Η Αριστερά
Πανελλαδικό συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος: Να οργανώσουμε ένα φθινόπωρο οργής και αντίστασης

«Εργάτες ενωμένοι-Ποτέ νικημένοι», Αντιφασιστική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Ασπρόπυργου, 17 Ιούνη 2017

Σε όλα τα μέτωπα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει προσαρμοστεί πλήρως στην πολιτική «εξόδου» από τα μνημόνια μέσα από την υλοποίησή τους. Ετοιμάζει την αποδοχή των μέτρων της τρίτης αξιολόγησης και την εμφανίζει σαν βήμα για τη «λήξη» των μνημονίων το καλοκαίρι του 2018. Έχει παραιτηθεί ακόμη και από τα αιτήματα για αναδιάρθρωση του χρέους και προσπαθεί να το κάνει βιώσιμο με θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα και «έξοδο στις αγορές». Αγκαλιάζει τον Μακρόν πηγαίνοντας όλο και πιο δεξιά, πέρα και από τη σοσιαλδημοκρατία. Ούτε καν από τον Τραμπ δεν παίρνει αποστάσεις παρά την ανοιχτή στήριξή του για τους φασίστες.

Όλο το σχέδιο «εξόδου» στις αγορές και περάσματος σε «μεταμνημονιακή εποχή» στηρίζεται στην προσδοκία ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ πάνω από 2%. Πέρα από καθαρά αντεργατική αυτή η πολιτική είναι και εξωπραγματική. Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ξανά τις απειλές κερδοσκοπικών κραχ και μιας νέας ύφεσης χωρίς κανένα από τα ισχυρότερα κέντρα της να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους. 

Στις ΗΠΑ, ούτε η πολιτική επιτοκίων της Fed ούτε οι διακηρύξεις του Τραμπ για προστατευτισμό δεν έχουν καταφέρει να ανοίξουν διέξοδο -αντίθετα προκαλούν διχασμό στην κυρίαρχη τάξη και επιτείνουν την πολιτική κρίση. Η εμφάνιση αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινητοποιήσεων είναι μια ελπιδοφόρα εξέλιξη που ανοίγει δυνατότητες για την Αριστερά διεθνώς. 

Στην Ευρώπη, η νίκη του Μακρόν στις γαλλικές εκλογές δεν δικαιώνει όσους φαντάζονταν ότι θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά. Η κρίση του “φιλελεύθερου πολιτικού κατεστημένου” συνεχίζεται, η δημοτικότητα του Μακρόν καταρρέει ραγδαία, η αντεργατική «μεταρρύθμισή» του συναντάει αντιστάσεις.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, προχωράμε την προσπάθεια για ένα φθινόπωρο εργατικής αντίστασης σε όλα τα μέτωπα. Οι διαθέσεις αντίστασης υπάρχουν. Το είδαμε με την απεργία στους δήμους πριν από το καλοκαίρι αλλά και με την απήχηση των αντιφασιστικών πρωτοβουλιών και στον Ασπρόπυργο  και στους Αμπελόκηπους. Η αποτυχία της ΝΔ να ξεκινήσει αντικομμουνιστική υστερία από αφορμή το συνέδριο στην Εσθονία είναι άλλη μια επιβεβαίωση για το πόσο ανησυχούν για τις αριστερές αναζητήσεις του κόσμου και πόσο δυσκολεύονται να τις πισωγυρίσουν παρά την απογοήτευση που φέρνουν οι συμβιβασμοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρωτοβουλία που πήραμε για να μετατραπεί η κινητοποίηση στη ΔΕΘ σε διήμερο δράσης 8-9 Σεπτέμβρη είναι μια καλή αφετηρία. Έχουμε τη δυνατότητα σε πολλούς εργατικούς χώρους και κλάδους να διευρύνουμε και να γενικεύουμε τις αντιστάσεις. Όχι μόνο στα Νοσοκομεία αλλά σε όλο το δημόσιο για προσλήψεις και χρηματοδότηση, στις επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται, ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων, ενάντια στην επισφάλεια στο εμπόριο, στον επισιτισμό-τουρισμό όπου έγιναν βήματα. Το αίτημα για πανεργατική απεργία ενάντια στην αντισυνδικαλιστική επίθεση της τρίτης αξιολόγησης (σε συντονισμό με τη Γαλλία) είναι βήμα για σύνδεση και γενίκευση. Μπορούμε να φτάσουμε σε μια πετυχημένη συνέλευση του Συντονισμού προς το τέλος του επόμενου τρίμηνου.

