Εργατικό κίνημα
H Θεσσαλονίκη μας καλεί να διαδηλώσουμε και να κλιμακώσουμε: ΕΥΑΘ - Τριήμερη απεργία και στάση εργασίας των συμβασιούχων εργαζόμενων

31/8, Απεργιακή συγκέντρωση συμβασιούχων στην ΕΥΑΘ

Τριήμερη απεργία πραγματοποίησαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ – από την Τετάρτη 30/8 ως την Παρασκευή 1/9 και στάση εργασίας την Τρίτη 5/9. Οι συμβασιούχοι της ΕΥΑΘ υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας τους κόντρα στην απόφαση της διοίκησης της ΕΥΑΘ να τους απολύσει. 

“Είμαστε 90 εργαζόμενοι οι οποίοι για πολλά χρόνια δουλεύουμε ως συμβασιούχοι”, μας είπε ο Γιώργος Πλαγιάκος, επικεφαλής των συμβασιούχων της ΕΥΑΘ. “Αποτελούμε το 1/3 των εργαζομένων και δουλεύουμε με τις ίδιες υποχρεώσεις όπως όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Μηχανικοί, χημικοί, τεχνικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.α, καλύπτουμε βασικές ανάγκες”. 

Οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται κατά μέσο όρο εφτά χρόνια στην ΕΥΑΘ, με τους παλιότερους να φτάνουν μέχρι τα 13 χρόνια υπηρεσίας. Εδώ και ένα χρόνο η διοίκηση της ΕΥΑΘ έχει αρνηθεί να ανανεώσει τις συμβάσεις τους δίνοντας τους παράταση μέχρι αυτό το καλοκαίρι για να μπορέσει να λειτουργήσει ο οργανισμός και να έχουν οι Θεσσαλονικείς νερό και αποχέτευση. Σήμερα οι ενενήντα εργαζόμενοι βρίσκονται στην δουλειά με ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κάνει.

“Στα τέλη του 2016 η διοίκηση της ΕΥΑΘ, επικαλούμενη ένα επικείμενο πρόστιμο του ΙΚΑ, μας δήλωσε ότι δεν θα προβεί σε νέες συμβάσεις. Η τελευταία παράταση που μας δώσανε ίσχυε μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Διεκδικούμε την παραμονή μας στη δουλειά και τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου”, τονίζει ο Γιώργος Πλαγιάκος. “Θεωρούμε ότι το θέμα πρέπει να λυθεί πολιτικά. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοίκηση να δώσουν οριστική λύση. Εν όψει της ΔΕΘ και καθώς τα μάτια όλων στρέφονται στη Θεσσαλονίκη αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση από τις 30 Αυγούστου έως την 1η Σεπτέμβρη και στάση εργασίας την Τρίτη 5/9 που εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουμε καταθέσει. Η συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία ήταν 100%. Θα συνεχίσουμε με συμμετοχή στις κινητοποίησεις της ΔΕΘ σε επικοινωνία με το Εργατικό Κέντρο και κατόπιν θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα”. 

Συμπαράσταση

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, δίνοντας το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση στις 31/9 μοιράζοντας την ανακοίνωση συμπαράστασης που εξέδωσε. 

“Ο κυνισμός της διοίκησης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο”, καταγγέλει η ανακοίνωση. “Τόσα χρόνια τους χρειαζόταν για να καλύψει τις ανάγκες του, και δεν τους προσέλαβε σε μόνιμες θέσεις αλλά τους απασχολούσε με μπλοκάκι. Σήμερα τους κρατάει στη δουλειά μέχρι να εκπαιδεύσουν τους εργαζόμενους που θα έρθουν για να τους αντικαταστήσουν αφού για να μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες που υπάρχουν η ΕΥΑΘ προχωράει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι με βάση το οργανόγραμμα της επιχείρησης οι θέσεις που πρέπει να καλυφθούν για να μπορεί η ΕΥΑΘ να προσφέρει τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της πόλης, ξεπερνούν σε αριθμό το άθροισμα των εργαζομένων που απολύονται και των νέων που θα προσληφθούν. Σε μια αξιόπιστη και αποτελεσματική δημόσια ΕΥΑΘ, χρειάζονται και οι νέες προσλήψεις, και οι σημερινοί συμβασιούχοι (που πρέπει και αυτοί να γίνουν μόνιμο προσωπικό) αλλά θα χρειαστούν και ακόμη περισσότερες προσλήψεις.

Η επίθεση αυτή δεν είναι άσχετη με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει το νερό και ο ιδιώτης που θα αναλάβει πρέπει να είναι απαλλαγμένος από τα προβλήματα του τύπου: τι θα γίνει με τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Αυτή την βρωμοδουλειά των απολύσεων αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας η σημερινή διοίκηση Κρεστενίτη για να διευκολύνει τους «μελλοντικούς επενδυτές».

Η μάχη για να μην περάσουν οι απολύσεις αποτελεί στοίχημα για όλο το εργατικό κίνημα της πόλης. Με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο, οι επιπλέον απολύσεις τσακίζουν τους κομπασμούς της κυβέρνησης για μείωση της ανεργίας. Όμως πάνω απ’ όλα είναι πρόκληση για το σωματείο της ΕΥΑΘ. Αν δεν μπορέσει να υπερασπιστεί τους συναδέλφους που για χρόνια δούλευαν δίπλα δίπλα στις ίδιες δουλειές, η μάχη για να υπερασπίσει το δημόσιο αγαθό του νερού θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Είναι crash test για την μάχη της ιδιωτικοποίησης του νερού και σαν τέτοιο πρέπει να σημάνει συναγερμό.

Καλούμε πρώτα και κύρια το σωματείο της ΕΥΑΘ να στηρίξει απεργιακά τον αγώνα των συμβασιούχων για να κρατήσουν τις δουλειές τους. Καλούμε κάθε σωματείο και συλλογικότητα να βρεθεί στο πλάι τους για να μην αφήσουμε να χαθούν επιπλέον θέσεις εργασίας και για να υπερασπίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού”.