Ανταρσία στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας - Ήττα για την κυβερνητική πολιτική του ρατσισμού

Ηταν μια ήττα όχι μόνο για τον ίδιο το δήμαρχο, αλλά και για την κυβέρνηση ΓΑΠ που συστηματικά παίζει το χαρτί του ρατσισμού ψάχνοντας σε πρόσφυγες και μετανάστες αποδιοπομπαίους τράγους για την άθλια πολιτική της. Το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε ο Καμίνης ζητούσε από τους απεργούς πείνας να σταματήσουν την απεργία ως προαπαιτούμενο για να προχωρήσει σε οποιονδήποτε διάλογο μαζί τους. Ο “συνήγορος του εκβιασμού” όχι μόνο ακολούθησε κατά γράμμα την πιο σκληρή γραμμή της κυβέρνησης αλλά αρνήθηκε επιδεικτικά οποιαδήποτε αλλαγή πρότειναν οι παρατάξεις της αριστεράς, αλλά και οι ίδιοι οι δημοτικοί του σύμβουλοι. “Η Αθήνα δεν χωράει άλλους μετανάστες”, έλεγε και ξαναέλεγε, τονίζοντας πως ο εκβιασμός (!) των απεργών πείνας δεν θα περάσει.

Στον αντίποδα όλες οι παρατάξεις της Αριστεράς σε μια κοινή γραμμή ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την ίδια απόφαση που ψηφίστηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, ενώ συναισθηματικά φορτισμένες ήταν οι παρεμβάσεις των μεταναστών. Από την πλευρά των 300 Απεργών Πείνας της Υπατίας ο Ρασίντ Οφρί έκανε έκληση στο Δημοτικό συμβούλιο να στηρίξει τον αγώνα τους, ενώ ο Ρεζά Γκολαμί από τους Αφγανούς πολιτικούς πρόσφυγες που βρίσκονται στην 52η μέρα απεργίας πείνας στα Προπύλαια εξήγησε τις συνθήκες που αναγκάζουν χιλιάδες Αφγανούς να φεύγουν από τα βομβαρδισμένα από το ΝΑΤΟ χωριά τους.

Στην τοποθέτησή του ο Πέτρος Κωνσταντίνου αφού κατήγγειλε τους εκβιασμούς των κυκλωμάτων του Τμήματος Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλη που ζητάνε μέχρι και 500 ευρώ για να δώσουνε σειρά προτεραιότητας στους μετανάστες και αφού αναφέρθηκε στα γραφειοκρατικά κωλύματα που δήθεν εμφανίζονται στις επιτροπές ασύλου καθυστερώντας και κωλυσιεργώντας τις διαδικασίες χωρίς να παίρνουν υπόψη τις ζωές των απεργών πείνας που κινδυνεύουν, κατέληξε ζητώντας τόσο από τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοκρατικής Αριστεράς, όσο και από αυτούς των Οικολόγων Πράσινων, καθώς και από όσους δημοτικούς συμβούλους είναι συνδικαλιστές να θυμηθούν την στήριξη που δίνουν οι πολιτικές τους οργανώσεις, αλλά και οι ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ στον αγώνα των μεταναστών:

“Σας ζητάμε να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας, όχι μόνο απέναντι στον πολιτικό ή συνδικαλιστικό σας φορέα, ούτε μόνο απέναντι στους μετανάστες που αγωνίζονται με την ίδια τους τη ζωή για τα αυτονόητα δικαιώματά τους, αλλά να ψηφίσετε κατά συνείδηση, να μην βάλετε πλάτες στις πιο σκληρές ρατσιστικές πολιτικές που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση”. Έτσι και έγινε. Δυστυχώς υπήρξαν και περιπτώσεις που στήριξαν το εκβιαστικό ψήφισμα του Καμίνη όπως ο εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Δραγούμης ή η Άννα Φιλίνη από την Δημοκρατική Αριστερά καθώς και ο συνδικαλιστής και πρόεδρος του ευαίσθητου “Κέντρου Υποδοχής Αστέγων”, Γιάννης Σφακιανάκης.

Κυβερνητική γραμμή

Είναι προφανές ότι ο Καμίνης ακολουθεί ξεκάθαρα την πιο σκληρή κυβερνητική γραμμή σε όλα τα ζητήματα διαχείρισης του Δήμου. Εναντιώνεται στους συμβασιούχους και τους stagers. Αρνείται να πληρώσει τους εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες όπως το Βρεφοκομείο του Δήμου. Κόβει από τους προϋπολογισμούς των διαμερισμάτων. Στοχοποιεί τους μετανάστες ζητώντας απελάσεις. Και εισπράττει τις αντιδράσεις.

Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτη 16 του Φλεβάρη ήταν χαρακτηριστικό. Την ώρα που στο βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά από έντονες πιέσεις από την πλευρά των παρατάξεων της αριστεράς ανέβαιναν για να μιλήσουν ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων η Ντίνα Ρέππα από τον Σύλλογο Δασκάλων “Αριστοτέλης” και ο Παύλος Αντωνόπουλος από την Ε' ΕΛΜΕ, γονείς και εκπαιδευτικοί φώναζαν συνθήματα από κάτω.  Το ψήφισμά τους, που στήριξε η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, ο Καμίνης αρνήθηκε να το βάλει σε ψηφοφορία αναβάλλοντας τη συζήτηση για επόμενο συμβούλιο.

Την ίδια στιγμή, οι επιτυχόντες μουσικοί του διαγωνισμού της Φιλαρμονικής του Δήμου έπαιζαν μουσική στην πλατεία Κοτζιά διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της νέας διοίκησης (Α. Φιλίνη) που με νομικά τερτίπια αρνείται να τους προσλάβει. Στο Δημοτικό Συμβούλιο βρίσκονταν επίσης και οι εργαζόμενοι στο Δημοτικό Βρεφοκομείο που είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβρη, ενώ και εκπρόσωποι από τους εργαζόμενους με stage εξηγούσαν την αναγκαιότητα της ανανέωσης των συμβάσεών τους αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Για άλλη μια φορά ο Καμίνης αρνήθηκε να πάρει καθαρή θέση απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν. Λίγο αργότερα απέδειξε το πραγματικό μνημονιακό του πρόσωπο. Στο θέμα για τα Δημοτικά Τέλη έκοψε προνόμια από τις τρίτεκνες οικογένειες για να τα μοιράσει δήθεν σε άλλες κοινωνικά αναγκαίες δραστηριότητες. «Αυτή η πολιτική, ταυτόσημη με την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, όπως έχει απονομιμοποιηθεί στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, θα απονομιμοποιηθεί και στον Δήμο της Αθήνας» δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Πέτρος Κωσταντίνου. «Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας είναι στο πλευρό όλων των εργαζόμενων του Δήμου και θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος για να μην γίνουν απολύσεις. Αυτοί που θέλουν να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων και των φτωχών κατοίκων αυτής της πόλης θα μας βρουν μπροστά τους».