Τραπεζικά παπατζιλίκια και κυβερνητικά ρεζιλίκια

Η απόρριψη της πρότασης ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμη ‘χαστούκι’ στην κυβέρνηση ΓΑΠ που προσπαθεί ως ‘μαθητευόμενος μάγος’ να πείσει την ελληνική κοινωνία (αλλά και την διεθνή κοινότητα) ότι κάνει βήματα για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Το χρονικό της νέας προσφοράς δουλευόταν έντεχνα από την ελληνική κυβέρνηση από τις αρχές του 2011 περισσότερο με οικονομοτεχνικά κριτήρια παρά με πολιτικά αλλά πάντα με την ‘ευλογία’ του υπουργείου Οικονομίας. 

Οι δύο αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που πραγματοποιήθηκαν το 2010 (1,2 δις. ευρώ για την ΕΤΕ τον Σεπτέμβριο 2010 και 980 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank δύο μήνες αργότερα) ουσιαστικά λειτουργούσαν προς την εξυγίανση των κεφαλαιακών προβλημάτων και επισφαλειών και διευκόλυναν την υποβολή μίας πρότασης.

Η πρόταση είχε ήδη αρχίσει να ‘δουλεύεται’ στα επιτελεία των δύο τραπεζών από τον Νοέμβριο και μάλιστα όταν στα τέλη εκείνου του μήνα, παραιτήθηκε το νούμερο 2 της Alpha Bank, ο Μαρίνος Γιαννόπουλος, ορισμένοι θυμήθηκαν ότι είχε πρωταγωνιστήσει στην απόρριψη της πρώτης πρότασης ΕΤΕ-Alpha Bank το 2001 και περίμεναν εξελίξεις.  Οι αρνητικές για την κυβέρνηση πολιτικές εξελίξεις από την Παρασκευή 11/2/2011, ουσιαστικά οδήγησαν την Ιπποκράτους να ρίξει στο τραπέζι του τραπεζικού πόκερ, την –σχεδόν έτοιμη- πρόταση της ΕΤΕ.

Φήμες

Το πρωί της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου, τίποτε δεν προδίκαζε ότι θα βλέπαμε την τραπεζική ‘έκρηξη’ στις τιμές των μετοχών. Στις 14.00 περίπου, οι πρώτες φήμες είχαν αρχίσει να διαρρέουν στα δημοσιογραφικά γραφεία και πιθανότατα προέρχονταν από το υπουργείο Οικονομίας αλλά και την ΕΤΕ. Η αξία συναλλαγών εκείνη την στιγμή ήταν μόλις 60 εκατ. ευρώ και οι μετοχές των δύο τραπεζών κινούνταν με οριακές μεταβολές. Οι φήμες οδηγούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει επισήμως από τις δύο τράπεζες να τοποθετηθούν επί του θέματος. Η διοίκηση της ΕΤΕ εκδίδει ένα δελτίο τύπου 10 σελίδων με λεπτομέρειες σχετικά με τη σχέση ανταλλαγής, τους όρους, το Δ.Σ., μέχρι και το λογότυπο της νέας τράπεζας. Το Δ.Σ της Alpha Bank βρίσκονταν ‘κλειδωμένο’ στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην Σταδίου και συνεδρίαζε.

Την ίδια στιγμή, στο Χ.Α. και μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης εντολές για  εκατομμύρια μετοχές και περίπου 20 εκατ.  προθεσμιακά συμβόλαια αγοράς εκτίναξαν τις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών στα ύψη. Το ‘παιχνίδι’ είχε χοντρύνει προς όφελος των τραπεζικών κεφαλαιοποιήσεων.

Περίπου μισή ώρα μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης της Παρασκευής, η Alpha Bank έβγαλε την ανακοίνωση με την οποία απέρριπτε την πρόταση της ΕΤΕ, αφήνοντας όμως έντεχνα ένα ‘παράθυρο’ για καλύτερο τίμημα. Ταυτόχρονα, η δυσαρέσκεια πλημμύρισε την κυβέρνηση που είδε ακόμη μία (δεύτερη μετά την πρόταση του Μιχάλη Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς για ΑΤΕ και Τ.Τ) προσπάθεια ανόρθωσης των τραπεζικών κεφαλαιοποιήσεων να καταρρέει. Η ΄’σοσιαλιστική’ κυβέρνηση του ΓΑΠ μετά τα απανωτά ‘χαστούκια’ σε όλους τους τομείς (από την Σοσιαλιστική Διεθνή μέχρι και την Καπιταλιστική Διεθνή του ΔΝΤ) βλέπει να χάνει και στο τραπεζικό πόκερ. Όσο για τους «αγαπημένους» μας τραπεζίτες… και εις άλλα με υγεία.

Νίκος Σακελλαρίου, συντάκτης στην Ημερησία