Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τους πρόσφυγες

Λέσβος

«Xρειαζόμαστε ανοιχτά κέντρα αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Να κινητοποιηθούμε ενάντια στις απελάσεις. Τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων πρέπει να γίνουν σεβαστά». Aυτά είναι τα μηνύματα που έστειλε η μαζική εκδήλωση που οργάνωσε στη Λέσβο στο χώρο των πρώην κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ η Συλλογικότητα Αλληλεγγύης Λέσβου το περασμένο Σάββατο. Την προηγούμενη μέρα αλληλέγγυοι είχαν πέσει στη θάλασσα στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να εμποδίσουν την απέλαση προσφύγων προς την Τουρκία, ενώ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο στρατόπεδο της Μόριας. 
 
Την εκδήλωση στο ΠΙΚΠΑ στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες πρόσφυγες, ντόπιοι, αλληλέγγυοι και καλλιτέχνες ξεκίνησε η θεατρική ομάδα Comedia dell’ Arte που παρουσίασε μέσα από τη θεατρική γλώσσα της κωμωδίας τις  σκληρές εμπειρίες της προσφυγιάς. Ακολούθησε προβολή βίντεο και εικόνων από τις δραστηριότητες, την προσφορά και τις εγκαταστάσεις στο ΠΙΚΠΑ, αλλά και από τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις όπως αυτές κατά την επίσκεψη Σουλτς-Τσίπρα στη Λέσβο και της κινητοποίησης στις 23-24 Γενάρη για να πέσει ο φράχτης στον Έβρο. Ολες οι ομιλίες μεταφράζονταν σε τρεις γλώσσες, ενώ όταν το λόγο πήραν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, καταχειροκροτήθηκαν. Ακολούθησε συναυλία στην οποία συμμετείχαν μουσικοί και συγκροτήματα από το νησί, με κορυφαία στιγμή την εκτέλεση του τραγουδιού «Witch side are you on».
 
«Ήταν μια συγκινητική και ταυτόχρονα αγωνιστική εκδήλωση» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Σοφία Γεωργοκώστα, εκπαιδευτικός από την ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου. «Από τη δική μας πλευρά στο χαιρετισμό που απευθύναμε στην εκδήλωση τονίσαμε την ανάγκη τα σωματεία να μπούνε μπροστά για να προστατεύσουν τις ανοιχτές δομές αλληλεγγύης, να απαιτήσουν το σταμάτημα των απελάσεων, να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες. Προτείναμε να υπάρξει πρωτοβουλία προκειμένου να αποφασιστεί στάση εργασίας από τα σωματεία στο νησί ενάντια στις απελάσεις αλλά και στην 48ωρη απεργία που ετοιμάζουν τα συνδικάτα για το ασφαλιστικό η μια μέρα να είναι αφιερωμένη σε δράσεις για τους πρόσφυγες, που είχε θετική ανταπόκριση.
 

Θεσσαλία

Κινητοποίηση με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων και αλληλέγγυων από την Καρδίτσα, το Βόλο, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο του Κουτσόχερου, τη Κυριακή 10 Απρίλη. Με αυτοσχέδια πλακάτ στα χέρια οι πρόσφυγες βγήκαν έξω από το στρατόπεδο και μαζί με τους αλληλέγγυους απαίτησαν ανοιχτά σύνορα.  
 
«Διαδηλώσαμε στο Κουτσόχερο μαζί με όλες τις πρωτοβουλίες και τους αλληλέγγυους από τη Θεσσαλία ενάντια στη συμφωνία ΕΕ-κυβέρνησης-Τουρκίας και την εφαρμογή της που μεταφράζεται σε στρατόπεδα κράτησης. Στο Βόλο, κάτω από τον έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας θα μεταφέρουν πρόσφυγες σε μια πρώην μάντρα αυτοκινήτων» μας λέει ο Δημήτρης Στεφανάκης, φοιτητής στην Αρχιτεκτονική. 
 
«Στηρίζουμε το αίτημα των προσφύγων για ανοιχτά σύνορα προκειμένου να πάνε όπου θέλουν και ταυτόχρονα απαιτούμε άσυλο σε όλους με πραγματική φιλοξενία, με αξιοπρεπή σίτιση, στέγαση, ελεύθερη μετακίνηση, εκπαίδευση για τα παιδιά και όχι στρατόπεδα. Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΚΕΕΡΦΑ Βόλου καλεί σύσκεψη σωματείων και συλλογικοτήτων τη Δευτέρα 18 Απρίλιου στις 8μμ στο Θόλο».
 
«…Αντί για την δυνατότητα πρόσβασης στην υποτιθέμενη «ανοιχτή δομή φιλοξενίας» αντικρίσαμε παρατεταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες μας απαγόρευαν την είσοδο. Μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις που έγιναν με τους επικεφαλής των αστυνομικών, έτσι ώστε να μας επιτραπεί η είσοδος στο χώρο και ενώ αρχικά μας αμφισβητήθηκε το αν είναι "ανοικτού τύπου" η δομή στο Κουτσόχερο, μας ανακοινώθηκε τελικά πως απαγορεύεται η είσοδος σε οργανωμένες ομάδες αλληλέγγυων!» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λάρισας.
 

