ΗΛΠΑΠ

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 23 Φλεβάρη, συμμετοχή στην ήδη προγραμματισμένη στάση εργασίας την Παρασκευή 25 Φλεβάρη μαζί με την ΕΘΕΛ, συμμετοχή στην κοινή συνέλευση όλων των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες την Δευτέρα 28/2 στο ΣΕΦ και στη συνέχεια τρείς μέρες κινητοποιήσεων την πρώτη εβδομάδα του Μάρτη και τρεις μέρες κινητοποιήσεων τη δεύτερη και νέα ΓΣ στις 15 Μάρτη. 

Η συνέλευση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς εκ μέρους της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ και μελών του ΔΣ των Οδηγών της ΕΘΕΛ. Η πρόταση του προέδρου του σωματείου Νικολακόπουλου (ΠΑΣΚ) ήταν αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι και την Τρίτη 1/3 και την ίδια ημέρα πρόσκληση προς όλα τα σωματεία των ΜΜΕ για κοινή σύσκεψη. Επίσης πρότεινε την Τετάρτη 23 Φλεβάρη, ημέρα της πανεργατικής απεργίας, να γίνει στάση εργασίας. Αυτή η πρόταση ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των εργαζομένων που ζητούσαν συνέχιση και 24ωρη απεργία την ημέρα της πανεργατικής. Η παράταξη της ΔΑΣ (ΚΚΕ) πρότεινε αρχικά  συνέχιση των κινητοποιήσεων με 24ωρη απεργία στις 23 Φλεβάρη και από την 1η Μάρτη μέχρι τις 10 Μάρτη τέσσερις μέρες κινητοποιήσεων είτε με τη μορφή των στάσεων εργασίας είτε με τη μορφή των 24ωρων απεργιών σε ανοιχτή ημερομηνία και ώρα ούτως ώστε να υπάρχει συντονισμός με την ΕΘΕΛ. Οι εργαζόμενοι της βάσης όμως ζητούσαν μεγαλύτερη κλιμάκωση. Αυτό φάνηκε όταν μετά τις τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ άρχισαν να παίρνουν το λόγο οι ίδιοι.  


Πραξικόπημα

«Στην προηγούμενη συνέλευση έγινε κάποιο πραξικόπημα που συνεχίζει να γίνεται γιατί το προεδρείο δεν τηρεί τις αποφάσεις που παίρνουν οι εργαζόμενοι», είπε ο Δημήτρης οδηγός του ΗΛΠΑΠ. «Έχω ακούσει συντονισμούς και συντονισμούς αλλά βλέπω αποσυντονισμούς γιατί τα προεδρεία δεν θέλουν την ενότητα και τον κοινό αγώνα. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε τα ίδια συμφέροντα και τα ίδια προβλήματα. Δεν πρέπει να φύγουμε από εδώ με αόριστες αποφάσεις περί συντονισμού. Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να σταματήσουμε. Όταν άκουσα στις ειδήσεις ότι συνεχίζει η ΕΘΕΛ ύστερα από απόφαση των εργαζομένων και όχι του ΔΣ του σωματείου ήταν φοβερό μήνυμα.  Προτείνω να κατεβαίνουμε σε κινητοποιήσεις τρεις φορές τη βδομάδα για  τις επόμενες 15 μέρες και την Τετάρτη στην πανεργατική 24ωρη και να προτείνουμε και στην ΕΘΕΛ να πάρει τις ίδιες αποφάσεις». 

Μετά από όλες τις τοποθετήσεις, η ΔΑΣ αναγκάστηκε να υιοθετήσει την παραπάνω πρόταση η οποία μπήκε σε ψηφοφορία σε αντιπαράθεση με την πρόταση της ΠΑΣΚ και υπερψηφίστηκε.