Διεθνή
O Τραμπ και η κλιματική αλλαγή: Η άρνηση είναι δική τους, τα θύματα είναι δικά μας

Ενενήντα πέντε δισεκατομμύρια τόνους νερού "άδειασε" το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ πάνω από το Χιούστον του Τέξας, την τέταρτη πολυπληθέστερη πόλη των ΗΠΑ. Ο απολογισμός: καταστροφή. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε κανάλια, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στις ταράτσες και τις σκεπές των σπιτιών τους. Πενήντα περίπου έχασαν τη ζωή τους. Πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους -πολλοί με τις βάρκες των σωστικών συνεργείων. Πάνω από 35 χιλιάδες οικογένειες παραμένουν την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο ακόμα σε σκηνές. 

Κλιματική Αλλαγή

Οι καταιγίδες και οι τυφώνες (σαν τον Κατρίνα που είχε καταστρέψει πριν από 12 χρόνια τη Νέα Ορλεάνη) είναι φυσικά, μετεωρολογικά φαινόμενα. Υπήρχαν πάντα. Και θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο υπάρχουν οι θάλασσες και η ατμόσφαιρα. Αλλά το μέγεθός του Χάρβεϊ δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη φύση. Ούτε η συχνότητα αυτών των "θεομηνιών" οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη φύση. Η “βιβλική” καταστροφή που βλέπουμε αυτές τις μέρες στο Χιούστον δεν θα υπήρχε χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη, χωρίς τα αέρια του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.

"Οι τυφώνες τροφοδοτούνται από τη θερμότητα των ωκεανών", γράφει η Σάρα Φίχτ από το Ινστιτούτο Γης του Πανεπιστημίου Κολούμπια. "Πολλοί επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι ο Κόλπος του Μεξικού ήταν θερμότερος από το μέσο όρο αυτή τη χρονιά. Ο τυφώνας Χάρβει μετασχηματίστηκε γρήγορα από μια τροπική καταιγίδα σε ένα τέρας "κατηγορίας 4" καθώς ρουφούσε ενέργεια από αυτά τα ιδιαίτερα ζεστά νερά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο ζεστός αέρας έχει τη δυνατότητα να συγκρατεί περισσότερο νερό. Περισσότερος ατμός σημαίνει περισσότερη βροχή. Για αυτό οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε έναν όλο και θερμότερο κόσμο θα έχουμε ολοένα και πιο άγριες βροχοπτώσεις".

Μια αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα κατά ένα βαθμό Κελσίου έχει σαν αποτέλεσμα μια αύξηση 7% περίπου στην ποσότητα της υγρασίας που μπορεί να συγκρατήσει. 

Και δεν είναι μόνο αυτό. "Η άνοδος της επιφάνειας της θάλασσας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή ξεπερνάει το μισό πόδι (δηλαδή τα 17 εκατοστά) μέσα στις τελευταίες δεκαετίες", γράφει ο μετεωρολόγος Μίκαελ Μαν. "Αυτό σημαίνει ότι το κύμα της καταιγίδας ήταν μισό πόδι ψηλότερα από ότι θα ήταν μερικές δεκαετίες πίσω, κάτι που σημαίνει πολύ μεγαλύτερες πλημμύρες και πολύ μεγαλύτερη καταστροφή".

Η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη σύμφωνα με τον Μαν και για τη μεγάλη διάρκεια της βροχόπτωσης - η καταιγίδα έμεινε πάνω από το Χιούστον πέντε ολόκληρες μέρες. Αυτή η "καθήλωση" με πολύ ασθενικούς ανέμους που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση έχει προβλεφθεί με ακρίβεια από τα μετεωρολογικά μοντέλα που προσπαθούν να μελετήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

"Εν κατακλείδι", γράφει ο Μαν, "ενώ δεν μπορούμε να πούμε ότι η κλιματική αλλαγή 'προκάλεσε' τον τυφώνα Χάρβεϊ μπορούμε να πούμε ότι διόγκωσε πολλά από τα χαρακτηριστικά της καταιγίδας αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο της καταστροφής και του θανάτου. Η κλιματική αλλαγή επιδείνωσε τις επιπτώσεις του τυφώνα Χάρβεϊ".

Τραμπ

Οι επιστήμονες κρούουν εδώ και δεκαετίες τον "κώδωνα του κινδύνου" για τις δραματικές επιπτώσεις που έχει αρχίσει ήδη να έχει και για τη φύση και για την ανθρώπινη ζωή η αλλαγή του κλίματος. Οι κυβερνήσεις, όμως, ουσιαστικά αδιαφορούν. Τα αέρια του θερμοκηπίου (που είναι υπεύθυνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη) είναι άμεσα δεμένα με το πετρέλαιο (και τα άλλα ορυκτά καύσιμα). Όμως το πετρέλαιο είναι το αίμα του καπιταλισμού. Οι "7 αδελφές" (όπως αποκαλούνται συχνά οι μεγάλες πολυεθνικές της ενέργειας) αρνούνταν για χρόνια πεισματικά να παραδεχτούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική. Όλες σχεδόν χρηματοδοτούσαν με εκατομμύρια δολάρια "ερευνητικά" προγράμματα που "αποδείκνυαν" ότι η παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας της γης δεν έχει καμιά σχέση με την καύση των υδρογονανθράκων και την αύξηση της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα.

