Εργατικό κίνημα
Θεσσαλονίκη 2017 - 8-9 Σεπτέμβρη - Διήμερος ξεσηκωμός

Από το Καραβάνι της Υγείας στην Αθήνα, 6/10/16

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Αυγούστου στην ΕΔΟΘ, η σύσκεψη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια για την οργάνωση του αγωνιστικού διήμερου στην Θεσσαλονίκη στις 8 και 9 Σεπτέμβρη. 

Στην εισήγηση από το Συντονισμό ο Τάσος Αναστασιάδης είπε για τις νέες επιθέσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων που σηματοδοτεί η επίσκεψη Μακρόν, το χτύπημα στα σωματεία και στο δικαίωμα της απεργίας και την υλοποίηση των ήδη ψηφισμένων μέτρων. “Οι εργαζόμενοι δίνουν ήδη μια σειρά από μάχες, που πρέπει να στηρίξουμε και να γενικεύσουμε, δε χρειάζεται να περιμένουμε την «μεγάλη επίθεση», όπως έγινε πέρσι με το ασφαλιστικό. Παλεύουμε εδώ και τώρα για μονιμοποίηση, προσλήψεις, να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση, το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων: αυτό σημαίνει στην πράξη σπάσιμο των μνημονίων. Πάντα η πορεία στη ΔΕΘ έδινε τον τόνο κι ενίσχυε την αυτοπεποίθηση της τάξης μας” είπε μεταξύ άλλων.

Στην συζήτηση που έγινε, όλοι συμφώνησαν ότι έχει μεγάλη σημασία η οργάνωση του αγωνιστικού διήμερου στις 8 και 9 Σεπτέμβρη με πρώτο σταθμό την απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομείων στις 8 Σεπτέμβρη. 

Ο πρόεδρος του σωματείου του νοσοκομείου Αγ. Δημήτριος, Δημήτρης Μαυρόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση φοβάται αυτό τον κόσμο και μπορεί να υποχωρήσει κι επεσήμανε τη σημασία της ενημέρωσης και των άλλων νοσοκομείων με περιοδείες κι εξορμήσεις. 

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Μπήκας, συμφώνησε ότι πρέπει να είναι διήμερο αγώνα κι ότι ήδη έχουν πάρει απόφαση για στάση εργασίας και συμμετοχή και στις 8 Σεπτέμβρη. Χρειάζεται κοινός αγώνας και με την Υγεία και με τους συμβασιούχους που υπάρχουν παντού.

Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε στο θέμα των συμβασιούχων, μέσα από τις τοποθετήσεις της Κατερίνας και της Νούλας (συμβασιούχων στο ΨΝΘ), της Πώλας από το Σωματείο Συμβασιούχων ΕΥΑΘ που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, του Γιάννη επικουρικού γιατρού στο Ιπποκράτειο και της Δήμητρας εργαζόμενης με μπλοκάκι στο ΣΑΣΘ. Παρόμοιες εικόνες ήρθαν από αρκετά σημεία, όπου πολλές φορές οι συμβασιούχοι έχουν παλέψει κι έχουν κερδίσει. Συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι από το Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, από το Θεαγένειο νοσοκομείο, την Ε’΄ΕΛΜΕ.

Μετά την πολύ ζωντανή συζήτηση αποφασίστηκε σε συνεργασία με την πρωτοβουλία των συμβασιούχων του ΨΝΘ να ξεκινήσει καμπάνια για την οργάνωση των εκατοντάδων συμβασιούχων που δουλεύουν στα νοσοκομεία για την διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πρώτο βήμα την μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 8 /9. 

Αποφασίστηκε επίσης η στήριξη του αγώνα των 90 συμβασιούχων της ΕΥΑΘ. Ο Συντονισμός θα προχωρήσει σε έκδοση προκήρυξης, ψηφίσματος συμπαράστασης για τα σωματεία και καμπάνια αλληλεγγύης.

Τέλος, αποφασίστηκε η μόνιμη συγκρότηση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και στη Θεσσαλονίκη για το άπλωμα των πρωτοβουλιών και την στήριξη των μαχών που υπάρχουν μπροστά μας που ήταν κοινός τόπος για όλους.

