Εργατικό κίνημα
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Μήνυση για τα εργατικά «ατυχήματα»

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα συνεχή θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά στις Υπηρεσίες Καθαριότητας κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου την Τρίτη 5/9 η ΕΕ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. 

“Στην αύξηση της «μαύρης» λίστας των νεκρών σε εργατικά ατυχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει συμβάλει σημαντικά και η εντατικοποίηση της εργασίας, αφού οι συμβασιούχοι πέφτουν θύματα εκβιασμών και απειλών για την συνέχιση της απασχόλησής τους. Οι Δημοτικές Αρχές εκμεταλλεύονται την απουσία μόνιμου προσωπικού. Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ζητάει εδώ και τώρα να εφαρμοστεί το θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την Υγιεινή και Ασφάλεια, να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες σε όσους δεν συμμορφώνονται και να σταματήσουν τα παιχνίδια στις πλάτες και με το «αίμα» των εργαζομένων προκειμένου να εκχωρηθούν οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ιδιωτικά-επιχειρηματικά-κερδοσκοπικά συμφέροντα” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ αμέσως μετά την κατάθεση της μήνυσης.

Απλήρωτοι παρατασιούχοι

Την άρνηση πληρωμής των συμβασιούχων εργαζόμενων καθαριότητας που πήραν παράταση των συμβάσεών τους μέχρι τις 31/3/18 μετά τον μεγάλο απεργιακό αγώνα του φετινού καλοκαιριού αποφάσισαν οι επίτροποι του ελεγκτικού συνεδρίου σε μια σειρά από νομούς της χώρας.

Για μια ακόμα φορά οι συμβασιούχοι βρίσκονται μπαλάκι στα πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης και των μνημονιακών ελεγκτικών μηχανισμών.

Σε ανακοίνωσή της η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει για την οριστική άμεσα πληρωμή των σχετικών ενταλμάτων “σε διαφορετική περίπτωση, η απάντηση και η αντίδραση των εργαζομένων θα είναι άμεση και πιο δυναμική από το προηγούμενο χρονικό διάστημα”.

Συμμετοχή στη ΔΕΘ

Τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην κινητοποίηση της ΔΕΘ στις 9/9 αποφάσισε η ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ καλώντας τα μέλη της να πάρουν μέρος στην μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας στα συνεχή ατυχήματα, στις τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού που έχουν παραλύσει τις υπηρεσίες των δήμων και έχουν εντατικοποιήσει την εργασία, στις απληρωσιές των συμβασιούχων, έρχονται να προστεθούν και τα ζητήματα συνταξιοδότησης των εργαζόμενων στους Δήμους. “Εργαζόμενοι με 35 χρόνια υπηρεσία οδηγούνται στην εξαθλίωση αφού περιμένουν δυο και τρία χρόνια για να εγκριθούν ακόμα και οι κουτσουρεμένες συντάξεις τους”, τονίζεται στην ανακοίνωση.