Η κινητοποίηση της ΚΕΕΡΦΑ στις 17 Αυγούστου ενάντια στη δολοφονία της Χέδερ Χάγιερ έδειξε την διεθνή διάσταση που έχει η μάχη που δίνουμε σε αυτό το μέτωπο. Το τριήμερο 16-18 Σεπτέμβρη και το διήμερο 14-15 Οκτώβρη είναι επόμενοι σταθμοί. Η δίκη της Χρυσής Αυγής, οι κινήσεις των προσφύγων, οι μάχες των μεταναστών και οι διεθνείς κινητοποιήσεις ενάντια στους φασίστες και τις ρατσιστικές επιθέσεις ανοίγουν συνεχώς δυνατότητες για να απλώσουμε την ΚΕΕΡΦΑ ώστε να φτάσει σε πολλές περισσότερες γειτονιές και σε όλες τις σχολές.

Η δράση του ΣΕΚ δεν περιορίζεται «μόνο» στο να είναι η ραχοκοκαλιά για τις καμπάνιες αυτές. Έχουμε ξεχωριστά καθήκοντα γιατί η επαναστατική αριστερά μπορεί και πρέπει να είναι ο κορμός για αριστερή εναλλακτική απέναντι στην κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει τρία πράγματα: (α) Ιδεολογική αντεπίθεση αξιοποιώντας τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης (β) Πρωτοβουλίες για την κοινή δράση της Αριστεράς (γ) Οργανωτική ενίσχυση των πυρήνων και όλου του κόμματος.

Ετοιμάζουμε γύρο εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια. Αυτές δεν είναι απλά εορταστικές. Είναι συζήτηση για το πώς νίκησε η εργατική επανάσταση, είναι ο άλλος δρόμος απέναντι στην χρεοκοπία των ρεφορμιστικών αυταπατών, είναι απάντηση στις ιδεολογικές επιθέσεις ότι αριστερά σημαίνει Στάλιν και «ολοκληρωτισμό».  Μόνο οι επαναστάτες μπορούν να εξηγήσουν πώς και γιατί χάθηκε η επανάσταση στη Ρωσία και να επιμείνουν στην επικαιρότητα της εργατικής επανάστασης.

Το ΣΕΚ έχει αρχίσει ήδη να καταγράφεται ως η ενωτική δύναμη που πρωτοστατεί στις προσπάθειες για την κοινή δράση της Αριστεράς. Επιμένουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε πλούσια παράδοση και την τιμούμε, π.χ. με τα δεκάχρονα από την ίδρυση της ΕΝΑΝΤΙΑ που άνοιξε το δρόμο για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με αυτόν τον προσανατολισμό βοηθάμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να προχωρήσει και διεκδικούμε από τη ΛΑΕ και το ΚΚΕ να ανταποκριθούν.

Η Εργατική Αλληλεγγύη και η διακίνησή της προωθεί χειροπιαστά την πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική στήριξη των προσπαθειών σε όλα αυτά τα μέτωπα. Η ενίσχυση των τοπικών πυρήνων του ΣΕΚ ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα αυτά τα καθήκοντα της περιόδου είναι στόχος ρεαλιστικός και περνάει μέσα από την αξιοποίηση της Εργατικής Αλληλεγγύης μαζί με το Σοσιαλισμός από τα κάτω που αναβαθμίζεται. 


