Από το Γουϊσκόνσιν μέχρι τη Λιβύη

Το ίδιο αυτό Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η Άνγκελα Μέρκελ είδε το κόμμα της να καταποντίζεται στις τοπικές εκλογές του Αμβούργου πέφτοντας από το 42 στο 21%. Αλλά η πιο δραματική αλλαγή γίνεται στη Μέση Ανατολή όπου η φλόγα της επανάστασης απλώνεται από το Μπαχρέιν μέχρι το Μαρόκο, με τη Λιβύη πεδίο συγκλονιστικών συγκρούσεων ανάμεσα στους εξεγερμένους που ελέγχουν ολόκληρες πόλεις και στους πραιτοριανούς του Καντάφι. Την ίδια στιγμή, η επανάσταση στην Αίγυπτο βαθαίνει καθώς οι απεργοί συντονίζονται και οργανώνονται.

Φλόγες

Κι όμως, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ψάχνει τη σωτηρία της στις αγκαλιές της Μέρκελ και των Σεΐχηδων. Στέλνει τον «υπουργό επενδύσεων» Χάρη Παμπούκη για άλλη μια φορά στα Εμιράτα του Περσικού Κόλπου για να παζαρέψει τη μετατροπή του Ελληνικού σε Λας Βέγκας των εμίρηδων, ενώ ο ίδιος ο ΓΑΠ αναζητάει στο Βερολίνο φόρμουλες ανακύκλωσης του χρέους και διαιώνισης της λιτότητας.

Οι φλόγες από τη Λιβύη κάνουν όλες αυτές τις άθλιες φιγούρες να μοιάζουν ακόμα πιο γκροτέσκες, ιδιαίτερα όταν πάρουμε υπόψη τη διαπλοκή τους: ο ελληνογερμανικός ΟΤΕ του Παπανδρέου και της Μέρκελ συνεργάζεται με τη Libya Telecom του Καντάφι για τη σύνδεση με υποβρύχιο καλώδιο από τα Χανιά στη Ντάρνα, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησε η εξέγερση της Λιβύης!

Αυτοί στροβιλίζονται στη δίνη της κρίσης και της διαφθοράς τους, εμείς απεργούμε και διαδηλώνουμε σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας παίρνοντας έμπνευση από το κύμα των αραβικών επαναστάσεων. Αν στο Κάιρο μπόρεσαν να γκρεμίσουν τον Μουμπάρακ, εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε το απεργιακό μας κίνημα για να σώσουμε τα σχολεία σε κάθε γειτονιά που απειλεί να εξαφανίσει η Διαμαντοπούλου, να ακυρώσουμε τους νόμους του Ρέππα και τις αυξήσεις των εισιτηρίων που διαλύουν τις συγκοινωνίες μας, να μπλοκάρουμε τον Λοβέρδο και τα αρπακτικά της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» που λεηλατούν τα νοσοκομεία και το ΙΚΑ.

Αυτός είναι ένας αγώνας διαρκείας. Κανένας δεν ξέρει πόσες πανεργατικές και πόσες μακρόσυρτες κινητοποιήσεις όπως των συγκοινωνιών θα χρειαστούν μέχρι να νικήσουμε. Αυτό όμως που γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο είναι ότι αυτός είναι ο δρόμος για τη νίκη. Μέχρι που να ψάχνουν για ελικόπτερο και ο «Γιωργάκης» και η Μέρκελ και ο Σαρκοζί και όλοι οι τραπεζίτες φίλοι τους.