Συνεντεύξεις
Συνέντευξη με τον Πέτρο Κωνσταντίνου, δημοτικό σύμβουλο Αθήνας: Ο Δήμος της Αθήνας πρέπει να δίνει ακίνητα για τους πρόσφυγες και όχι ανοχή στον Kασιδιάρη

O Πέτρος Κωνσταντίνου στην απεργιακή διαδήλωση των λιμενεργατών, 8/4

Ποιες είναι oι επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα;
Η αντιμετώπιση που έχει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και το νέο νόμο που ψήφισε, είναι οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα να μετατραπούνε σε φυλακισμένους. Και για αυτό προχωράνε σταθερά στο άνοιγμα των κέντρων κράτησης. Ο επόμενος στόχος είναι ο εκτοπισμός των προσφύγων σε χώρους γκέτο, που θα μετατραπούνε με μαθηματική ακρίβεια σε χώρους κράτησης, τα οποία τα ονομάζουν χώρους υποδοχής. 
 
Μιλάμε για το Σκαραμαγκά, το Σχιστό, τον Ελαιώνα και από κει και κάτω μία σειρά από στρατόπεδα όπως ο Κατσικάς, το Κουτσόχερο, το Χέρσο στην περιοχή του Κιλκίς. Αυτοί οι χώροι που είναι αποκομμένοι από τον ιστό της πόλης εύκολα μετατρέπονται σε χώρους κράτησης. Για να δικαιολογήσουν όλη αυτή τη διαδικασία καλλιεργούν, ότι οι πρόσφυγες «έχουν διαμάχες μεταξύ τους», είναι «επιρρεπείς στην εγκληματικότητα», είναι «διαφορετικές εθνικότητες» και δεν μπορούν να είναι όλοι μαζί. 
 
Και έτσι το νέο φυλλάδιο που μοιράστηκε στον Πειραιά λέει ότι εκεί που θα πάτε στα στρατόπεδα δεν θα βρείτε φαντάρους αλλά την αστυνομία να σας φυλάει, δηλαδή θα έχει ανθρωποφύλακες. Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης και από αυτή την άποψη η απάντηση που πρέπει να έχει το αντιρατσιστικό κίνημα είναι η διεκδίκηση για να έχουν οι πρόσφυγες πλήρη δικαιώματα, είναι η διεκδίκηση για να ανοίξουν τα σύνορα και η πάλη αυτή περιλαμβάνει το δικαίωμα στο άσυλο με πλήρη δικαιώματα, ανθρώπινη διαμονή, δικαίωμα στη δουλειά, το να γραφτούν τα παιδιά στα σχολεία. 
 
Πώς μπορούμε να παλέψουμε την εφαρμογή της ρατσιστικής συμφωνίας στην πράξη μέσα στους δήμους και στις γειτονιές; 
Στην Αθήνα είμαστε στην πόλη που άνθησαν τα σκάνδαλα της Ολυμπιάδας με την ανακαίνιση πολλών ξενοδοχείων, τα οποία λειτουργήσανε για 3 εβδομάδες και κλείσανε μετά. Αυτά έχουν παραμείνει κουφάρια. Το σωματείο του Επισιτισμού και οι εργαζόμενοι σε αυτό τον κλάδο χρειάζεται να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας μέσα από την προοπτική να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να γίνουν χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Χώροι ανθρώπινοι δεν μπορούν να είναι οι οικίσκοι των στρατοπέδων, που φτιάχνονται αυτή τη στιγμή και οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι και πανάκριβοι. 
 
Θα έπρεπε να βάλουμε μπροστά ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων που να ανοίξει αυτούς τους χώρους και ταυτόχρονα να διεκδικήσει ότι τα σχολεία του κέντρου της Αθήνας δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να συρρικνώνονται. Δεν πρέπει να αφήσουμε να εφαρμοστεί η απόφαση για κατάργηση τμημάτων ένταξης της ειδικής αγωγής. Αυτό είναι ένα σκάνδαλο που αφορά και τα παιδιά των ντόπιων και τα παιδιά των μεταναστών. Άρα χρειάζεται τα σχολεία να εντάξουν αυτόν το νέο πληθυσμό των μεταναστών και των προσφύγων. Οι διεκδικήσεις μας πρέπει να είναι προσλήψεις. 
 
Μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αυτό δεν μπορεί να καλύπτεται ούτε από την Praksis, ούτε από την ΑΡΣΙΣ ούτε από τους Γιατρούς του Κόσμου, ούτε από καμία ΜΚΟ. Στην τελική όλα παραπέμπονται στο ΕΣΥ. Πρέπει να ξανανοίξουν τα ΙΚΑ. Στην Αθήνα έχουμε κλειστές δομές και κλινικές που απαιτούμε να ξανανοίξουν. Πάνε να κλείσουν το ΙΚΑ Δροσοπούλου αντί να ανοίξουν ξανά π.χ. την Πολυκλινική. 
 
Πάνω απ’ όλα πρέπει να διαμορφωθούν κατάλληλα οι υποδομές του δήμου της Αθήνας. Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου της Αθήνας χρειάζεται να επεκταθεί. Να πάρει προσωπικό και μαζί με το Βρεφοκομείο της Αθήνας να αναλάβουν τη σίτιση των προσφύγων όπως είναι αρμόδιο για τη σίτιση των αστέγων και όλων των φτωχών. Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτές οι δομές να έχουν χρηματοδότηση και προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο χρειάζεται να κινηθούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε ότι η Αθήνα πρέπει να είναι μία πόλη ανοιχτή και φιλόξενη για τους πρόσφυγες και όχι μία πόλη που θα φτιάξει γκέτο. 
 