Δύο μέρες αργότερα έγινε στο ΨΝΘ, η πρώτη συνέλευση της επιτροπής συμβασιούχων που αποφάσισαν την έκδοση καλέσματος προς τους συμβασιούχους, περιοδείες στο ΨΝΘ και στα άλλα νοσοκομεία, την εγγραφή τους στο σωματείο και τη συμμετοχή τους στο διήμερο 8 και 9 Σεπτέμβρη.

Νίκος Χατζάρας
ΔΣ συλλόγου εργαζομένων Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης


Διήμερο οργής κι αντίστασης θα είναι αυτό την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη 

Το χορό των κινητοποιήσεων ανοίγουν οι εργαζόμενοι στην Υγεία την πρώτη μέρα με τη διαδήλωση που θα ξεκινήσει στις 8πμ από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, θα περάσει από όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της πόλης και θα καταλήξει στο γραφείο του πρωθυπουργού. Βασική αιχμή της κινητοποίησης θα είναι το αίτημα για μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση για την Υγεία. Η ΠΟΕΔΗΝ, η συνδικαλιστική ομοσπονδία των υγειονομικών, έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 8πμ έως τις 12 το μεσημέρι για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κι από τις 7πμ έως τις 3μμ για τα νοσοκομεία της Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Για τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας η ομοσπονδία καλύπτει ό,τι μορφή δράσης επιλέξουν τα σωματεία για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων βάζει λεωφορεία για τη συμμετοχή των εργαζομένων από τα νοσοκομεία της Αθήνας, που θα αναχωρήσουν την Πέμπτη, 7/9, στις 11:30μμ από το νοσοκομείο Αγ.Σάββας.

Από τη μεριά του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και του Συντονιστικού Νοσοκομείων γίνεται η προσπάθεια σε σωματεία κι ομοσπονδίες προκειμένου η Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη να είναι μέρα απεργιακής δράσης για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα που διεκδικούν προσλήψεις και χρηματοδότηση. Σε συνεδρίασή του το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, ύστερα από πρόταση μελών των Παρεμβάσεων και του Συντονισμού, συμφώνησε στην προοπτική απεργιακής κινητοποίησης τη συγκεκριμένη μέρα, πετώντας ωστόσο το μπαλάκι στην ΕΔΟΘ, τη συνδικαλιστική ομοσπονδία του δημοσίου στη Θεσσαλονίκη.

Μήνυμα

Η επόμενη μέρα, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, είναι αυτή των μεγάλων πανεργατικών διαδηλώσεων. Ο Τσίπρας ανεβαίνει στη ΔΕΘ έχοντας μόλις κάνει τα παζάρια του με τον Μακρόν και τους γάλλους “επενδυτές”, για το προχώρημα των ιδιωτικοποιήσεων και των αντεργατικών μέτρων που θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. Την ώρα που οι εργάτες στη Γαλλία θα ετοιμάζονται για μια μεγάλη πανεργατική απεργία τρεις μέρες μετά, οι συνάδελφοί τους από τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, θα στέλνουν το δικό τους μήνυμα ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια.

Η διαδήλωση των εργατικών συνδικάτων είναι καλεσμένη στις 6μμ στο Αγ.Βενιζέλου ενώ πρωτοβουλία συνδικαλιστών καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στην Καμάρα και το ΠΑΜΕ στην πλ.Αριστοτέλους. Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια καλεί σε προσυγκέντρωση στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγ.Σοφίας στις 5:30μμ, επιδιώκοντας την ενωτική παρουσία των εργαζομένων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Λεωφορεία του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια από την Αθήνα θα αναχωρήσουν το Σάββατο 9/9, στις 8πμ από το Μουσείο.

Αναχωρήσεις διαδηλωτών προς τη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης στις 9/9 θα γίνουν κι από αρκετά άλλα σημεία της χώρας. Από την Ξάνθη η αναχώρηση θα γίνει στις 2μμ στην πλ.Ελευθερίας. Από την Αλεξανδρούπολη στις 10πμ στο Εργατικό Κέντρο. Από τα Γιάννενα, στις 8πμ από τη Νομαρχία. Από την Έδεσσα στις 3:30μμ από το Διοικητήριο. Από τα Γιαννιτσά στις 4μμ από το 2ο Λύκειο. Από το Βόλο στις 2.30μμ από το Δημαρχείο.

Στέλιος Μιχαηλίδης