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Σεπτέμβρη στην Αθήνα το Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος με κέντρο τους αγώνες του φθινοπώρου που μόλις ξεκίνησε. Την εισήγηση εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΕΚ έκανε η Μαρία Στύλλου. Στη διαδικασία συμμετείχαν σύντροφοι και συντρόφισσες από τους πυρήνες του ΣΕΚ σε όλη τη χώρα και έγιναν σαράντα παρεμβάσεις. Σε αυτό το δισέλιδο παρουσιάζουμε τα βασικά σημεία της εισήγησης και της συζήτησης που ακολούθησε.

Οι εργατικοί αγώνες και η κλιμάκωσή τους απέναντι στα μνημόνια, νέα και παλιά, βρέθηκαν στο κέντρο της συζήτησης

“Η απόπειρα να οργανώσουμε την περασμένη εβδομάδα σύσκεψη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια ενόψει ΔΕΘ ήταν έκπληξη”, είπε ο Γιάννης Κ., από τη Θεσσαλονίκη, “Συμμετείχαν εκπρόσωποι από τέσσερα νοσοκομεία, ανάμεσά τους ομάδα συμβασιούχων από το ΨΝΘ που παλεύουν για μονιμοποίηση, αντιπροσωπεία από το Σωματείο στον Άγιο Δημήτριο που σε κάθε καραβάνι συμμετείχε με πούλμαν, ένας εργαζόμενος από το Θεαγένειο και ένας από το Ιπποκράτειο. Συμμετείχε επίσης εκπρόσωπος των συμβασιούχων της ΕΥΑΘ που ήταν σε τριήμερη απεργία γιατί απολύονται και το Σωματείο δε τους υπερασπίζεται, ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας που έχουν αποφασίσει στάση εργασίας στις 8 Σεπτέμβρη μαζί με τα νοσοκομεία, εργαζόμενοι από τους δήμους, τον ΟΑΣΘ και άλλους χώρους. Ο ρόλος μας είναι να ενώσουμε τα μέτωπα που είναι ανοιχτά και να τα μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο κίνημα. Δυο μέρες μετά, έγινε σύσκεψη στο ΨΝΘ με οκτώ από τους εικοσιπέντε συμβασιούχους του χώρου που αποφάσισαν να συμμετέχουν με πανό στις κινητοποιήσεις στις 8 και 9 Σεπτέμβρη, να οργανώσουν εξορμήσεις στο νοσοκομείο τους και σε άλλα και να προσπαθήσουν να συντονίσουν όλους τους συμβασιούχους των νοσοκομείων”.

“Η ένταξή μου στο ΣΕΚ με βοήθησε να ανοίξω οργανωμένα την πολιτική συζήτηση στο χώρο δουλειάς μου, τη ΔΕΣΦΑ, που επικρατεί συνδικαλιστικό σκοτάδι”, είπε ο Γιώργος Φ., από τα Πετράλωνα, “Κατάφερα να έχω απήχηση σε αυτή την προσπάθεια, σπάζοντας την εικόνα των συναδέλφων ότι όλα είναι μαύρα. Η Εργατική Αλληλεγγύη μπήκε στη ΔΕΣΦΑ και αυτή είναι η μαγιά για τη συνέχεια. Η σύνδεση με το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα δεν είναι εύκολη αλλά έχει ξεκινήσει”.

“Η οργάνωση των μαχών σήμερα είναι σημαντική απέναντι στην προσπάθεια να τσακίσουν τις συλλογικότητες μέσα στους χώρους δουλειάς”, τόνισε η Αργυρή Ε., από το Γεννηματά, “Την ίδια στιγμή, η μάχη των συμβασιούχων είναι κεντρική γιατί θέλουν να στελεχώσουν όλη την πρωτοβάθμια υγεία με συμβασιούχους. Επίσης το να μπαίνουν οι πολιτικές μάχες μέσα στους εργατικούς χώρους παίζει τεράστιο ρόλο. Μετά την εκδήλωση στην Πανόρμου ενάντια στα γραφεία της ΧΑ, δύο εργαζόμενες που συμμετείχαν και ενθουσιάστηκαν από τη συζήτηση, όχι μόνο θα βοηθήσουν για τις 16/9, αλλά άλλαξαν στάση σχετικά με την εφημερίδα και το περιοδικό μας. Ο Σεπτέμβρης είναι ευκαιρία να ριζώσουμε ακόμα περισσότερο με ανοιχτή και διαρκή πρόταση σε όλους και όλες να οργανωθούν στο κόμμα”.

