Εργατικό κίνημα
Εμπρός για Πανεργατική απεργιακή κλιμάκωση!

To απεργιακό ποτάμι ξεκίνησε ξανά!

Το νήμα από τον απεργιακό ξεσηκωμό της 4ης Φλεβάρη, έπιασαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και όχι μόνο, με την απεργία και τις διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν στις 7/4, ενάντια στο ασφαλιστικό - σφαγείο της κυβέρνησης.
Σχολεία, δήμοι, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες είτε έβαλαν λουκέτο, είτε υπολειτούργησαν, όπως έγινε και στα ΜΜΕ, με τους εργαζόμενους να απλώνουν την απεργία σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Καμιά εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε την επόμενη μέρα, ενώ σίγησαν τα δελτία ειδήσεων. Η ΕΡΤ πρόβαλε το απεργιακό δελτίο όπως είχαν ορίσει τα συνδικάτα.
Η επιτυχία της συνδυασμένης απεργίας ΑΔΕΔΥ και ΜΜΕ υπογραμμίστηκε την επόμενη μέρα, 8/4, με την απεργία στα Λιμάνια ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΛΠ, με τους απεργούς να “πολιορκούν” τη φιέστα της υπογραφής του Τσίπρα με την COSCO.
Αυτή η δυναμική εκφράστηκε και με την απόφαση της ΟΛΜΕ να καλέσει πανελλαδική στάση και συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας με αίτημα προσλήψεις την Παρασκευή 15/4. Πάνω σε αυτή τη δυναμική χτίζουμε την κίνηση όλων των συνδικάτων για πανεργατική κλιμάκωση, απαιτώντας από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν τη 48ωρη πανεργατική απεργία που έχουν υποσχεθεί.
Στην Αθήνα η διαδήλωση της 7 Απρίλη ξεκίνησε από την πλ.Κλαυθμώνος κι έφτασε μέχρι τη Βουλή. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το πανό της ΑΔΕΔΥ, ακολουθούσαν αυτά της ΠΟΕΔΗΝ, μια σειρά συλλόγων δασκάλων και καθηγητών, η επιτροπή αγώνα δικηγόρων, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία υγειονομικών, οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι απεργοί των ΜΜΕ με το πανό της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή και του Συντονισμού Συνταξιούχων, η ΚΕΕΡΦΑ και η Εργατική Αλληλεγγύη. Στη συνέχεια έβλεπες τα πανό της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, των συνδικαλιστικών ενώσεων των ΜΜΕ, των ΟΤΑ, των φοιτητικών συλλόγων και πρωτοβάθμιων σωματείων από την εκπαίδευση και την Υγεία. Νωρίτερα είχαν διαδηλώσει, ξεκινώντας από την Ομόνοια, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με τους απεργούς που συγκεντρώνονταν στην Κλαυθμώνος να τους απευθύνονται με το σύνθημα “εργάτες ενωμένοι - ποτέ νικημένοι”.
 
Η επιτυχία της απεργίας στις 7/4 έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. 
 
Πρώτα απ’΄όλα στην ίδια την κυβέρνηση που στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεών της με το κουαρτέτο, προσπαθεί να πείσει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συνταχθούν στο πλευρό της “στη μάχη που δίνει με τους σκοτεινούς κύκλους του ΔΝΤ που θέλουν να μας οδηγήσουν σε χρεωκοπία”. Η κινητοποίηση της 7/4, τίναξε στον αέρα αυτή την προσπάθεια με τους απεργούς αλλά και τους πρόσφυγες που διαδήλωσαν στο πλευρό τους σε μια σειρά πόλεις να στέλνουν μήνυμα αγώνα τόσο ενάντια στα βάρβαρα αντιασφαλιστικά μέτρα και τις περικοπές όσο κι ενάντια στη ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης Φρούριο.
 
Αλλά η απεργία στις 7 Απρίλη χτύπησε το καμπανάκι και στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Όλοι όσοι συμμετείχαν, το έκαναν σε πείσμα των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Πρώτα απ'όλα της ίδιας της ΑΔΕΔΥ που κάλεσε μια απεργία, δυο μήνες μετά την προηγούμενη, χωρίς να κάνει καμία ουσιαστική προσπάθεια να την οργανώσει, αλλά και της ΓΣΕΕ που απείχε ολοκληρωτικά θαρρείς και το ασφαλιστικό δεν την αφορά, ούτε η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που υπογράφηκε την επόμενη μέρα.
 
