Μετά την Πανεργατική: Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο 19 Μάρτη

Την ώρα που οι μετανάστες απεργοί πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συμπληρώνουν κοντά τις 30 ημέρες απεργίας πείνας βάζοντας πλέον σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους και οι Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες συνεχίζουν την διαμαρτυρία τους στα Προπύλαια και την απεργία πείνας με ραμμένα στόματα από τις 29 Δεκέμβρη, η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην ικανοποίηση του αυτονόητου δικαιώματός τους για νομιμοποίηση και άσυλο, συνεχίζει να δείχνει το ρατσιστικό της πρόσωπο.

Η δήλωση του Λοβέρδου ότι το κτίριο Υπατία όπου βρίσκονται οι 237 απεργοί πείνας αποτελεί «βόμβα λοιμώξεων» στο κέντρο της Αθήνας, αναδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνηση και οι υπουργοί της έχουν υιοθετήσει την πιο ξετσίπωτη ακροδεξιά φρασεολογία και πρακτική. Δίπλα στις δηλώσεις Λοβέρδου ήρθαν να προστεθούν οι δηλώσεις της Άννας Νταλάρα, αρμόδιας υφυπουργού εργασίας για τους μετανάστες, η οποία έδωσε το στίγμα της (αντι)μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. «Θα φύγουν όλοι οι παράνομοι μετανάστες από τη χώρα» είπε σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό. «Θα παραμείνουν περί τους 500.000 μετανάστες» και για τους υπόλοιπους υπάρχει ο δρόμος της απέλασης.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Προ. Πο απαντάει με εκβιασμούς στους πρόσφυγες απεργούς πείνας που τους ζητάει να κόψουν τα ράμματα για να περάσουν από τις Επιτροπές Ασύλου. Την Παρασκευή 18/2 τα μέλη της Επιτροπής Ασύλου απάντησαν κυνικά με γραφειοκρατικά κριτήρια στο Ζάχερ Μουσαβί, ο οποίος βρίσκεται στην 69η μέρα απεργίας πείνας και αρνήθηκαν να συζητήσουν μαζί του, παίζοντας με τη ζωή του, δίνοντας μια αόριστη παράταση για την επόμενη εβδομάδα και εκβιάζοντάς τον στην ουσία για να κόψει τα ράμματα.

Εκβιασμοί

Σε παρόμοια κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται και οι Αφγανοί απεργοί πείνας στα Προπύλαια που διανύουν την 52η μέρα Απεργίας Πείνας. Ενώ στον μοναδικό Αφγανό Πολιτικό Πρόσφυγα που είχε καλεστεί σε Β'βάθμια επιτροπή, του ανακοινώθηκε για δεύτερη φορά παράταση χωρίς να του δοθεί νέα ημερομηνία προσέλευσης.

Μετά από αυτά οι Αφγανοί Πολιτικοί Πρόσφυγες των Προπυλαίων σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν πως, “σταματάμε και επίσημα να προσερχόμαστε στις ψεύτικες Επιτροπές Ασύλου. Αυτοί παίζουν με την ζωή μας. Τέρμα στην κοροϊδία. Δεν θα ξαναβρεθούμε στις επιτροπές αν δεν σεβαστούν τον αγώνα μας για αξιοπρεπή ζωή. Δεν επιτρέπουμε να παίζουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες μας. Οι Απεργοί Πείνας αγωνίζονται με την ίδια τους την ζωή για το δικαίωμά τους στο Πολιτικό Άσυλο. Οι ζωές τους βρίσκονται στα χέρια όσων στελεχώνουν την Επιτροπή Ασύλου”.

Απέναντι σε αυτή τη ρατσιστική πολιτική χρειάζεται να ενταθεί η κινητοποίηση όλου του εργατικού κινήματος, απαιτώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και στη χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες, πριν αρχίσουμε να θρηνούμε θύματα.  Η συμμετοχή των μεταναστών στην συγκέντρωση της πανεργατικής απεργίας της Τετάρτης 23/2, πλάι πλάι με τους ντόπιους εργάτες είναι ο κομβικός σταθμός στον αγώνα για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, που μπορεί να σπάσει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, δείχνοντας για άλλη μία φορά ότι η πλειοψηφία του κόσμου είναι στο πλευρό τους.  