Ειδομένη

Συγκλονιστηκές εικόνες από την Ειδομένη στην οποία βρέθηκε τη μέρα της βάρβαρης επίθεσης με πλαστικές σφαίρες στους πρόσφυγες και στα παιδιά τους, αλλά και τις εμπειρίες της από το Καλαί, το Χαλέπι και τα στρατόπεδα προσφύγων στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μετέφερε στην παναττική σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ την Δευτέρα 11 Απρίλη στη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, η Maz Saleem από το Stand up to Racism Bρετανίας. 
 
Ο πατέρας της, Mohamed Saleem, Πακιστανός φούρναρης και συνδικαλιστής, δολοφονήθηκε σε μια ισλαμοφοβική επίθεση το 2013 στο Μπέρμιγχαμ ενώ έβγαινε από ένα τζαμί από ένα νεοναζί από την Ουκρανία, που στη συνέχεια έβαλε βόμβες σε άλλα τρία τζαμιά. 
«Βρέθηκα στον Πειραιά και σήμερα γύρισα από επισκέψεις στη Βόρεια Ελλάδα από Ειδομένη, Αλεξάνδρεια και Πολύκαστρο. Αυτό που έζησα στην Ειδομένη ήταν η χειρότερη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχω δει ποτέ ζωντανά», τόνισε. «Δεκάδες παιδάκια, γυναίκες, έγκυες έτρεχαν να σωθούν από τα δακρυγόνα, τις βόμβες κρότου, ο κόσμος έτρεχε να σώσει τη ζωή του, η αστυνομία και ο στρατός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας πυροβολούσαν εν ψυχρώ. Είναι η απόλυτη ντροπή. ¨Όπως ντροπή είναι η συμφωνία με την ΕΕ να απελαύνουν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία, ξαναστέλνουν τον κόσμο πίσω από εκεί που προσπαθεί να ξεφύγει».
 
Να επισημάνουμε εδώ ότι ήδη, εδώ και βδομάδες στη Δημοκρατία της Μακεδονίας δρα «αστυνομική δύναμη» που έχει στείλει η Αυστρία –καλώντας μάλιστα και άλλες χώρες της ΕΕ να κάνουν το ίδιο. Αυτό που φυλάνε οι πάνοπλοι στρατιώτες ρίχνοντας σφαίρες σε παιδιά στην Ειδομένη δεν είναι τα σύνορα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αλλά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την σιωπηλή συμφωνία και απάνθρωπη καθοδήγηση όλων των κυβερνήσεων της. 
 
Οι πρόσφυγες που επιχείρησαν να περάσουν την Κυριακή τα σύνορα βρέθηκαν αντιμέτωποι και με τα ελληνικά ΜΑΤ. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γ. Κυρίτσης  «αναπτύχθηκε αστυνομικός φραγμός που απέτρεψε την εμπλοκή χιλιάδων προσφύγων στα επεισόδια…»
 

Δράσεις παντού

• Τη φιλοξενία προσφύγων στο 1ο Παιδικό Σταθμό της Νέας Ιωνίας, αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ύστερα από πρόταση που κατέθεσε η αντικαπιταλιστική δημοτική κίνηση “Εκτός Σχεδίου”. 
 
• Αντιρατσιστική διαδήλωση με κύρια αιχμή την αντίθεση στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, τις απελάσεις και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23/4 στις γειτονιές της Νέας Ιωνίας και Νέου Ηρακλείου.Τη διαδήλωση συνδιοργανώνουν μια σειρά σωματεία, φορείς και συλλογικότητες της περιοχής μετά από σύσκεψη συντονισμού που κάλεσε η δημοτική κίνηση “Ρήξη κι Ανατροπή στο Ηράκλειο Αττικής” και στην οποία συμμετείχαν η ΚΕΕΡΦΑ, η δημοτική κίνηση Νέα Ιωνίας “Εκτός Σχεδίου”, η Δ'ΕΛΜΕ, η ΛΑΕ, η Εργατική Λέσχη “Υδραγωγείο”, η δημοτική κίνηση Αμαρουσίου “Εκτός των Τειχών” και το Κοινωνικό Ιατρείο της περιοχής. Τη στήριξή τους στην κινητοποίηση μετέφεραν τα σωματεία εργαζομένων του δήμου Ηρακλείου και του νοσοκομείου Αγ.Όλγας.Η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 12μες στην πλ.Σημηριώτη στη Ν.Ιωνία και θα καταλήξει στο σταθμό ΗΣΑΠ του Ν. Ηρακλείου.
 
• Παρέμβαση πραγματοποίησε η τοπική ΚΕΕΡΦΑ στην αντιπολεμική συναυλία που πραγματοποίησαν ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού και οι Δομές Αλληλεγγύης, ενάντια στον πόλεμο και στις ξένες επεμβάσεις στη Συρία, το Σάββατο 9 Απρίλη στην κεντρική πλατεία, όπου συγκεντρώθηκαν πράγματα και είδη πρώτης ανάγκης. 
 
• “Απαιτούμε να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι σε Μέση Ανατολή και Αφρική, να γκρεμιστούν οι φράχτες και να ανοίξουν τα σύνορα, να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ - Ελλάδας – Τουρκίας, όχι στον ρατσισμό και τον φασισμό, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση της η Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Νάουσας καθώς έχει ανοίξει η συζήτηση για εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή.  
 
Συνάντηση είχε το περασμένο Σάββατο το "Δίκτυο Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες" με πολλά μέλη του χορευτικού εφήβων της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής. Εντυπωσιακή ήταν η παρέμβαση Αλβανών εφήβων, που οι γονείς τους ένιωσαν τη μετανάστευση, όπως και οι Πόντιοι την προσφυγιά.