“Κομμάτι της διάψευσης των υποσχέσεων Τσίπρα για επιστροφή στην ανάπτυξη είναι τα σκάνδαλα στην ιδιωτική υγεία”, είπε ο Κώστας Π., εργαζόμενος στον κλάδο, “Η απάτη με τις ιδιωτικές εταιρίες-τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων, μία πρωτοποριακή ιατρική πρακτική που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλου του κόσμου για πιο αποτελεσματικές ιατρικές μεθόδους, σήμερα γίνεται κανόνι τριών εταιριών με αποτέλεσμα να χαθούν βλαστοκύτταρα από τριάντα χιλιάδες οικογένειες που είχαν επενδύσει εκεί τα χρήματά τους. Όταν μιλάμε για κρατικοποιήσεις είναι ανάγκη να το γενικεύσουμε στην ιδιωτική υγεία και να το συνδέσουμε με τις μάχες των εργαζόμενων στον κλάδο που δε σταμάτησαν όλο το καλοκαίρι, με επαναλαβανόμενες στάσεις στην κλινική Euromedica στο Βύρωνα και 11ήμερη απεργία διαρκείας σε κλινική του ίδιου Ομίλου στη Θεσσαλονίκη. Κάνουμε προσπαθεια να συμμετέχουμε στη ΔΕΘ και στις 16/9, καθώς μια σειρά κλινικές βρίσκονται κοντά στα γραφεια της ΧΑ.

Στην οργάνωση του αντιρατσιστικού και αντιφαστικού κινήματος με πρώτο μεγάλο σταθμό τη διαδήλωση στις 16 Σεπτέμβρη στάθηκαν μια σειρά σύντροφοι και συντρόφισσες.

“Οι εξορμήσεις μετά τις διακοπές σε πλατείες και εργατικούς χώρους έδειξαν ότι ο κόσμος αναγνωρίζει την κατρακύλα ΣΥΡΙΖΑ και διψά για δράση”, είπε η Αλεξάνδρα Μ., από τα Βόρεια Αθήνας, “Χτες επισκεφτήκαμε το στρατόπεδο στην Μαλακάσα για να οργανώσουμε τη συμμετοχή των προσφύγων στις 16/9. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, μιλάμε πλέον για κλειστές φυλακές, αλλά οι πρόσφυγες βάζουν τον εαυτό τους να οργανώσουν μαζί μας για να έρθουν με λεωφορεία κι όλες τις επόμενες βδομάδες θα γίνουν μοιράσματα μέσα στο στρατόπεδο. Συνεργαζόμαστε με την Πρωτοβουλία των Αλληλέγγυων της Μαλακάσας, την πρωτοβουλία της Θήβας, τους μετανάστες στον Αυλώνα, έχουμε μάζεμα αυτή τη βδομάδα για να οργανώσουμε τα βήματα. Χρειαζόμαστε μεγάλες τοπικές ΚΕΕΡΦΑ παντού, μπορούμε να μεγαλώσουμε τους πυρήνες μας, μπορούμε να ριζώσουμε σε όλες τις γειτονιές”.