Από τα κάτω 
Όμως χιλιάδες εργαζόμενοι απήργησαν και κατέβηκαν στα συλλαλητήρια. Ένα σημαντικό κομμάτι από αυτούς έβαλαν τα δυνατά τους τις προηγούμενες μέρες, για να αναπληρώσουν το κένό που άφηναν οι γραφειοκράτες και να οργανώσουν από τα κάτω την απεργία.
 
Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια κι όλο το δίκτυο του μέσα σε εργατικούς χώρους και γειτονιές ήταν η ατμομηχανή αυτής της προσπάθειας. Με τα χιλιάδες υλικά που εξέδωσε, με τις εξορμήσεις, τις αφισσοκολήσεις, τις συζητήσεις που οργάνωσε. Σε ανακοίνωσή του μετά την απεργία σημειώνει:
 
“Το μήνυμα που βγήκε με τον πιο καθαρό τρόπο, είναι ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, με το νέο μνημόνιο που ετοιμάζουν. Γιατί η μάχη για να ανατρέψουμε την καθημερινή βαρβαρότητα που μας επιφυλάσσουν, αφεντικά, ΕΕ και ΔΝΤ είναι μπροστά μας και η επιτυχία της απεργίας στις 7 Απρίλη ανοίγει το δρόμο για να συνεχίσουμε. 
 
Η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για τους πρόσφυγες, οι επιθέσεις σε βάρος των προσφύγων και των αλληλέγγυων, αποτελούν μνημεία βαρβαρότητας για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ξεριζώνονται για να γλυτώσουν τη ζωή τους από την φρίκη που φέρνουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η φτώχεια. 
 
Η άλλη όψη αυτής της βαρβαρότητας είναι οι επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους. Μαζί με την επίθεση στο ασφαλιστικό έρχονται νέα μέτρα περικοπών και φόρων για τους εργαζόμενους, οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και υποδομών που έχουμε ανάγκη, η συρρίκνωση των μισθών, οι νέοι νόμοι ενάντια στα συνδικάτα και το δικαίωμα στην απεργία... 
 
Φάνηκε στις 7 Απρίλη ότι οι εργαζόμενοι δεν συμβιβάζονται με τις υποσχέσεις για 48ωρη όταν κατατεθεί το ασφαλιστικό. Αντίθετα η απαίτηση για απεργιακή κλιμάκωση εδώ και τώρα, για να μην τολμήσει καν να καταθέσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο παραμένει πιο ισχυρή. Χρειάζεται από την επόμενη μέρα, να βάλουμε μπροστά να οργανώσουμε κάθε χώρο δουλειάς. Να στήσουμε επιτροπές αγώνα, να οργανώσουμε εξορμήσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, να βάλουμε σε κίνηση τους συναδέλφους ετοιμάζοντας την επόμενη απεργία. Αυτή τη μάχη δίνει ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια και σε καλούμε να τη δώσουμε μαζί”. 
Στέλιος Μιχαηλίδης
 
Απεργούμε σήμερα για να αποσυρθεί οριστικά το ασφαλιστικό – σφαγείο, αλλά απεργούμε και για προσλήψεις, χρηματοδότηση, αυξήσεις. Διεκδικούμε ακόμα οι κρατικές δομές πρόνοιας να είναι ανοιχτές στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όπως και τους ανασφάλιστους. Και σε όσους μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για όλα αυτά τους απαντάμε ότι μπορούμε να τα πετύχουμε με τη διαγραφή του χρέους. 
 
