Αντίσταση στις συγχωνεύσεις σχολείων

Αποκαλυπτική για τα καταστροφικά σχέδια του Υπουργείου είναι η πρόταση του Διευθυντή Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας (στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση) προς τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας του Δήμου Αθήνας και των υπόλοιπων Δήμων που καλύπτει. Σύμφωνα με αυτήν, θα πρέπει να συγχωνευτούν 46 Δημοτικά Σχολεία που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αθηναίων, να καταργηθεί το 6ο Δημοτικό στον Ταύρο, να συγχωνευτούν 10 Δημοτικά στο Γαλάτσι, 2 στη Νέα Φιλαδέλφεια, 11 στου Ζωγράφου, 8 στην Ηλιούπολη και 2 στον Υμηττό. Δεκάδες ακόμα Δημοτικά θα υποβιβαστούν, δηλαδή θα έχουν λιγότερες θέσεις δασκάλων.

H ΟΛΜΕ κυκλοφόρησε ανακοίνωση-κάλεσμα για την 48ωρη απεργία που με συνοπτικό τρόπο περιγράφει τις επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικα στην Εκπαίδευση.

Υπάρχει δραματική μείωση των δαπανών όσον αφορά τον προϋπολογισμό. Το 2008 οι δαπάνες ήταν 3,2% του ΑΕΠ, ενώ το 2011 έχουν πέσει στο 2,75%. Υπάρχει τρομακτική μείωση διορισμών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το 2008 ήταν 4321, ενώ τη φετινή χρονιά κατρακύλησε στους 1425. Αντίστοιχα είναι τα νούμερα και για τους δασκάλους. Οι ετήσιες αποδοχές ενός εκπαιδευτικού με 18 έτη προϋπηρεσία το 2009 ήταν 21473 ευρώ, ενώ την περσινή χρονιά έπεσαν στα 18937 ευρώ. Οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά είναι ακόμα χειρότερες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαφανίσει από τον χάρτη 1000 σχολεία και να προχωρήσει σε μείωση της τάξης του 20% στις οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών. Το όριο των 25 μαθητών ανά τάξη εκτοξεύεται. Θα υπάρξουν τμήματα με πάνω από 30 άτομα παρά τις ψεύτικες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου.

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλουν επίσης την επίθεση που γίνεται στα ασφαλιστικά τους ταμεία, το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο και το εργασιακό καθεστώς που θα επικρατήσει αν επιβληθούν τα μέτρα που σχεδιάζουν. Για παράδειγμα, πάνω από 15 χιλιάδες εκπαιδευτικοί αναμένουν το εφάπαξ περιμένοντας για χρόνια στην «ουρά», ενώ θα υπάρχει υποχρεωτική τριετής παραμονή στον τόπο πρώτου διορισμού και διετής σε κάθε οργανική θέση.

Απέναντι στα αρπακτικά του Υπουργείου και της τρόικα έχουν ξεσηκωθεί τόσο οι Σύλλογοι Δασκάλων και ΕΛΜΕ όσο και οι γονείς μαζί με τους μαθητές από την Θράκη μέχρι την Κρήτη.

Πολιορκία

Την Τετάρτη 16 Φλεβάρη καθηγητές, δάσκαλοι, γονείς και μαθητές πολιόρκησαν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας για να πιέσουν να βγει απόφαση ενάντια στις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολείων (διαβάστε την ανταπόκριση στη σελίδα 9).

Την ίδια μέρα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου όπου εκπρόσωποι των γονέων και των εκπαιδευτικών της περιοχής κατέθεσαν ψήφισμα ενάντια στο κλείσιμο σχολείων που έγινε αποδεκτό. Οι κινητοποιήσεις στην περιοχή θα συνεχιστούν την Παρασκευή 25 Φλεβάρη. Με πρωτοβουλία της Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, του Συλλόγου Δασκάλων «Η Αθηνά» και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων η συγκεκριμένη ημέρα έχει οριστεί ως «Ημέρα Παιδείας» και θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην οδό Γαλατσίου και Αγίας Λαύρας στη 1μμ. Για την καλύτερη ενημέρωση έχει κυκλοφορήσει αφίσα και προκήρυξη που καλεί στην κινητοποίηση.

Τις προηγούμενες μέρες ψηφίσματα ενάντια στις συγχωνεύσεις πέρασαν στα Δημοτικά Συμβούλια του Βύρωνα, της Αγίας Παρασκευής και του Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 21/2 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας δασκάλων στην πλατεία Αμπελοκήπων. Ανακοίνωση ενάντια στη διάλυση της εκπαίδευσης, την «καταιγίδα της ερήμου», όπως ονομάζει τα μέτρα της Διαμαντοπούλου εξέδωσε η ΕΛΜΕ Πιερίας. Ένα κομμάτι αναφέρει: «Παλεύουμε για ενιαίο δωδεκάχρονο, δημόσιο, δωρεάν σχολείο και για δίχρονη προσχολική αγωγή που θα σέβεται τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, θα αναπτύσσει την κριτική τους σκέψη, θα προωθεί την αγάπη για τη γνώση, θα τα μάθει να εξηγούν και ν’ αλλάζουν τον κόσμο, θα τα διδάξει αλληλεγγύη, συλλογικότητα, αγωνιστικότητα, με περιεχόμενο απαλλαγμένο από την παπαγαλία, το μυστικισμό, το ρατσισμό, ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς, ανοιχτό για όλα τα παιδιά, Έλληνες και μετανάστες, χωρίς οριζόντιους ή κάθετους διαχωρισμούς, χωρίς αξιολογικές ή εξεταστικές κρίσεις».

Στην Ελασσόνα έγινε διαδήλωση από τους κατοίκους της Τσαριτσάνης για να μην κλείσει το σχολείο της περιοχής, ενώ πραγματοποιήθηκε και κατάληψη του Δημαρχείου στις 17/2. Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν στα Τρίκαλα, στην Ευξεινούπολη, στην Καρδίτσα και σε άλλες περιοχές του νομού Θεσσαλίας.

Στην Καλαμάτα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί οργάνωσαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις 17/2 ενάντια στο κλείσιμο του Γυμνασίου - Λυκείου Διαβολιτσίου. Την επόμενη μέρα 54χρονος άνδρας, πατέρας τεσσάρων παιδιών (δύο στο Γυμνάσιο και 2 στο Λύκειο), είχε ανέβει στην σκεπή του σχολείου και απειλούσε να πέσει αν δεν δινόταν εγγυήσεις για τη μη κατάργηση του σχολείου. Ευτυχώς, δεν υπήρχε άσχημη εξέλιξη. Παρόλα αυτά, είναι ενδεικτικό ότι τα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας είναι αντιεκπαιδευτικά και απάνθρωπα.

Κινητοποιήσεις ενάντια στις καταργήσεις σχολείων έχουν γίνει στα Χανιά και πιο συγκεκριμένα στο Ροδοβάνι. Την Δευτέρα 21/2 η Επιτροπή Αγώνα Δήμου Καντάνου-Σελίνου οργάνωσε συζήτηση-συγκέντρωση για περαιτέρω ενημέρωση και καθορισμό νέων δράσεων στην περιοχή.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εικόνες ξεσηκωμού ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης να διαλύσει τα σχολεία. Η 48ωρη απεργία των εκπαιδευτικών και η Γενική Απεργία στις 23 Φλεβάρη μπορεί να είναι η αφετηρία για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.