Εργατικό κίνημα
MME: Διαδηλώνουμε στη ΔΕΘ - Να συνεχίσουμε με απεργία

Απεργία στα ΜΜΕ, Μάης 2017

Τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται στη Θεσσαλονίκη στις 9 Σεπτέμβρη αποφάσισε το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, της πανελλήνιας συνδικαλιστικής ομοσπονδίας των δημοσιογράφων, στη συνεδρίασή του στις 31/8. Στην ίδια συνεδρίαση αποφάσισε και τη συμμετοχή της στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις στις 16 και 18 Σεπτέμβρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ωστόσο συμπληρώθηκαν 2 μήνες από την ημέρα που τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ. Μια απόφαση που με ευθύνη της συνδικαλιστικής ηγεσίας, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, παρότι λύση στο ζήτημα χρηματοδότησης του ταμείου επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης του κλάδου δεν έχει δωθεί. Το αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο των δημοσιογράφων, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας της κατάργησης του βασικού του εσόδου, του Αγγελιόσημου, της εισφοράς δηλαδή που κατέβαλαν οι εργοδότες από τα διαφημιστικά τους έσοδα. 

Ο ΕΔΟΕΑΠ κινδυνεύει να βρεθεί ξανά στο “κόκκινο” κι άρα χωρίς τη δυνατότητα για πληρωμή συντάξεων, καθώς στερεύουν αυτό το μήνα τα χρήματα του δανείου που δόθηκαν μετά την πίεση που έβαλε η απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ιούλη, για απεργία διαρκείας. 

Παρ'όλα αυτά η συνδικαλιστική ηγεσία –παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και τη δεξιά– συνεχίζει την αδιέξοδη τακτική των τριμερών συναντήσεων με αφεντικά και κυβέρνηση, αναβάλοντας διαρκώς την απεργιακή σύγκρουση. Όχι πολύ καιρό πριν, στις 10 Αυγούστου με άρθρο του στην ΕφΣυν, ο γ.γ της ΕΣΗΕΑ Στ. Καπάκος, εκλεγμένος με την παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, έγραφε: “Οι ενώσεις των εργαζομένων απευθύνουν δημόσια προειδοποίηση προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση: Το τζάμπα τελείωσε! Ή δεσμεύονται άμεσα σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τη στήριξη της ενημέρωσης και η κυβέρνηση το νομοθετεί, όπως δεσμεύτηκε στην τριμερή, ή από τις 3 του Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας”. Η 3η του Σεπτέμβρη πέρασε, συμφέρουσα για τους εργαζόμενους λύση, δεν έχει δοθεί κι αντί για απεργία ορίστηκε νέα τριμερής για αυτή την Τετάρτη, ενώ προγραμματίζεται συνάντηση της συνδικαλιστικής ηγεσίας με τον Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. 

Τα αντικαπιταλιστικά μετωπικά σχήματα του κλάδου, Μέτωπο για την Ανατροπή, Πρωτοβουλία για την Ανατροπή και Ασύνταχτος Τύπος καταγγέλουν τις ηγεσίες ΕΣΗΕΑ κι ΕΠΗΕΑ ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με την εργοδοσία για την μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό ταμείο, γεγονός που θα έχει τεράστιες συνέπειες στις παροχές προς τους ασφαλισμένους κι όχι μόνο. Καλούν δε, σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας το πρωί της Τετάρτης 6/9, την ώρα της τριμερούς και σε συμμετοχή στις διαδηλώσεις της ΔΕΘ. 

Είναι καιρός να σταματήσει η κωλυσιεργία και να οργανωθεί η απεργία. Η πίεση από τη μεριά των εργαζόμενων μπαίνει όταν χρησιμοποιούν τα όπλα τους. Και το πιο δυνατό από αυτά δεν είναι η ικανότητα των γραφειοκρατών στο παζάρεμα αλλά η δυνατότητα των εργαζόμενων να κατεβάζουν το διακόπτη στα μαγαζιά του κάθε Μαρινάκη, Κυριακόπουλου, Σαββίδη, Αλαφούζου κλπ.

Άλλωστε, η εφαρμογή της απόφασης για απεργία αυτή τη στιγμή, χρειάζεται όχι μόνο για να δοθεί λύση στο ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και για να δοθεί η μάχη για τους όρους εργασίας στα ΜΜΕ σε μια κρίσιμη περίοδο. Τα παλιά αφεντικά των ΜΜΕ αφού χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, τις εγκαταλείπουν για να ρθουν νέα στη θέση τους και η ανακατάταξη φέρνει νέα αντεργατικά όργια, με απληρωσιές, απολύσεις, αβεβαιότητα. 

Επιθέσεις

Καθημερινά έρχονται νέα παραδείγματα για το τί σημαίνουν οι επιθέσεις των αφεντικών στον κλάδο. Στο ΔΟΛ ο ερχομός του Μαρινάκη σήμαινε ότι πάνω από τους μισούς εργαζόμενους απολύθηκαν. 

“Εκτιμάω ότι το 70% με 80% όσων εργάζονταν στο ΔΟΛ, αυτή τη στιγμή μένουν χωρίς δουλειά”, μας λέει απολυμένος δημοσιογράφος του Βήματος. “Αυτό το ποσοστό σε κάποια κομμάτια όπως οι διοικητικοί είναι ακόμα μεγαλύτερο. Ταυτόχρονα, ακόμα και οι αποζημιώσεις μας είναι κουτσουρεμένες, για να μη μιλήσουμε για τα χρωστούμενα δεδουλευμένα. Χρειάζεται συνολική απάντηση για τις δουλειές μας, τους μισθούς μας και το ταμείο μας. Χρειάζεται απεργία στα ΜΜΕ”. Ακόμα κι αυτοί που έχουν μείνει στη δουλειά πληρώθηκαν μόνο μετά από πίεση και καταγγελίες των σωματείων και επιθεώρηση του ΣΕΠΕ (Βήμα FM). 

Την περασμένη βδομάδα στην άλλη εφημερίδα του Μαρινάκη, την Ελευθερία του Τύπου, έγιναν έξι ακόμα απολύσεις, ενώ στο τηλεοπτικό σταθμό Star –του εκπροσώπου των καναλαρχών στις τριμερείς συναντήσεις, Κυριακόπουλου– απολύθηκε καρκινοπαθής εργαζόμενος. Αντίστοιχα στον Πήγασο, η νέα εργοδοσία –συνεργασία Σαββίδη, Μάρη– τρέχει να επανεκδόσει το Έθνος με λιγότερους εργαζόμενους, μειωμένους μισθούς και συνθήκες γαλέρας. 

Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες παραδείγματα των αντεργατικών επιθέσεων στα ΜΜΕ. Γι' αυτό και μια απεργία οργανωμένη και περιφρουρημένη, με απεργιακά μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά που θα δίνουν φωνή στους απεργούς και το εργατικό κίνημα κι όχι στα παπαγαλάκια των μνημονίων, μια απεργία για “το ταμείο και τις δουλειές”, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.