Εκπαίδευση και Νεολαία
Iατρική Ιωαννίνων: Συνεχίζονται οι δράσεις

Συνεχίζονται οι δράσεις της Ιατρικής Ιωαννίνων, με την παρέμβασή της στον αγώνα για τα δικαιώματα των προσφύγων και τον αγώνα ενάντια στο Ασφαλιστικό.


"Στα πλαίσια των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Ιωαννίνων στις 30 Μάρτη, πήγαμε στον Πρύτανη, Γ. Καψάλη, διεκδικώντας να πάρει θέση το Πανεπιστήμιο σε σχέση με το προσφυγικό και συγκεκριμένα με τον καταυλισμό του Κατσικά. Ζητήσαμε να ανοίξουν χώροι του ιδρύματος όπως το Παλιό Πανεπιστήμιο και το Γυμναστήριο για πιο ανθρώπινη στέγαση, να μισθωθούν λεωφορεία για να μπορέσουν να κατέβουν οι πρόσφυγες στην απεργία της 7 Απρίλη και να προσφέρει η πανεπιστημιακή λέσχη φαγητό.

Η απάντησή του ήταν αρνητική. Σε σχέση με τη σίτιση, μας είπε ότι την έχει αναλάβει μια εταιρία από την Πάτρα έναντι 400 χιλιάδων ευρώ. Όσο για τα υπόλοιπα, η λέξη που χρησιμοποιούσε κατά κόρον ήταν 'εθελοντισμός'. Να βρεθούν άτομα να δουλέψουν εθελοντικά στην απασχόληση παιδιών, οι φοιτητές ιατρικής να βοηθήσουν εθελοντικά στην περίθαλψη, όσοι γνωρίζουν τις γλώσσες να ασχοληθούν εθελοντικά με τη διερμηνεία κ.ο.κ.» δήλωσε η Αρετή, φοιτήτρια στα Γιάννενα.

Η σχολή είχε πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και τελούσε υπό κατάληψη τη μέρα της απεργίας. Ο ΣΦ της Ιατρικής μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ συντόνισαν με επιτυχία το κατέβασμα των προσφύγων του Κατσικά. Το πανό έγραφε "Open the borders – We are humans – Better life – Close the camps – Human living conditions – Medical care". Το απόγευμα έγινε η εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί για το προσφυγικό, με τη συμμετοχή των προσφύγων από τον καταυλισμό του Κατσικά. Με τη βοήθεια προσφύγων που μετέφραζαν στα αγγλικά, στη συζήτηση έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις, με πρώτα και κύρια τα αιτήματα για έναν χώρο πραγματικής φιλοξενίας, για άμεση περίθαλψη των παιδιών του καταυλισμού και για ανοιχτά σύνορα και άσυλο. Έγιναν καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν και που ευθύνονται για την κακή κατάσταση της υγείας των παιδιών. Επίσης οι συμμετέχοντες μίλησαν για το ταξίδι τους μέσω Τουρκίας, για το πώς έκαναν το πέρασμα στην Ελλάδα, για το τι έχουν αντιμετωπίσει, αλλά μίλησαν και για την πολιτική κατάσταση στη Συρία και για τον πόλεμο. Η συζήτηση έκλεισε με το πώς μπορούμε να κινηθούμε από δω και πέρα, με τις δράσεις και τις διεκδικήσεις.

Παράλληλα, στο ξέσπασμα του περιφερειάρχη Ηπείρου, Α. Καχριμάνη, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων και για "απαράδεκτους που έφεραν τους πρόσφυγες στην διαδήλωση", ο σύλλογος φοιτητών Ιατρικής σκοπεύει να απαντήσει με ανακοίνωση.