Εργατικό κίνημα
Ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ: Η κυβέρνηση φιέστα, οι εργαζόμενοι απεργία

24ωρη απεργία και διαδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά πραγματοποίησαν η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ την Παρασκευή 8 Απρίλη. Η κυβέρνηση οργάνωσε προκλητική φιέστα στο Ζάππειο για να γιορτάσει την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στην κινέζικη πολυεθνική Cosco.
 
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεύτηκαν με συνθήματα μέχρι την είσοδο του Ζαππείου. Όλοι οι δρόμοι είχαν αστυνομικά μπλόκα με κλούβες των ΜΑΤ: στη Φιλελλήνων, στα Λουλουδάδικα, στην Αμαλίας. 
 
Ο Αποστόλης Ντάλας, αντιπρόεδρος της ΟΜΥΛΕ μας είπε πριν ξεκινήσει η πορεία: «Η σημερινή μας κινητοποίηση έχει ως στόχο να αντιδράσει στην κίνηση της κυβέρνησης να πουλήσει το λιμάνι του Πειραιά και κατ’ επέκταση της Θεσσαλονίκης και τα υπόλοιπα λιμάνια. Θεωρούμε ότι η σημερινή φιέστα είναι πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους κι απέναντι στο λαό του Πειραιά.
 
Πανηγυρίζουν κάποιοι που πριν ένα χρόνο μας έλεγαν ότι το μεγαλύτερο κακό είναι η πώληση των λιμανιών και θα αντιδρούσαν για να το καταργήσουν όταν θα γίνονταν κυβέρνηση. Εμείς ποτέ δεν αποδεχτήκαμε την πώληση. Διαπιστώνουμε όμως ότι ενώ φτάνουν στο τέλος του σχεδίου τους, δεν υπάρχει καμιά αναφορά στα θέματα των εργαζόμενων. Η πώληση θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη από τη μεριά της κυβέρνησης για μας. Αγωνιζόμαστε σταθερά για το θέμα της κατοχύρωσης των θέσεων εργασίας και για το επίπεδο των σχέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με κάθε τρόπο και κάθε μέσο». 
 
“Έχουμε πάρει θέση”
Όσον αφορά την παρουσία των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά και τις απειλές της κυβέρνησης για εκκένωσή του μας δήλωσε: «Εμείς με κάθε τρόπο έχουμε πάρει θέση σε αυτό το ζήτημα. Βοηθώντας ακόμα και υλικά, συμμετέχοντας σε αυτές τις ομάδες αλληλεγγύης, αρκετοί από μας είμαστε παρόντες καθημερινά είτε με την ιδιότητα του εργαζόμενου είτε ως αλληλέγγυοι. Θεωρούμε ότι το λιμάνι δεν μπορεί να είναι μόνιμος χώρος, από κει και πέρα όμως δεν δεχόμαστε και δεν θα ανεχτούμε με κανένα τρόπο την αστυνομοκρατία και οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση με βίαιο διώξιμο των προσφύγων από το λιμάνι».
 
Όταν η πορεία έφτασε στο ύψος της εισόδου του Εθνικού Κήπου στην Αμαλίας ήρθε αντιμέτωπη με το μπλόκο των ΜΑΤ. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να περάσει αντιπροσωπεία έτσι ώστε να μεταφέρει την αντίθεσή τους ως προς την ιδιωτικοποίηση. Η αντιπροσωπεία αντιμετωπίστηκε με σπρωξιές και γκλομπ από τα ΜΑΤ. Όταν περισσότεροι εργαζόμενοι προσπάθησαν να την ενισχύσουν η Αστυνομία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων στους διαδηλωτές. Πολλοί εργαζόμενοι δέχτηκαν φυσουνιές από απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου. 
 
Οι εργαζόμενοι δεν υποχώρησαν, αντίθετα παρέμειναν για πολλή ώρα στο χώρο φωνάζοντας συνθήματα και καταγγέλλοντας την αστυνομική βία και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Στη συνέχεια συντεταγμένα αποχώρησαν με πορεία προς την Ομόνοια.  
Στην κινητοποίηση με πανό συμμετείχαν ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια, το ΠΑΜΕ, η ΑΡΚ και η Λαϊκή Ενότητα, ενώ μέλη της ΚΕΕΡΦΑ μοίραζαν ανακοίνωση για την αντιφασιστική διαδήλωση που γινόταν το απόγευμα της 8/4 στον Πειραιά.