Εργατικό κίνημα
ΥΠΠΟ: Πληρώθηκαν οι συμβασιούχοι του ΤΑΠ

Παρασκευή 1/9, έξω από τη διοίκηση του ΤΑΠ

Μια μικρή νίκη πέτυχαν οι 200 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων με τη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 1/9 αφού ανάγκασαν την πρόεδρο του Ταμείου να στείλει τα εντάλματα πληρωμής των μισθών του Ιούνη. Ωστόσο παραμένει ανοιχτό αν μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα έχουν αποπληρωθεί όλες οι οφειλές των δεδουλευμένων τους. Η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε με την κάλυψη του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ το οποίο κάλεσε και συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΤΑΠ (Πανεπιστημίου 57).

“Το ΤΑΠ είναι ο φορέας που εκμεταλλεύεται τα εισιτήρια και τα πωλητήρια από όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας που ανήκουν στο ΥΠ.ΠΟ. Πρόκειται για έναν οργανισμό που διαχειρίζεται πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ. Η σημερινή στάση εργασίας ήταν ανέλπιστα μαζική και πετυχημένη. Έκλεισαν ολοκληρωτικά τα εργαστήρια και η διανομή στο Ρουφ, μπλοκαρίστηκε η διοίκηση και έκλεισαν πάρα πολλά πωλητήρια στους αρχαιολογικούς χώρους πανελλαδικά”, τόνισε μιλώντας στην ΕΑ, η ταμίας του ΔΣ του Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού, Ευγενία Φωτοπούλου.  

“Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από την διοίκηση του ΤΑΠ. Η παρουσία μας εκεί έδωσε θάρρος σε πολλούς από τους συμβασιούχους διοικητικούς να συμμετέχουν και αυτοί στην απεργία με αποτέλεσμα να σταματήσουν και οι διοικητικές υπηρεσίες του φορέα”, δήλωσε ο Αντώνης Σκαρπέλης από το ΔΣ του Σωματείου των Εκτάκτων. “Για χρόνια ήταν πάγια τακτική των διοικήσεων του ΥΠΠΟ να καθυστερούν τα δεδουλευμένα. Με σκληρές μάχες τα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε να ομαλοποιήσουμε τις μισθοδοσίες και οι καινούριες φουρνιές συμβασιούχων να πληρώνονται κανονικά. Στο ΤΑΠ η διοίκηση συνεχίζει την πολιτική των διαχωρισμών ανάμεσα σε μόνιμους και συμβασιούχους. Σαν σωματείο ζητάμε αξιοπρέπεια και ισονομία στην εργασία. Απαιτούμε εξασφάλιση των αμοιβών μας και ίσα δικαιώματα για την ίδια εργασία. Κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα.”.

Απεργία στη Χίο

Με την στήριξη του Εργατικού Κέντρου Χίου και του τοπικού τμήματος της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε η απεργία στην ΕΦΑ Χίου την Πέμπτη 31/8 μετά την απόλυση 6 συμβασιούχων συντηρητών στο έργο της αποκατάστασης της Νέας Μονής. “Σήμερα οι συνάδελφοι πήγαν κανονικά στη δουλειά παρά το ότι δεν υπάρχει ανανέωση και με την προοπτική να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις άμεσα”, τονίζει ο Α. Σκαρπέλης.

Αρχαιολόγοι

Παναττική στάση εργασίας την Τρίτη 5/9 από τις 11:30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12μ στην Μπουμπουλίνας αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που συνεδρίασε τη Δευτέρα 4/9. Την ίδια μέρα (Τρίτη 5/9) κατατέθηκε στο ΚΑΣ το σχέδιο έγκρισης του ξεπουλήματος του Ελληνικού χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου που επανειλημμένως έχει ζητήσει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

“Παλεύουμε ενάντια στο πραξικόπημα που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στο Υπουργείο Πολιτισμού για την παράκαμψη του Αρχαιολογικού Νόμου και των Εφορειών Αρχαιοτήτων”, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι αρχαιολόγοι ζητώντας την άμεση απόσυρση του σχεδίου παράκαμψης των αρχαιολογικών μελετών, που προωθεί η Lamda Developments LTD του Λάτση με τις μνημονιακές πλάτες της υπουργού Λ. Κονιόρδου.