Απεργία στα σχολεία

«Όχι στις συγχωνεύσεις, όχι στο σχολείο του Μνημονίου», έγραφε το κοινό πανό των Συλλόγων Δασκάλων, των ΕΛΜΕ και Συλλόγων Γονέων. Πολλοί καθηγητές κρατούσαν τις πορτοκαλί σημαίες της Ομοσπονδίας που καλούσαν να βγούμε «όλοι στο δρόμο», ενώ δεκάδες ήταν οι μαύρες σημαίες των δασκάλων που έγραφαν ότι παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ζωντανή παρουσία είχαν και οι μαθητές.

Η Γεωργία Κόφφα, καθηγήτρια στο 1ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας και μέλος της Γ’ ΕΛΜΕ μας μίλησε για την προετοιμασία της απεργίας. «Είχαμε πάρει απόφαση στη Γενική Συνέλευση ότι πάμε για απεργία και συγκρότηση απεργιακής επιτροπής. H απεργιακή επιτροπή συγκροτήθηκε, πήγαμε στα περισσότερα σχολεία του κέντρου από τη Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι το Γαλάτσι, μιλήσαμε με συναδέλφους και υπήρξε πολύ θετική η ανταπόκριση.

Σήμερα το πρωί είχαμε περιφρούρηση στα σχολεία της Γκράβας, στα οποία εδώ και αρκετές μέρες η προϊσταμένη αρχή, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, κάνει την εποπτεία των χώρων και ήδη προσπαθούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία των συγχωνεύσεων. Μοιράσαμε επιστολές στους μαθητές και στους γονείς. Αρκετοί γονείς σταμάτησαν και μας μίλησαν σήμερα.

Πρόνοια

Πολλοί αναφέρθηκαν σε προβλήματα παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες για τα οποία δεν υπάρχει καμιά πρόνοια από την Πολιτεία και προφανώς θεωρούνται χαμένα παιδιά στο σχολείο «νέου τύπου».

Στην αυριανή απεργία θα συμμετέχουν άπαντες. Ακόμα, και γονείς είπαν ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά στο σχολείο. Είναι άπαντες μαζί μας. Την Παρασκευή 25/2 θα κλείσουμε το δρόμο στο Γαλάτσι, στην Γαλατσίου και Αγίας Λαύρας. Σε αυτό το κλείσιμο του δρόμου μαζί μας θα είναι και οι μαθητές και οι γονείς τους. Η μοναδική ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να υπάρξει για τη συνέχεια είναι ότι ο αγώνας δεν σταματά. Φτάσαμε στο αμήν, στην πλήρη εξαθλίωση. Πολύ χαρακτηριστική κουβέντα είναι αυτή που ακούγεται ότι «δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα πέρα από την εξαθλίωση μας». Πάμε για απεργία διαρκείας, δεν έχουμε άλλο τρόπο!».

Πανό στη διαδήλωση είχαν η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η Β’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, η ΕΛΜΕ Πειραιά, η Πρωτοβουλία για την Αυτοοργάνωση στην Εκπαίδευση, οι μαθητές Αnticapitalista και η Αγωνιστική Μαθητική Συσπείρωση.

Ο Βαγγέλης Δεληγιαννίδης από το 4ο Λύκειο Ζωγράφου μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη για το πώς βλέπουν οι μαθητές την κατάσταση στα σχολεία. «Σήμερα μαθητές και καθηγητές μαζί είμαστε ενάντια στην πολιτική του Μνημονίου και της κυβέρνησης, η οποία θέλει συγχωνευμένα σχολεία, θέλει απολυμένους καθηγητές, στοιβαγμένα 30 και 35 παιδιά σε κάθε αίθουσα, θέλει να περικόψει και άλλα από την ήδη κατεστραμμένη παιδεία. Στου Ζωγράφου όσα συστεγάζονται πάνε για συγχώνευση. Ήδη ένα σχολείο συγχωνεύτηκε πέρσι. Το 1ο  και το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο και το 3ο και το 7ο Λύκειο Ζωγράφου πάνε για συγχώνευση. Θα πρέπει να ενημερώσουμε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές για τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις και πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα. Συζητάμε να κατέβουμε οργανωμένα από το σχολείο μου στην Πανεργατική Απεργία».

Όταν η διαδήλωση έφτασε στο Σύνταγμα, έγινε μια σύντομη στάση έξω από το Υπουργείο Οικονομίας. Στη Βουλή οι διαδηλωτές, εκπαιδευτικοί και μαθητές, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη μέρα στην Πανεργατική Απεργία, όπως ακουγόταν δυνατά από τις ντουντούκες.

*Τα συνθήματα της διαδήλωσης: «Ανυπακοή, απεργία διαρκή», «Εδώ θα γίνει Κάιρο, θα γίνει Τυνησία, κάτω τα χέρια από την Παιδεία», «Θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός, έρχεται αγώνας πανεκπαιδευτικός», «Αλί, αλί και τρισαλί, Γιωργάκη θα φύγεις σαν τον Μπεν Αλί», «Σε Ελλάδα, Ευρώπη και Βόρεια Αφρική, την ιστορία γράφουν πάλι οι λαοί».