“Μπορούμε μέσα σε δεκαπέντε μέρες να οργανώσουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στις 16/9 και την επόμενη μέρα οι τοπικές ΚΕΕΡΦΑ και οι πυρήνες μας να μεγαλώσουν;”, είπε η Λίλιαν Μ., από τα Δυτικά Αθήνας, “Μπορούμε να απαντήσουμε θετικά αν θυμηθούμε τη μάχη που δώσαμε ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις στον Ασπρόπυργο. Οι τελευταίες εξορμήσεις μας ήταν δείγμα για τις δυνατότητες, συμμετείχε μαζί μας σε αυτές ανένταχτος κόσμος και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη ιδιαίτερα από νεολαία και μαθητές. Από σήμερα μέχρι και τις 16/9 έχουμε όλοι μας καθημερινό πρόγραμμα με όλους τους συντρόφους και όλο τον κόσμο που γνωρίζουμε στο χώρο και τον περίγυρό του. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο κόμμα, περισσότερους πυρήνες παντού, να είμαστε ηγεσία στα κινήματα. Αυτό δε σημαίνει ακρίδα από καμπάνια σε καμπάνια, αλλά συστηματικότητα κάθε βδομάδα με την εφημερίδα, το περιοδικό και νέα μέλη”.

“Στην περιοχή μας η αντιφασιστική μάχη συνοδεύτηκε το προηγούμενο διάστημα από την επίθεση φασιστών στους Ρομά και εναντίον δικής μας εξόρμησης”, περιέγραψε η Μαρία Π., από το Μενίδι, “Η απάντηση έδειξε ένα αντιφασιστικό Μενίδι. Παρόλο που δεν είμαστε τόσο δυνατοί και έχουμε να παλέψουμε τη φτώχεια και την υποβάθμιση που ανοίγουν το δρόμο στους φασίστες, όταν αυτοί προσπάθησαν να καπηλευτούν την κατάσταση, οι ίδιοι οι κάτοικοι τους πήραν με τις πέτρες και έψαχαν καταφύγιο πίσω από τους μπάτσους. Ακολούθησε μεγάλο συλλαλητήριο χιλίων ατόμων που είναι φοβερός αριθμός για τη γειτονιά και που πέρασε έξω από τα γραφεία τους. Ενώ την επόμενη κιόλας μέρα από την επίθεση σε βάρος μας, οργανώσαμε κινητοποίηση που δεν εμφανίστηκαν πουθενά. Όλα αυτά ανεβάζουν τον πήχη για τις 16/9 και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε”.

“Φέτος η αντιρατσιστική-αντιφασιστική μέρα δράσης στις 18 Μάρτη ήταν ένα πολύ μεγάλο γεγονός για Πειραιά”, είπε η Μαρία Α., “Η οργάνωσή της έφερε εκτίναξη του δυναμικού μας με τον τρόπο που δουλέψαμε και τις ενιαιομετωπικές συμμαχίες που ανοίξαμε. Έτσι καταφέραμε να βάλουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία στη συνέχεια και να πετάξουμε έξω τους φασίστες. Πατώντας σε αυτή την εμπειρία, θα δουλέψουμε για τις 16Σ. Θα πάμε σε τζαμιά, σε σχολεία, στην ιχθυόσκαλα, στην Cosco των εργατικών ατυχημάτων. Έχουμε στόχο να κλείσουμε τα γραφεία τους στον Πειραιά. Πριν δεκαπέντε-είκοσι χρόνια το είχαμε καταφέρει, είχαμε διαδηλώσει τρεις χιλιάδες άτομα μαζί με το εργατικό κέντρο και όλα τα σωματεία και σχολεία του Πειραιά”.

Οι πρωτοβουλίες για κοινή δράση της αριστεράς και οι ιδεολογικές μάχες που χτίζουν την αριστερή εναλλακτική αναδείχτηκαν ως προτεραιότητα στη δράση του ΣΕΚ.

“Ο πυρήνας μας στη γειτονιά είναι υπαρκτός, δυνατός, με πολύ μεγάλη δράση στην περιοχή, αλλά είχε δυσκολία να εμπλακεί με την υπόλοιπη αριστερά”, είπε ο Κώστας Κ., από τους Αμπελόκηπους, “Αποφασίσαμε ότι θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση μετά την επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη, ότι θα απευθυνθούμε σε όλους, ΚΚΕ, ΛΑΕ, τοπικούς συλλόγους και ήταν αποκάλυψη. Ο τρόπος που λειτουργούμε είναι παράδειγμα για τον κόσμο όλης της αριστεράς, για να έχουμε νίκες. Η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ και της Πρωτοβουλίας για το Κλείσιμο των γραφείων της ΧΑ στην Πανόρμου μέσα στο καλοκαίρι έκανε πάταγο. Έτσι πέρασε η απόφαση στο δημοτικό διαμέρισμα. Δημιουργούμε δυναμική και γι' αυτό χρειάζεται να δίνουμε μεγάλη προσοχή στους πυρήνες μας”.

