήδη μια σειρά σωματεία και φορείς έχουν πάρει αποφάσεις να συμμετέχουν. Με πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ, που συνδιοργανώνει την εκδήλωση, θα σταλεί επίσημη πρόσκληση σε όλα τα σωματεία του Πειραιά για να στείλουν αντιπροσωπείες. Το θέμα θα συζητηθεί αυτή την Τετάρτη και στη συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά με θέμα τους  πρόσφυγες. 
 
Το αντιρατσιστικό κίνημα μαζί με τα συνδικάτα των εργαζομένων διεκδικούμε Λιμάνι ανοιχτό για τους πρόσφυγες και για όλους τους εργαζόμενους και τους κατοίκους του Πειραιά. Αυτοί που είναι ανεπιθύμητοι στον Πειραιά είναι οι Χρυσαυγίτες δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα, η Frontex και η Cosco. Η συγκέντρωση στις 20 Απρίλη θα στείλει αυτό το μήνυμα στην κυβέρνηση ανοιχτά και καθαρά.