ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Από τις γενικές συνελεύσεις με εκατοντάδες συναδέλφους που κερδίζαμε σε πείσμα της ηγεσίας του Συλλόγου ενάντια στο ασφαλιστικό της Πετραλιά, στην εξέγερση του Δεκέμβρη και τις πανεργατικές απεργίες ενάντια στην κυβέρνηση και την τρόικα, η Εναλλακτική Πρωτοβουλία ήταν η φωνή των ανυποχώρητων αγώνων διαρκείας και της οργάνωσης από τα κάτω, καθώς και αυτή που συμμετείχε στο αντιρατσιστικό κίνημα και που άνοιγε το ζήτημα της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Τους τελευταίους μήνες ήμασταν εκείνοι που μαζεύαμε υπογραφές μέρα με τη μέρα, συνάδελφο το συνάδελφο για γενική συνέλευση η οποία έγινε και κερδήθηκε για αποχή ενάντια στην πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ. Αυτή την εβδομάδα, οι δικηγόροι όλης όλης της Ελλάδας εκτός Αθήνας και Πειραιά κλείνουμε ήδη ένα μήνα αποχής ενάντια στην «απελευθέρωση» του επαγγέλματος. Η «απελευθέρωση» σημαίνει κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, ένα δώρο στις τράπεζες και τους μεγαλοδικηγόρους. Ηδη η επιβολή του ΦΠΑ από το καλοκαίρι σε συνδυασμό με τον δεκαπλασιασμό (!) του παράβολου για τις μηνύσεις έχει ακριβύνει υπέρμετρα την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους τους εργαζόμενους.

Οι αγώνες μας μετράνε ήδη μικρές νίκες. Η αποχή σε συνδυασμό με την πρώτη στην ιστορία πανελλαδική πορεία χιλιάδων δικηγόρων στην Αθήνα, την προηγούμενη Παρασκευή και τις καταλήψεις των πρωτοδικείων την προηγούμενη Τετάρτη, ανάγκασε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη που προέβλεπε την ίδρυση δικηγορικών εταιριών –«χταπόδια», (πανελλαδικής εμβέλειας), που θα συγκέντρωναν άμεσα το σύνολο της δικηγορικής ύλης.

Ωστόσο, η στόχευσή τους παραμένει η ίδια, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Όπως λέγαμε και στην πορεία «η απελευθέρωση είναι μια απάτη φορτώνει τα βάρη στου λαού την πλάτη», αλλά και «οι δικηγόροι δεν είναι συντεχνία, ο εχθρός είναι στις τράπεζες και τα υπουργεία». Η ενίσχυση της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας στις εκλογές είναι ένα πολύτιμο βήμα στην προσπάθεια να νικήσουν οι αγώνες και να ενισχυθεί η προοπτική της ανατροπής.

Κώστας Τορπουζίδης, Μπάμπης Κουρουνδής, Νίκος Παπαθανασίου, Ηλίας Τσαμπαρδούκας, Κατερίνα Ανουσάκη, Ντίνα Χαριστού, Αννα Βελεγράκη, υποψήφιοι με την Εναλλακτική Πρωτοβουλία στο ΔΣΘ