Απεργία-αποχή από τις διαδικασίες «αξιολόγησης» έχει ξεκινήσει στο Δημόσιο μετά από απόφαση της ΑΔΕΔΥ με αποτέλεσμα οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι και τα σωματεία να συγκεντρώνουν τα χαρτιά αξιολόγησης, θυμίζοντας τη νικηφόρα μάχη ενάντια στην αντίστοιχη προηγούμενη επίθεση το 2013 από τον τότε υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη σύσκεψη που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 23 Μάρτη στα γραφεία της συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 45 και πάνω Ομοσπονδίες ή σωματεία του Δημοσίου: από την ΟΛΜΕ, την ΟΣΥΑΔΕ, την ΟΔΙΠΤΕ, την Ομοσπονδία Πυροσβεστών, την Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζόμενων Εθνικής Άμυνας, την Ομοσπονδία εργαζόμενων στο ΙΚΑ, την ΟΣΥΟ, την Ομοσπονδία εργαζόμενων ΥΠΕΧΩΔΕ, την ΠΟΕΔΗΝ, το σωματείο εργαζόμενων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την ΕΜΔΥΔΑΣ, το σωματείο εργαζόμενων υπουργείου Οικονομίας, το σωματείο εργαζόμενων στο Γεννηματά κ.ά.
Μάχη
Στις περισσότερες τοποθετήσεις αναφέρθηκε ότι η μάχη κατά της «αξιολόγησης» πρέπει να δοθεί μέχρι το τέλος, χωρίς καμιά αυταπάτη. Μπορεί αυτή τη φορά να μην υπάρχει άμεσος κίνδυνος απολύσεων αφού δεν υπάρχει το «15%» που θα απολύονταν την προηγούμενη φορά, όμως τα αποτελέσματα και αυτής της «αξιολόγησης» μπορούν να αξιοποιηθούν από αυτή ή επόμενες κυβερνήσεις για τον ίδιο σκοπό.
Σε πολλές τοποθετήσεις μπήκε η ανάγκη να καλέσει άμεσα η ΑΔΕΔΥ πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία και έτσι να πιεστεί και η ΓΣΕΕ για Γενική Απεργία ενάντια στο νέο Μνημόνιο.
Ο Χρίστος Αργύρης από το σωματείο εργαζόμενων Γεννηματά και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ τόνισε στην τοποθέτησή του ότι οι Συνομοσπονδίες δεν πρέπει να κινηθούν όπως είχαν κάνει στη μάχη του Ασφαλιστικού το 2016 όταν περίμεναν από την κυβέρνηση να καταθέσει τα μέτρα, αλλά να πάρουν άμεσα απόφαση για Γενική Απεργία που να ενοποιήσει τους αγώνες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην υγεία και στους υπόλοιπους κλάδους.