Από το Δεκέμβρη μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να κατεβάσουν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο κι αυτό είναι αποτέλεσμα του αγώνα μας, τόσο των απεργιών όσο και των επι μέρους κινητοποιήσεων. Η σημερινή απεργία μπορεί να κηρύχτηκε από τις ομοσπονδίες κάτω από την πίεση των εργαζομένων, αλλά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έκαναν τίποτα για να την οργανώσουν. Το βάρος της οργάνωσης έπεσε στους ώμους των πιο μαχητικών κομματιών μέσα στα νοσοκομεία. Η παράταξη της ΑΕΠΑ στο Αγλ.Κυριακού ήταν η μόνη που την έτρεξε με πανό στο νοσοκομείο, αφίσσες του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, προκηρύξεις του Νυστεριού. Με αυτή την ορμή θα οργανώσουμε και τη συνέχεια της μάχης. Τόσο για την απεργιακή κλιμάκωση όσο και για το ζήτημα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
Ζανέττα Λυσικάτου
γιατρός Παίδων Αγλ.Κυριακού 
 
Υπήρξα συνδικαλίστρια στα λιπάσματα που έκλεισαν στη Θεσσαλονίκη και τώρα δουλέυω στη ΣΤ' ΔΟΥ Αθηνών. Είμαι στο δρόμο γιατί πρέπει πάντα να στηρίζουμε το κίνημα και γιατί θεωρώ ότι οι εργαζόμενοι πρέπει πάντα να απαντάνε στα αντιλαϊκά κι αντεργατικά μέτρα. Τις προηγούμενες μέρες προσπάθησα να κινητοποιήσω τους συναδέλφους και κάποιοι ανταποκρίθηκαν. Θέλει περισσότερη δουλειά όμως, για να γίνει κατανοητό σε όλο τον κόσμο, ότι τίποτα δεν θα μας χαριστεί αν δεν αγωνιστούμε. Ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί άμεσα γιατί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι λαιμητόμος και για τους παλιούς και για τους νέους ασφαλισμένους.
Έφη Μαυρούτσικου, ΣΤ ΔΟΥ Αθήνας
 
Προσπαθούμε να μαζικοποιήσουμε τον αγώνα. Να σηκωθεί ο κόσμος και να παλέψει ενάντια στο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού που είναι πολύ σημαντικό για τη γενιά μας και τις επερχόμενες γενιές. Να δώσουμε τη μάχη μας στους δρόμους. 
 
Με αυτό το σκεπτικό οργανώσαμε και τη σημερινή απεργία. Κάναμε περιοδείες στα σχολεία, κολλήσαμε τις αφίσσες και μοιράσαμε τα φυλλάδια στους συναδέλφους. Προσπαθήσαμε να σπάσουμε τον όποιο φόβο υπάρχει στον κόσμο, με την αβεβαιότητα “του δεν ξέρω τι μου ξημερώνει”. Επιχειρηματολογούσαμε ότι δεν γίνεται να πετύχουμε κάτι χωρίς μαζικούς απεργιακούς αγώνες. 
 
Η σημερινή απεργία παίζει ρόλο, ξυπνάει τον κόσμο αλλά χρειαζόμαστε συνέχεια άμεσα κι όχι μετά από δυο μήνες. Να συμμετέχει και η ΓΣΕΕ, ο ιδιωτικός τομέας και να κλιμακώσουμε όχι απλά με άλλη μια μονοήμερη απεργία. Να κλείσουμε το κράτος για μια βδομάδα, να δούνε ότι δεν πάει άλλο. 
Βαγγέλης Τσατούρας, Β ΕΛΜΕ Αθήνας
 
Παλεύουμε να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο που διαλύει την ασφάλιση. Για την οργάνωση της σημερινής απεργίας παλέψαμε όλη την περασμένη βδομάδα. Με αφίσσες στους χώρους του δήμου, με διαρκή ενημέρωση και συζήτηση με τους συναδέλφους. Προσπαθήσαμε να κατέβουμε στην απεργία όσο πιο ενωτικά και μαζικά γίνεται. Θα πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Δεν γίνεται με μια απεργία στις 4 Φλεβάρη κι άλλη μία στις 7 Απρίλη να σταματήσεις ένα νομοσχέδιο – έκτρωμα. Χρειαζόμαστε απεργία διαρκείας γιατί έτσι μπορούμε να νικήσουμε. 
Όλγα Παπαϊωσήφ, εργαζόμενη δήμου Βριλησσίων
 