Αυτή η ψευδολογία, όμως, δεν μπορούσε να κρατήσει για πολύ. Και δεν κράτησε. Σήμερα μόνο μερικοί γραφικοί "επιστήμονες" αρνούνται πλέον την κλιματική αλλαγή. Και οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν και αυτές στάση. Στα χαρτιά μόνο φυσικά. Οι διεθνείς διασκέψεις για το κλίμα καταλήγουν σε κάποια ωραία κείμενα που συνοδεύονται από ελάχιστα ως μηδαμινά μέτρα -τα οποία και καταστρατηγούνται από όλους στη συνέχεια.

Ο Τραμπ και το επιτελείο του ανήκουν στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Στην προεκλογική του καμπάνια χαρακτήριζε "μπούρδες" τις θεωρίες για την κλιματική αλλαγή και δήλωνε ότι, αν εκλεγεί, θα διέλυε την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ).

Μέχρι σήμερα δεν έχει τολμήσει να πραγματοποιήσει την απειλή του. Αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να βάλει στην ηγεσία της ΕΡΑ τον Σκοτ Προύιτ, τον μέχρι τότε γενικό εισαγγελέα της Οκλαχόμα. Τα "προσόντα" του για αυτή τη θέση ήταν οι 14 μηνύσεις που είχε καταθέσει σαν εισαγγελέας εναντίον της ΕΡΑ για τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει στη βιομηχανία. 

Το περιβάλλον είχε την "τιμητική" του στις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του Τραμπ. Σε κανένα άλλο τομέα δεν επέδειξε η νέα κυβέρνηση τον ίδιο ζήλο που επέδειξε στο ξήλωμα των νόμων που "εμπόδιζαν" την οικονομική δραστηριότητα στο όνομα της προστασίας του κλίματος και της φύσης. "Η εξωτερική πολιτική και η νομοθετική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι ένα μπερδεμένο κουβάρι", έγραφε η εφημερίδα Los Angeles Times. "Αλλά η επίθεση της κυβέρνησής του ενάντια στο περιβάλλον προχωράει με την εμμονή και το ζήλο της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης..."

Τον Ιούνιο οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή "Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα".

Θύματα οι φτωχοί

Ο Τραμπ υποσχέθηκε άμεση βοήθεια ύψους 7,85 δις δολαρίων στην πόλη του Χιούστον για να καλύψει τις πρώτες επιτακτικές της ανάγκες. Τις ανάγκες των πλούσιων εννοείται. Ένα από τα πρώτα μέτρα που επέβαλε η τοπική κυβέρνηση ήταν η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις μεταμεσονύκτιες ώρες -για να αποφευχθούν οι λεηλασίες. Οι αρχές ακόμα και τώρα που η μισή πόλη είναι καλυμμένη από νερά και χιλιάδες οικογένειες ζούνε σε σκηνές, νοιάζονται περισσότερο για τις περιουσίες παρά για τους ανθρώπους. Δεκάδες έχουν συλληφθεί γιατί προσπάθησαν να πάρουν ένα κομμάτι ψωμί ή ένα ρούχο για την οικογένειά τους από κάποιο από τα καταστήματα. 

Λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της καταιγίδας, η κυβέρνηση του Τέξας είχε εγκαταστήσει "μπλόκα" στην είσοδο της πόλης που είχαν σαν αποστολή να εντοπίζουν και να συλλαμβάνουν (με τελικό σταθμό την απέλαση) τους "παράνομους" μετανάστες. Η καταιγίδα γκρέμισε τα σπίτια, πλημμύρισε τους δρόμους, έκλεισε τις συγκοινωνίες και τα σχολεία. Τα μπλόκα, όμως, έμειναν. Οι "παράνομοι" μετανάστες που θα βγαίνουν από την πόλη (για να σωθούν από το νερό) δεν θα συλλαμβάνονται, δήλωσε η κυβέρνηση. Αλλά φυσικά θα συλληφθούν όταν θα προσπαθήσουν να γυρίσουν πίσω...

Ο Χάρβεϊ ήταν φυσικό φαινόμενο. Η καταστροφή που έσπειρε όμως οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην βουλιμία, την αρπακτικότητα και την απανθρωπιά των πλούσιων και των ισχυρών.