Εργατικό κίνημα
ΟΛΜΕ - ΔΟΕ: Απεργία στις 15/4 για μαζικές προσλήψεις

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Παρασκευή 15 Απρίλη καθηγητές και δάσκαλοι, διεκδικώντας μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Τα δύο ΔΣ των ομοσπονδιών αποφάσισαν 3ωρη στάση εργασίας και καλούν τα ΔΣ των ΕΛΜΕ και των Διδασκαλικών συλλόγων να την συμπληρώσουν με μια επιπλέον 3ωρη στάση. Συγκέντρωση και αποκλεισμός του υπουργείου Παιδείας (στάση ΗΣΑΠ Νερατζιώτισσα) θα γίνει στις 11.30πμ. 
 
Η «Τάξη μας», το δίκτυο εκπαιδευτικών που συμμετέχει στις Παρεμβάσεις σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η αιτία του πολέμου είναι οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα των προσλήψεων. 
 
Μετά τις εξαγγελίες για 20.000 προσλήψεις που θα γίνονταν την τριετία 2016-2019, η πραγματικότητα της κυβερνητικής πρότασης είναι μια ακόμη μεγάλη επίθεση στους εκπαιδευτικούς και την δημόσια Παιδεία.
 
Οι μαζικές προσλήψεις δεν θα γίνουν ποτέ, γιατί δεν τους το επιτρέπει η τρόικα και οι δανειστές. Άρα για την επόμενη χρονιά δεν θα υπάρξουν καθόλου προσλήψεις μόνιμων συναδέλφων. 
 
Οι προσλήψεις αναπληρωτών, θα είναι με το σταγονόμετρο. Για το σχολικό έτος 2015-2016 εκταμιεύτηκαν 160 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για προσλήψεις αναπληρωτών, που άφησαν έτσι και αλλιώς, περίπου 3.000 κενά στα σχολεία. Για τα επόμενα τρία χρόνια απομένουν μόλις άλλα 190 εκ. ευρώ. Άρα την επόμενη χρονιά θα γίνουν δραματικά λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών, χιλιάδες συνάδελφοι θα μείνουν στην ανεργία και τα παιδιά χωρίς δασκάλους.
 
Ανοίγουν με αυτόν τον τρόπο την προοπτική για αύξηση του ωραρίου (επιπλέον των δύο ωρών που είχαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση), αλλά και μια σειρά από αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, συμπτύξεις τμημάτων, αύξηση του εργασιακού ωραρίου, κατάργηση εκπαιδευτικών δομών στη λογική των περικοπών.
 
Προχωρούν σε «νέο» σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών, ώστε να εφαρμόσουν και στους πίνακες των αναπληρωτών, τον νόμο της Διαμαντοπούλου. Η προϋπηρεσία πρακτικά εξαφανίζεται, το ΣτΕ τελικά «νομοθετεί» και ο ΑΣΕΠ αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό κριτήριο κατάταξης στους πίνακες. Χιλιάδες συνάδελφοι που όργωσαν για χρόνια την Ελλάδα για να διδάξουν, θα παραμείνουν έξω από την εκπαίδευση την νέα χρονιά. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση  προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους αναπληρωτές με μοναδικό στόχο να κρύψει την γύμνια της πολιτικής των ακραίων περικοπών.
 
Kλιμάκωση
Απέναντι σε αυτή την ενορχηστρωμένη επίθεση της κυβέρνησης, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: όλοι στην απεργία, την Παρασκευή 15 Απρίλη και απεργιακή κλιμάκωση».
 
Μαζί με την απουσία των προσλήψεων η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει μια σειρά νηπιαγωγεία, όπως καταγγέλλει το Συντονιστικό των Νηπιαγωγών. 
 
Το Συντονιστικό σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει τα «μισά από τα ήδη λειτουργούντα νηπιαγωγεία», αλλάζοντας τον ελάχιστο αριθμό νηπίων που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα τμήμα. 
 
Συγκεκριμένα, «Με το νέο σχέδιο ο ελάχιστος αριθμός των 7 νηπίων για την ίδρυση-λειτουργία Νηπιαγωγείων αυτόματα θα διπλασιαστεί για Νηπιαγωγεία αστικών περιοχών τα οποία θα λειτουργούν μόνο αν έχουν 14 νήπια! Για τις ημιαστικές περιοχές και την επαρχία θα αποφασίζουν οι περιφερειακοί διευθυντές για το ποιό Νηπιαγωγείο θα χαρακτηρίζεται ως απομακρυσμένο. Ως γνωστόν οι περιφερειακοί τοποθετούνται από την κυβέρνηση και βέβαια θα κληθούν να εφαρμόσουν τις κυβερνητικές εντολές για εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού καταργώντας και συγχωνεύοντας όσο μπορούν περισσότερα Νηπιαγωγεία.
 
Το κάθε Νηπιαγωγείο θα έχει το δικό του ιδιότυπο «barcode» και ανάλογα με το χαρακτηρισμό του θα λειτουργεί ως απομακρυσμένο ή όχι (4 νήπια ή 14 νήπια). Είναι κατανοητό ότι η σημασία που έχει ο χαρακτηρισμός είναι καθοριστική για τη λειτουργία Νηπιαγωγείου ή την κατάργησή του».