Πολιορκία στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Στην αρχή της συνεδρίασης 100 περίπου συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι του Δήμου απαίτησαν να αποφασιστεί η μονιμοποίηση των 1100 περίπου συμβασιούχων οι οποίοι πρόκειται να βρεθούν στο δρόμο μέχρι τα τέλη Μάρτη που λήγουν οι συμβάσεις τους. Παρά το δίκαιο του αιτήματός τους, η πλειοψηφούσα παράταξη του Γ.Μπουτάρη (ΠΑΣΟΚ) με τη στήριξη και της παράταξης του Χ.Μάτη (Οικολόγοι – ΔΗΑΡΙ), απέρριψε το αίτημα επικαλούμενη οτί αυτό είναι ''ανέφικτο'' λόγω του Καλλικράτη, ενώ αντιπρότεινε (προβάλλοντας το ως αξιοκρατία) την προκήρυξη θέσεων για άλλους 900 περίπου συμβασιούχους στη θέση όσων απολυθούν. Μάλιστα για αρκετή ώρα ο δήμαρχος δεν άφηνε τον εκπρόσωπο τον εργαζομένων ούτε καν να μιλήσει θεωρώντας το ζήτημα λυμένο από προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι συμβασιούχοι κατάλαβαν ότι πλέον δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους υποστηρικτές του Καλλικράτη και του Μνημονίου. Μόνη λύση είναι απεργία διαρκείας στους δήμους μαζί με τους μόνιμους εργαζόμενους και όλους τους υπόλοιπους κλάδους για να ανατραπούν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης και της Τρόικας.

Στη συνέχεια εργαζόμενοι των εφημερίδων Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και Σπορ του Βορρά ζήτησαν συμπαράσταση στον πολυήμερο απεργιακό τους αγώνα ενάντια στην ανακοίνωση της εργοδοσίας για εκ περιτροπής εργασία (από 1 ως 4 μέρες την εβδομάδα εργασία) για ένα 9μηνο με πρόσχημα την καλύτερη λειτουργία των εφημερίδων εν μέσω κρίσης. Μάλιστα η εργοδοσία ανάρτησε και λίστες εργαζομένων με το νέο “μοντέλο” εργασίας.

Ο δήμαρχος για ακόμα μια φορά επικαλέστηκε τους νόμους λέγοντας ότι οι 20% περίπου περικοπές που θα επιβληθούν λόγω του μέτρου είναι εντός του νομικού πλαισίου της Τρόικας και άρα δικαιολογημένες!

Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι απάντησαν με ακόμα μια εβδομάδα απεργίας, μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή που η απεργία τους κηρύχθηκε καταχρηστική από τα δικαστήρια. Η αντίστασή τους ωστόσο αφήνει πολλές υποσχέσεις για ισχυρότερους μελλοντικούς αγώνες ενάντια στο Μνημόνιο.