Εκπαίδευση και Νεολαία
Μαύρο στη ΔΑΠ

Το κίνημα αλληλεγγύης μεγαλώνει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με τη νεολαία στις σχολές να συμμετέχει δυναμικά σε αυτό. Από τα ανοιχτά σύνορα μέχρι την εγγραφή προσφύγων στις σχολές, τα αιτήματα των φοιτητών και οι δράσεις τους προς αυτές τις κατευθύνσεις δίνουν τον τόνο μιας κοινωνίας που δεν υποκύπτει στη ρατσιστική ρητορική και τις πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ και παλεύει ενάντια στη διάλυση των κοινωνικών δομών με πρώτα τα Πανεπιστήμια.
 
Μέσα σε αυτό το κλίμα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προσπαθεί να πουλήσει ένα ρηχό “αλληλέγγυο” προσωπείο για να μη χάσει το τραίνο. Για παράδειγμα, στην πιο πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Ιωαννίνων, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρότεινε να αναλάβουν οι ΜΚΟ και ο Ερυθρός Σταυρός τον καταυλισμό του Κατσικά, ενώ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Χίου έκανε συλλογή ειδών προσωπικής υγιεινής για την Ειδομένη τον περασμένο Μάρτιο. Μια παράταξη όπως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διοργανώνει μια φαιδρή δράση που βρίσκεται χιλιόμετρα πίσω από τον κόσμο και τα γεγονότα: στη Χίο γίνονται δεκάδες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών καθημερινά. Πριν λίγες μέρες οι πρόσφυγες αποχώρησαν μαζικά από τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης αλλά και επειδή δεν έβλεπαν καμία εξέλιξη στα αιτήματά τους. Ταυτόχρονα ο κόσμος της Χίου μαζί με αλληλέγγυους κι από άλλες περιοχές της Ελλάδας έχει ήδη αναπτύξει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο αλληλεγγύης από το καλοκαίρι. Η συλλογή ειδών προσωπικής υγιεινής για την Ειδομένη (!) είναι, αν όχι εμπαιγμός, υποκρισία.
 
Υποκρισία
Αυτή η υποκρισία έρχεται να συναντήσει την επικίνδυνη “απολιτίκ” στάση που στηρίζει την “φιλανθρωπία” των ΜΚΟ, με το παράδειγμα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιατρικής. Η φιλανθρωπία των ΜΚΟ είναι φιλανθρωπία με αμφίβολα αποτελέσματα και ακόμα πιο αμφίβολα κίνητρα. Αλλά πιο κύρια: είναι μια τακτική που προσπαθεί να αποκόψει το ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας από τα πραγματικά αίτια των συνθηκών ζωής των προσφύγων και από τις διεκδικήσεις.
 
Αλλά το πρόβλημα δε σταματάει στην κενότητα αυτών των “δράσεων”. Στα πρόσφατα γεγονότα της Χίου, με τη βίαιη εκκένωση του λιμανιού, ντόπιοι αλληλέγγυοι καταγγέλουν ότι στο κομμάτι των “αγανακτισμένων” πολιτών πρωτοστατούσαν, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, και οργανωμένα κομμάτια της Νέας Δημοκρατίας καθώς και η ΟΝΝΕΔ. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, το πολιτικό τους κομμάτι στα πανεπιστήμια, που είναι και πρώτη δύναμη στις δύο από τις τρεις σχολές της Χίου, δεν έχει κανένα πρόβλημα να σχετίζεται με ακροδεξιούς τραμπούκους που επιτίθενται σε ανυπεράσπιστο κόσμο. Το “απολιτίκ” που προβάλλει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ άλλωστε, όταν το κάνει, δεν είναι λιγότερο δεξιό από την αντιδραστική ρητορική που προσπαθεί να ξαναστήσει βρίσκοντας πάτημα στους συμβιβασμούς της κυβέρνησης. 
 
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι ένας χώρος στον οποίο μπορεί να βρει έκφραση κάθε καρυδιάς ακροδεξιό καρύδι που όχι μόνο δε μαζεύει είδη ανάγκης, αλλά συμμετέχει σε πογκρόμ. Και αυτό φαίνεται και όταν το παίζει “αλληλέγγυα” αλλά και όταν πέφτουν οι μάσκες. Στις φοιτητικές εκλογές που έρχονται το φοιτητικό κίνημα που δίνει μάχες θα τους μαυρίσει μαζικά.