Καταλήψεις στους Δήμους

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ ΟΤΑ: «οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αγωνίζονται να ανατραπεί η πολιτική του μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τα προβλήματα του δημοσίου χρέους, που αφαιρούν ένα-ένα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας, για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των δανειστών, των κερδοσκόπων, των τραπεζιτών και των εργοδοτών».

Στο Δημαρχείο της Αθήνας, στη Λιοσίων η κατάληψη ξεκίνησε από τις 10 το πρωί με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων – στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι από τον ΟΝΑ, το Βρεφοκομείο, τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, το ΔΑΕΜ, την καθαριότητα. Οι εργαζόμενοι έκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα και την οδό Λιοσίων και έδωσαν ραντεβού στη προσυγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την πανεργατική στις 10.30πμ στην πλ. Καραϊσκάκη. «Αποφασίσαμε να έλθουμε σε επαφή με όλες τις επιτροπές συμβασιούχων του Δήμου και πάμε για συνάντηση μετά από την πανεργατική για συζητήσουμε κοινή πορεία και δράση μέχρι να υπάρξει δικαίωση. Από εδώ και πέρα θα μας βρούνε όλους μαζί» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Τάσος, εργαζόμενος στο Βρεφοκομείο.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην κατάληψη του δημαρχείου της Αγίας Παρασκευής. «Κλείσαμε το δημαρχείο και τους κατεβάσαμε όλους κάτω, ακόμα και το δήμαρχο και μετά κλείσαμε τα ΚΕΠ» μας λέει ο Κώστας Μεγαγιάννης, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων. Αναρτήσαμε το πανώ του συλλόγου και στη συνέχεια με τη συμμετοχή μόνιμων και συμβασιούχων έγινε συζήτηση και οργανώθηκε η αυριανή περιφρούρηση για την απεργία και το κατέβασμα με πούλμαν των απεργών στο συλλαλητήριο στην Αθήνα».

«Στο Αιγάλεω έγινε κατάληψη του δημαρχείου και μετά ακολούθησε συζήτηση, όπου αποφασίστηκε το κατέβασμα του συλλόγου με πανώ στην πλ. Καραϊσκάκη» μας λέει η Νίκη, εργαζόμενη στο Δήμο. «Την προηγούμενη μαζευτήκαμε σαράντα περίπου συμβασιούχοι που είμαστε με ασφαλιστικά μέτρα και αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια επιτροπή που να αναλάβει την ενημέρωση». Στο Γαλάτσι οι εργαζόμενοι έκλεισαν την είσοδο με το πανώ και συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δημαρχείο. «Ηταν μεγάλη η συμμετοχή των εργαζομένων από την καθαριότητα και τα εξωτερικά συνεργεία. Στην κατάληψη έγινε παρέμβαση της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που μοίρασε προκήρυξη και έκανε αφισοκόλληση στο δημαρχείο», μας είπε η Μαριάννα Χρονοπούλου.

Δυναμικό

Την περασμένη Τετάρτη είχε προηγηθεί δημοτικό συμβούλιο του δήμου Γαλατσίου στο οποίο αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η συγχώνευση των δύο οργανισμών για τους Παιδικούς Σταθμούς και τα ΚΑΠΗ σε έναν. Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς έδωσαν δυναμικά το παρών και κατέθεσαν υπόμνημα, ενώ η εκπρόσωπός τους έγινε αποδέκτης άθλιων απειλών από την πλευρά του Δημάρχου Τσίρου.

«Ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο να διατηρήσει αυτοτελές το ΝΠΔΔ Δημοτικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί για παιδαγωγικούς και οικονομικούς λόγους» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το υπόμνημα των εργαζομένων στους 7 παιδικούς σταθμούς του Δήμου, από τους οποίους μόνο 28 είναι μόνιμοι, φτάνοντας σε αναλογίες του επιπέδου 2 παιδαγωγοί για 90 παιδιά.

Κατάληψη έγινε το πρωί και στο δημαρχείο της Ξάνθης. «Ηταν κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι από την καθαριότητα και την αποκομιδή των σκουπιδιών. Από τη δική μας πλευρά κάναμε παρέμβαση με το υλικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την Εργατική Αλληλεγγύη καλώντας στο συλλαλητήριο της επόμενης μέρας», μας λέει ο Τζεμαλί. «Υπήρχε οργή γιατί ο κόσμος δουλεύει χωρίς στην ουσία να τον πληρώνουνε. Δώσαμε ραντεβού για την επομένη στο Εργατικό Κέντρο».

Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις οργανισμών μέσω του Καλλικράτη και οι περικοπές της κυβέρνησης, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση στα οικονομικά, τη λειτουργία, στην ίδια την ύπαρξη των υπηρεσιών των δήμων που ταυτόχρονα υποφέρουν από την έλλειψη προσωπικού. Αυτήν την κατάσταση καλούνται να πληρώσουν και οι εργαζόμενοι στους δήμους, αλλά και ο κόσμος που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες που παρέχουν. Η μαζικότητα στις καταλήψεις, αλλά και οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των συμβασιούχων σε μια σειρά από δήμους δείχνουν ότι μέσα στους ΟΤΑ υπάρχει η δυναμική που, αν μεταφραστεί σε μετωπική απεργία μέχρι τη νίκη, μπορεί να αναγκάσει δήμαρχους και κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση.