Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ στη Μαλακάσα

Μαλακάσα, 2/9

Μαλακάσα, 2/9

Το Σάββατο 2/9 αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ από τα Βόρεια πήγε στο στρατόπεδο προσφύγων της Μαλακάσας. Συναντήσαμε πρόσφυγες από το στρατόπεδο και συζητήσαμε μαζί τους τις συνθήκες που επικρατούν εκεί αλλά και το πως να οργανώσουμε μαζί την συμμετοχή τους στην αντιφασιστική διαδήλωση της 16/9.

Το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα και τα μαθήματα ελληνικών στους ενήλικες έχουν διακοπεί έχοντας μειώσει επιπλεόν και τις ώρες παραμονής γιατρού στο στρατόπεδο. Συγχρόνως ο αριθμός των προσφύγων που έχει μεταφερθεί στην Μαλακάσα έχει αυξηθεί και το πλάνο που έχει διαμορφωθεί πλέον είναι να διαμένουν σε ένα κοντέϊνερ δύο ή και τρεις οικογένειες. 

Η κυβέρνηση διέκοψε ακόμα και το λεωφορείο που χρησημοποιούσαν οι πρόσφυγες για την μετακίνησή τους από και προς το στρατόπεδο μέσα στο καλοκαίρι αφήνοντάς τους ως μοναδικό μέσο μεταφοράς το τρένο για κάθε χρήση του οποίου απαιτείται να καταβάλουν αντίτιμο εισιτηρίου τεσσάρων ευρώ. Με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση απομονώνει τους πρόσφυγες ακόμη περισσότερο απαγορεύοντας σε αλληλέγγυους και συλλογικότητες την εισόδο στον χώρο που διαμένουν δημιουργώντας έτσι συνθήκες δομής γκέτο.

Είναι προφανές ότι κυβέρνηση και ΕΕ δυσχεραίνουν συστηματικά τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Οργή και αγανάκτηση επικρατεί μέσα στο στρατόπεδο με τους πρόσφυγες να αισθάνονται ότι είναι “κλεισμένοι σε ζωολογικό κήπο”. Χαρακτηριστικά πρόσφυγας από το Αφγανιστάν μας είπε με παράπονο ότι “φύγαμε από τον πόλεμο, γλιτώσαμε από το ταξίδι, δεν πνιγήκαμε στη θάλασσα για να έρθουμε να ζησουμε έτσι; Στον πόλεμο πεθαίνεις μια φορά, εδώ λίγο-λίγο, μέρα με τη μέρα”. Αυτό που ζητάνε είναι δουλειά και μόρφωση, όχι να κάθονται.

Βασικό τους αίτημα είναι η επαναφορά του λεωφορείου το οποίο εκτός των άλλων θα μεταφέρει και τα παιδιά στο σχολείο και ο τερματισμός της απομόνωσής τους.

Η ΚΕΕΡΦΑ το επόμενο διάστημα θα οργανώσει σύσκεψη με σωματεία, φορείς και συλλογικότητες της περιοχής ώστε μαζί με τους πρόσφυγες να απαιτήσουμε την επαναφορά του λεωφορείου.

Χρειάζεται το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα να παλέψει για ανοιχτές πόλεις και να βάλει φρένο στις απελάσεις.