21 ΜΑΡΤΗ - Μέρα δράσης στα σχολεία

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή της ΟΛΜΕ προς το Υπουργείο Παιδείας, σαν συνέχεια του ψηφίσματος της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, που υιοθετήθηκε από την τελευταία συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας.

Αυτή η απόφαση δεν έπεσε από τον ουρανό. Πέρσι η 19 Μάρτη είχε μετατραπεί σε αντιρατσιστική μέρα δράσης στα σχολεία, όπου έγιναν εκδηλώσεις, συναυλίες, ομιλίες με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών αλλά κυρίως των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί έχουν τις δύο τελευταίες δεκαετίες πρωτοστατήσει στον αγώνα για να έχουν όλα τα παιδιά το δικαίωμα να φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, για να δημιουργηθούν Διαπολιτισμικά σχολεία, για πρόσθετη διδακτική στήριξη, για ένα σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα. Εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν όλα αυτά τα χρόνια πλούσια παράδοση συμμετοχής στο αντιρατσιστικό  και αντιφασιστικό κίνημα, όπως το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 15 Γενάρη όταν η Α’, η Β’, η Γ’ και η Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας είχαν αποφασίσει τη συμμετοχή τους με κοινό πανό.

Χώροι Ασύλου

Ένα παράδειγμα είναι επίσης και η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, που με αφορμή την καταγγελία που έκανε στο σχολείο Αφγανή μαθήτρια για την σύλληψη και κράτησή της στο Αλλοδαπών όταν στις 3/2 είχε πάει με την επιτροπή Αφγανών πολιτικών προσφύγων στο Υπουργείο Προ. Πό για να διαμαρτυρηθεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της: “Μήπως οι χώροι της εκπαίδευσης είναι εξ ορισμού χώροι ασύλου, με την έννοια της με κάθε τρόπο προστασίας των διωκόμενων ανθρώπων, και των ανθρώπων που δεν τους μένει άλλο όπλο για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους από το ίδιο το σώμα τους;».

Η επιτυχία της 21 Μάρτη εξαρτάται από το πόσοι εκπαιδευτικοί και μαθητές σε κάθε σχολείο θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να την οργανώσουν. Να μετατρέψουμε τις 21 Μάρτη σε μέρα διεκδίκησης για σχολεία ανοιχτά για όλους τους μαθητές ντόπιους και μετανάστες, σε μέρα κοινού αγώνα ενάντια στις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα, όπου θα γίνει το καλύτερο μάθημα, το μάθημα της αλληλεγγύης και του αγώνα για παιδεία και υγεία, για μία κοινωνία χωρίς φτώχεια και ρατσισμό.