Η Αριστερά
ANTAΡΣΥΑ: Πανελλαδικό Συντονιστικό στις 17/4

Την Κυριακή 17 Απρίλη θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μετά τη 3η Συνδιάσκεψη. Η συνεδρίαση του ΠΣΟ γίνεται σε μία κρίσιμη περίοδο, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προσπαθεί να περάσει τα μέτρα του 3ου μνημονίου και του πρόσφατου αντιπροσφυγικού νόμου, ενώ απέναντί της έχει ένα μαχόμενο εργατικό κίνημα, τη νεολαία και το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. 
 
Το βασικό καθήκον για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σ’ αυτές τις συνθήκες, είναι να συμβάλει, μαζί με μαχητικά κομμάτια της τάξης, στη διαμόρφωση πραγματικής αριστερής αντιπολίτευσης. Ανάγκη στην οποία δεν ανταποκρίνονται οι ηγεσίες ούτε του ΚΚΕ, ούτε της ΛΑΕ, καθώς περιορίζονται σε αντικυβερνητικές κορώνες και συμβολικές δράσεις, πίσω από τις διαθέσεις και τα προχωρήματα του κόσμου. 
 
Η πρόσφατη απεργία στις 7 Απρίλη, η απεργία των λιμενεργατών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του ΟΛΠ, είναι ηχηρά μηνύματα ότι ο κόσμος συνεχίζει να θέλει να παλέψει και αναζητά στήριγμα στα αριστερά. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να είναι δύναμη για την κλιμάκωση της εργατικής αντίστασης, στηρίζοντας όλες τις προσπάθειες οργάνωσης και συντονισμού από τα κάτω (Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, Πρωτοβουλία για Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Συντονιστικό Νοσοκομείων κλπ). 
 
Ταυτόχρονα χρειάζεται να συνεχίσει στην πρώτη γραμμή ενάντια στη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ - Ελλάδας - Τουρκίας, που ο Τσίπρας υπέγραψε και με τα δύο χέρια. Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με χιλιάδες αλληλέγγυους, παλεύουν καθημερινά στο πλευρό των προσφύγων από τη Χίο και τη Μυτιλήνη μέχρι τη Ξάνθη και τα Γιάννενα και από την Κρήτη μέχρι τον Πειραιά και την Ειδομένη, με ξεκάθαρα αιτήματα για ανοιχτά σύνορα ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο. Καταφέραμε να γίνουμε ενεργό κομμάτι της ταξικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, συνδέοντας το "προσφυγικό" με τη μάχη ενάντια στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής που προσπαθούν να ξανασηκώσουν κεφάλι, τη μνημονιακή βαρβαρότητα που διαλύει νοσοκομεία, σχολεία και υπηρεσίες για όλους – ντόπιους και πρόσφυγες/μετανάστες. Η στοχοποίηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των πρωτοβουλιών που στηρίζει από κυβέρνηση, ΜΜΕ και Χρυσή Αυγή είναι απόδειξη ότι βαδίζει σε σωστό δρόμο. Η υπάρξη και η πρωτοπόρα δράση της ΚΕΕΡΦΑ έπαιξε ρόλο στο να προσανατολιστεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σ’ αυτή την κατεύθυνση.
 
Στρατηγική
Μπαίνουμε στις παραπάνω μάχες σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ παράλληλα χρειάζεται να προβάλουμε διαρκώς την ανάγκη για δυνατή αριστερά με ξεκάθαρη στρατηγική την ανατροπή του καπιταλισμού και όχι της διαχείρησής του μέσα από τον κοινοβουλευτικό δρόμο. Η κατάντια της κυβέρνησης Τσίπρα βαραίνει στα μυαλά χιλιάδων αγωνιστών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, απογοητεύτηκαν αλλά επιμένουν να παλεύουν και ν’ αναζητάνε πειστικές απαντήσεις στο "γιατί κατάντησε έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ;".  Το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι πολύτιμο σ’ αυτή την αναζήτηση, χρειάζεται με γύρο εκδηλώσεων και συνελεύσεων να μπούμε πιο τολμηρά στη μεγάλη συζήτηση. 
 
Για να περπατήσουν όλα τα παραπάνω η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει ρεφορμισμός και να μην κάνει το λάθος να ταυτίζει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία του (όπως κάνει συστηματικά το ΚΚΕ). Η ηγεσία ψηφίζει μνημόνια και κλείνει τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, χιλιάδες όμως μέλη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν ενάντια σ’ αυτόν τον κατήφορο. 
 
Χρέος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι να κερδίσει αυτόν τον κόσμο με ενωτικές πρωτοβουλίες και κοινή δράση πάνω στις συγκεκριμένες μάχες, ανοίγοντας ταυτόχρονα τη συζήτηση για την εναλακτική στρατηγική. Αυτό σημαίνει ενιαίο μέτωπο, μια πολύτιμη ταχτική των επαναστατών που βοηθάει τα κομμάτια της τάξης να ολοκληρώσουν τη ρήξη τους με τον ρεφορμισμό και όχι μια αέναη αναζήτηση συμμαχιών και συμφωνιών πολιτικών προγραμμάτων ανάμεσα στην αντικαπιταλιστική αριστερά και «σπασίματα του ρεφορμισμού». 
 
Τέλος, η συνεδρίαση του ΠΣΟ έχει να αντιμετωπίσει και την οργανωτική συγκρότηση, τη δημοκρατική λειτουργία και την ανάπτυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η 3η Συνδιάσκεψη απέδειξε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ένα ισχυρό αντικαπιταλιστικό μέτωπο με τουλάχιστον 3.000 μέλη με πανελλαδική δικτύωση. Οργανωτική συγκρότηση σημαίνει ΑΝΤΑΡΣΥΑ που να λειτουργεί σαν μέτωπο οργανώσεων και ανένταχτων αγωνιστών και αγωνιστριών, με κύταρα οργάνωσης τις Τοπικές και Κλαδικές Επιτροπές, με συχνές πολιτικές διαδικασίες που ενθαρύνουν τη συμμετοχή, την οργάνωση πρωτοβουλιών και την συντροφική πολιτική συζήτηση όλων των μελών και όλων όσων θέλουμε να κερδίσουμε. Η αναλογική εκπροσώπηση όλων των απόψεων μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη και ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί είναι η καθιέρωση πλατφορμών και η απλή αναλογική. Οι συνθήκες είναι ώριμες για να κινηθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς αυτή την κατεύθυνση και η συνεδρίαση του ΠΣΟ θα πρέπει να την επιδιώξει.
Γιώργος Ράγκος