Αντί στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας η παράταξη του Καμίνη να φέρνει διαρκώς όλα αυτά τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα συνεργασίας με τις ΜΚΟ, που είναι συμπλήρωμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, πρέπει να παίρνουμε μαχητικές αποφάσεις για το πώς διευρύνονται οι υπηρεσίες, πώς αποχτάμε και δεν χάνουμε προσωπικό. Και ταυτόχρονα τα ίδια τα συνδικάτα του Δήμου της Αθήνας θα πρέπει να μπουν μπροστά σε αυτόν τον αγώνα. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε απλήρωτο κόσμο, και να συρρικνώνονται οι υπηρεσίες. Ο Δήμος της Αθήνας έχασε πάνω από 3.000 προσωπικό από τις απολύσεις συμβασιούχων και τις αποχωρήσεις που δεν αναπληρώνονται. Άρα τα σωματεία πρέπει να μπουν μπροστά. Και ταυτόχρονα να μπουν τα σωματεία του Επισιτισμού, οι Σύλλογοι των Δασκάλων και των Εκπαιδευτικών, των Νοσοκομειακών για να συγκροτήσουν ένα μέτωπο δράσης με κέντρο όλα αυτά τα ζητήματα και να δώσουν εναλλακτική λύση απέναντι στις κραυγές που απαιτούν να εκκενωθούν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη και από τον Πειραιά. Εμείς λέμε κάτω τα χέρια από τους πρόσφυγες. Είναι δικαίωμά τους να επιλέξουν που θα πάνε και γι’ αυτό απαιτούμε σύνορα ανοιχτά. Και ταυτόχρονα σαν κίνημα παλεύουμε για να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης όσων επιλέγουν να βρίσκονται εδώ. 
 
Τί πρωτοβουλίες παίρνει η ΚΕΕΡΦΑ το επόμενο διάστημα μέσα στο Λεκανοπέδιο; 
Συνολικά σαν αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα συντονιζόμαστε σε δύο μεγάλους σταθμούς στην Αττική. Ο πρώτος είναι κάτω τα χέρια από το Λιμάνι, δεν θα αφήσουμε να το πάρει η Cosco, θα παραμείνει ανοιχτό για τους πρόσφυγες κάτω από τον έλεγχο των εργατών. Από αυτή την άποψη η κινητοποίηση στις 20 Απρίλη μαζί με τα σωματεία του Πειραιά είναι μία κίνηση που θέλει να στείλει αυτό το μήνυμα. Οι πρόσφυγες οι ίδιοι θα επιλέξουν πού θέλουν να εγκατασταθούν και δε δεχόμαστε το βίαιο εκτοπισμό τους καθώς και τη συκοφάντηση του αντιρατσιστικού κινήματος από το Δρίτσα και την κυβέρνηση. 
 
Ταυτόχρονα παίρνουμε την πρωτοβουλία μαζί με τη δημοτική κίνηση του Ελληνικού στην οποία επικεφαλής είναι ο Χρήστος Κορτζίδης και μαζί με μία σειρά από συνδικάτα και με το Δήμο του Αγίου Δημητρίου, να οργανώσουμε μία συγκέντρωση στο Ελληνικό. Εκεί υπάρχουν άθλιες συνθήκες για τους πρόσφυγες αλλά αυτό δεν δίνει το άλλοθι για τις ρατσιστικές εκστρατείες του δήμαρχου Κωνσταντάτου, ο οποίος πρωτοστατεί σε χυδαιότητα και σε ρατσισμό που είναι στα όρια της παραβίασης του αντιρατσιστικού νόμου. Είναι απαράδεκτο θεσμικός εκπρόσωπος να πηγαίνει στις γειτονιές και να λέει ότι οι πρόσφυγες αποτελούν «υγειονομική βόμβα» και δεν μπορούμε να «κολυμπάμε στις ίδιες ακτές», επειδή έρχεται η τουριστική περίοδος. Με αυτές τις πρωτοβουλίες θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα, ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι και ότι ο χώρος του Ελληνικού δεν θέλουμε να γίνει Καζίνο και χώρος για τις αρπαχτές των πολυεθνικών. Θέλουμε να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο και σαφώς χωράνε εκεί μέσα και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που σε αυτή την περίοδο μπορεί να είναι δομές για τους πρόσφυγες. 
 
Πώς μπορούμε να φράξουμε το δρόμο στους φασίστες; 
Αυτή η πολιτική έχει ανοίξει ξανά το δρόμο στα Τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Στις 8 Απρίλη είχαμε Δημοτικό Συμβούλιο στην Αθήνα, την ίδια ώρα που γινόταν η φασιστοσύναξη της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά. Προφανώς απουσίαζα γιατί συμμετείχα στην αντιφασιστική συγκέντρωση. Ταυτόχρονα ο Κασιδιάρης ήταν αυτός που οργάνωνε και είχε την άμεση συνεργασία με την αστυνομία για να γίνουν όλες αυτές οι επιθέσεις και κατά των αντιφασιστών και κατά των δημοσιογράφων. Από πού κι ως πού μπορεί να είναι ανεχτή από το Δήμο της Αθήνας αυτή η δράση του Κασιδιάρη; Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας πρέπει να πάρει απόφαση ότι δεν γίνεται ανεκτή ούτε στην Αθήνα ούτε πουθενά η οργάνωση ταγμάτων εφόδου από νεοναζί δημοτικούς συμβούλους. Ο Κασιδιάρης το έχει ξανακάνει. Ήταν επικεφαλής του μεγάλου πογκρόμ που έγινε στην Αθήνα το Μάη του 2011, μια υπόθεση που δικάζεται μέσα στην μεγάλη δίκη για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Είναι υπόδικος. Ο Καμίνης και η κυβέρνηση θα έπρεπε να φροντίσουν να κλειστεί στον Κορυδαλλό.