Τη Δευτέρα 21/2 έγινε συνέντευξη τύπου της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας, στο κτίριο Υπατία. Συμμετείχαν Βουλευτές και Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες, καθώς επίσης και ο Πέτρος Κωνσταντίνου Δημοτικός Σύμβουλος της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» και ο Αγγελος Χάγιος Περιφερειακός Σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής. Ο Π. Κωνσταντίνου πρότεινε τη μαζική συμμετοχή των μεταναστών στην πανεργατική απεργία της 23/2 σαν ένα ακόμα βήμα πίεσης της κυβέρνησης. Ο Αμντούλ Χατζή εκπρόσωπος των 300 απεργών πείνας, δήλωσε ότι και οι μετανάστες απεργοί πείνας θα συμμετέχουν στην πανεργατική.

«Οι μετανάστες πρέπει να νομιμοποιηθούν και να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα», αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου. «Η νίκη των 300 θα είναι νίκη όλων των εργαζομένων και θα βοηθήσει συνολικά το εργατικό κίνημα να παλέψει από καλύτερες θέσεις την επόμενη μέρα. Οι μετανάστες όντας αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο Μνημόνιο και την αντεργατική επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση, εργοδοσία και ΕΕ. Τα μεροκάματα δεν τα ρίχνουν οι μετανάστες, αλλά ο ρατσισμός και η διάσπαση της εργατικής τάξης».

Μικροπωλητές

Την ίδια μάχη δίνουν και οι μετανάστες μέλη της Ένωσης Μεταναστών Εργατών.  «Την Κυριακή 20 Φλεβάρη έγινε συγκέντρωση της Ένωσης Μεταναστών Εργατών για την οργάνωση της συμμετοχής μας στην πανεργατική απεργία» μας είπε ο Ντιογκ μικροπωλητής από τη Σενεγάλη. «Αποφασίσαμε να κατέβουμε μαζικά στην πανεργατική για να δείξουμε ότι παλεύουμε και εμείς μαζί με όλους τους εργάτες ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να είμαστε νόμιμοι και να έχουμε χαρτιά.

Έχουμε τυπώσει προκηρύξεις στα αγγλικά και στα γαλλικά. Τη Δευτέρα το πρωί βγήκαμε και τις μοιράσαμε στην πλατεία Βικτωρίας και την Τρίτη στην Ερμού. Αποφασίσαμε αυτή τη φορά να κατέβουμε με πανώ μεταναστών μικροπωλητών κάνοντας έτσι ένα πρώτο βήμα για να αρχίσουμε να οργανωνόμαστε σαν μικροπωλητές εργαζόμενοι. Στη συνέχεια έχουμε σκοπό να φτιάξουμε μία επιτροπή για να ζητήσουμε άδειες και δικαιώματα σαν εργαζόμενοι μικροπωλητές από το Δήμο της Αθήνας και από την κυβέρνηση».    

«Οι Αφγανοί Πολιτικοί πρόσφυγες θα κατέβουμε μαζικά στην πανεργατική απεργία για να καταγγείλουμε την κοροϊδία της κυβέρνησης που παίζει με τη ζωή μας», μας είπε ο Ρεζά. «Οι επιτροπές ασύλου δεν δέχονται τους απεργούς πείνας, η ζωή των οποίων βρίσκεται σε πολύ άσχημο σημείο και δεν πρόκειται να αντέξουν για πολύ. Θα είμαστε όλοι στην απεργία, άντρες γυναίκες και μικρά παιδιά με το πανώ μας για να ζητήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους τα δικαιώματά μας για πολιτικό άσυλο για καλύτερη ζωή». 

Το επόμενο βήμα μετά την πανεργατική θα είναι το μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα στις 19 Μάρτη. Την Πέμπτη 24/2 στις 6.30μμ στην ΕΣΗΕΑ γίνεται πλατειά σύσκεψη αντιρατσιστικών κινήσεων, μεταναστών, συνδικάτων, Δημοτικών Κινήσεων, πολιτικών οργανώσεων, κομμάτων και φορέων με στόχο τη διοργάνωση ενός μεγάλου αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου που θα απαιτεί: νομιμοποίηση των μεταναστών, άσυλο στους πρόσφυγες, έξω οι φασίστες από τις γειτονιές.

Διαβάστε επίσης:

21 ΜΑΡΤΗ - Μέρα δράσης στα σχολεία