Ο φίλος της ΕΕ

Ο Καντάφι αξιοποίησε την αντι-ισλαμική υστερία, ιδιαίτερα μετά το 2001 για να προβάλει διεθνώς τον εαυτό του ως βασικό πυλώνα της μάχης ενάντια στους ισλαμιστές. Έτσι ξανάχτισε γρήγορα τους δεσμούς με τις Μεγάλες Δυνάμεις και αποκατέστησε για τα καλά τις εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου τον επισκέφτηκε τον περασμένο Ιούνη, και ο Παμπούκης είχε υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας στη βιομηχανία, ενώ συζητήθηκε και η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τη Λιβύη στην Κρήτη. Ο Μπερλουσκόνι δηλώνει ένας από τους καλύτερους φίλους του Καντάφι, ενώ οι δεσμοί με τη Βρετανία έχουν γίνει ιδιαίτερα θερμοί. Ο Καντάφι έφτασε να δώσει αποζημίωση στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λόκερμπι, παρόλο που η Λιβύη δεν είχε σχέση με αυτήν την επίθεση.

Ο λόγος φυσικά για όλα αυτά είναι το πετρέλαιο. Παρόλο που ο περισσότερος κόσμος ζει μέσα στη φτώχεια, η Λιβύη έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε ολόκληρη την Αφρική.  Εξάγει 1,7 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα. Ήδη η Shell έχει αποσύρει όλο της το προσωπικό από τη χώρα. Γι'αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση έτρεξε να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση για να συζητήσει τις εξελίξεις.

Το καθεστώς Καντάφι μπόρεσε να παραμείνει στην εξουσία παρά την απομόνωσή του από τον απλό κόσμο, λόγω της στήριξης που του πρόσφεραν οι οικονομικοί δεσμοί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο εσωτερικό, λειτουργούσε σε μεγάλο βαθμό κρατώντας τις ισορροπίες μεταξύ των μεγάλων φυλών που αποτελούν τον πληθυσμό της χώρας. Αυτή η λυκοφιλία στο εσωτερικό όμως έσπασε στη διάρκεια της εξέγερσης. Η ηγεσία της φυλής Ουαρφάλα που θεωρείται η σημαντικότερη στο εσωτερικό απέσυρε τη στήριξή της από τον Καντάφι. Την ίδια ώρα ο ηγέτης της αλ-Ζουάγια στην Ανατολή απειλούσε ότι θα σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου αν δεν σταματήσει η καταστολή. Και οι Τουαρέγκ στο Νότο πέρασαν με τη μεριά της εξέγερσης, αλλά και οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας βγήκαν δημόσια ζητώντας από τις δυνάμεις καταστολής να σταματήσουν τη βία.

Η εξέγερση του κόσμου μέσα σε λίγες μέρες αμφισβητεί και συντρίβει όλα όσα μοιάζουν ακίνητα εδώ και 40 χρόνια.