Απεργούμε σήμερα για να υπερασπιστούμε το ταμείο μας που κινδυνεύει όχι με μια συντεχνιακή λογική αλλά στα πλαίσια της μάχης ενάντια συνολικά στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το νομοσχέδιο πλήττει τους δημοσιογράφους όπως όλους τους εργαζόμενους. Με την αύξηση των ορίων ηλικίας, με μείωση των παροχών ακριβώς όπως πλήττει όλους τους κλάδους.  Δίνουμε τη μάχη μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να έχουμε όλοι σήμερα δουλειά και μισθό και σύνταξη στο μέλλον.
Νάσος Μπράτσος
δημοσιογράφος ΕΡΤ
 

Η απεργία της 7 Απρίλη έπιασε το νήμα, εμπρός για απεργιακή κλιμάκωση 
ενάντια σε Μνημόνια παλιά και νέα, τροϊκανά και ρατσιστικά 

 
Παρά και ενάντια στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών του να εμφανίσουν ότι το γρήγορο κλείσιμο της «αξιολόγησης» θα είναι λύση απέναντι στις απειλές ΔΝΤ για χρεοκοπία, χιλιάδες απεργοί σε όλο το δημόσιο αλλά και στα ΜΜΕ έδωσαν την πραγματική απάντηση: ο εκβιασμός δεν θα περάσει, το ασφαλιστικό -σφαγείο δεν θα φτάσει ποτέ στη Βουλή, με τις απεργίες μας θα φράξουμε το δρόμο στο τρίτο Μνημόνιο.
 
Το μαζικό απεργιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα, οι συγκεντρώσεις και πορείες απεργών σε όλη την Ελλάδα, η επιτυχία της απεργίας που έκλεισε τα δελτία ειδήσεων και τις εφημερίδες, η οργανωμένη συμμετοχή προσφύγων από τα Διαβατά και τον Κατσικά στη Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα αντίστοιχα έστειλαν ξεκάθαρα το μήνυμα: εδώ είναι η δύναμη που μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έναν κατήφορο που έχει φτάσει σε τερατώδεις περικοπές συντάξεων και κοινωνικών δαπανών αλλά και σε απελάσεις και καταστολή των προσφύγων και της αλληλεγγύης στον Πειραιά, στην Ειδομένη, στα νησιά, για χάρη της ΕΕ-φρούριο.
 
Μήνυμα
Η επιτυχία αυτής της απεργιακής κινητοποίησης είναι και ένα μήνυμα προς τις δυνάμεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που κινήθηκαν για να την αποφύγουν. Είναι χαστούκι για την ηγεσία της ΓΣΕΕ που απείχε προκλητικά, αλλά είναι και προειδοποίηση στην ηγεσία του ΠΑΜΕ που κοντράρησε την απεργία στα ΜΜΕ. Τέρμα πια με τις αναβολές μέχρι «να φτάσει η ώρα της Βουλής». Απεργιακή κλιμάκωση εδώ και τώρα.
 
Χαιρετίζουμε τις δυνάμεις του Συντονισμού ενάντια στα Μνημόνια και της ΚΕΕΡΦΑ που πρωτοστάτησαν για την επιτυχία της απεργίας και για τη σύνδεση της πάλης ενάντια στο Ασφαλιστικό με την πάλη στο πλευρό των προσφύγων. Ο αγώνας είναι κοινός, όχι μόνο γιατί έχουμε κοινό εχθρό τα γεράκια του πολέμου, της λιτότητας και του ρατσισμού αλλά και γιατί οι ανάγκες της εργατικής τάξης είναι ενιαίες πέρα από χρώμα, καταγωγή και θρησκεία. Θέλουμε προσλήψεις και όχι περικοπές στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους δήμους, γιατί αυτό χρειάζονται και τα προσφυγόπουλα και όλα τα παιδιά. Θέλουμε λεφτά για τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι για τις τράπεζες και το χρέος.
 
Εμπρός να κλιμακώσουμε το απεργιακό κίνημα και να δυναμώσουμε την αριστερά της ρήξης με τον καπιταλισμό και τους «θεσμούς» του.
Η Κ.Ε. του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος
Αθήνα 7 Απρίλη 2016