“Η νέα σεζόν μας βρίσκει με πιο διευρυμένη ομάδα στο Αγλαϊα Κυριακού, με σταθερή παρέμβαση στο Ιπποκράτειο, με περισσότερες σχέσεις με απεργούς από τους δήμους και τις καμπάνιες που έχουμε ανοίξει”, είπε η Κατερίνα Σ., από τα Νότια Αθήνας, “Το στοίχημα είναι όλοι οι σύντροφοι/ισσες να διακινούν την Εργατική Αλληλεγγύη στους χώρους τους. Πολλοί αγωνιστές από την υπόλοιπη αριστερά συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες μας από το Ελληνικό μέχρι το Παγκράτι, τα Ιλίσια και το Ζωγράφου. Μπορούμε να φτιάξουμε τοπικές ΚΕΕΡΦΑ σε όλες αυτές τις γειτονιές. Υπάρχει ανάγκη οι πυρήνες να λειτουργούν πολύ ανοιχτά, να αξιοποιούν τα θέματα συζήτησης και τα βιβλία μας, ιδιαίτερα για τη ρώσικη επανάσταση”.

“Τις ιδεολογικές μάχες που δίνουμε μπορούμε να τις κερδίζουμε με τα βιβλία μας”, είπε ο Κώστας Λ., από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, “Το πρώτο παράδειγμα είναι η εκδοτική επιτυχία του «Έτος Ένα» του Βίκτορ Σερζ που εξαντλείται και ήδη πήγε στο τυπογραφείο η δεύτερη έκδοσή του. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι είναι μια προσεγμένη έκδοση 600 σελίδων με σχόλια και πολύ καλή εισαγωγή, αλλά στο ότι ανοιχτήκαμε στις εκδηλώσεις για τη Ρώσικη, σε σχολές και γειτονιές. Γι' αυτό μέσα σε επτά μήνες εξαντλήθηκε, αλλά και έδωσε ώθηση σε πολλά ακόμα βιβλία μας, όπως το «Πώς νίκησε η ρώσικη επανάσταση», «Πώς λειτουργούν τα σοβιέτ», «Η Μόσχα του Λένιν» που ακολούθησε”.

“Υπάρχει συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αποκοιμήσει τις αντιστάσεις. Στην περίπτωση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας το έχει πετύχει και η απάντηση πολλών δυνάμεων της αριστεράς είναι ο σεχταρισμός”, είπε ο Γιώργος Π., από την Εργατική Αλληλεγγύη, “Πώς ξεπερνάμε αυτά τα εμπόδια; Αν γυρίσουμε πίσω, αυτά τα εμπόδια ήταν μεγαλύτερα. Στα τέλη της δεκαετίας του '90, κυριαρχούσε η αντιμετώπιση ότι δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν. Αυτά έσπασαν με τις πρωτοβουλίες μας παρόλο που ήμασταν πολύ μικρότεροι. Δεν μείναμε στις καταγγελίες αλλά οργανώσαμε το αντικαπιταλιστικό κίνημα, το αντιπολεμικό κίνημα, το ΕΚΦ, τις φοιτητικές καταλήψεις στη συνέχεια. Έτσι χτίσαμε την ενότητα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, πρώτα με την ΕΝΑΝΤΙΑ και μετά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτές τις πρωτοβουλίες πρέπει να συνεχίσουμε. Το φετινό τριήμερο του Φύσσα είναι ενωτικό, πάλι με δική μας πρωτοβουλία που πήραμε από νωρίς κι όχι τελευταία στιγμή”.

“Οι μάχες συνεχίζονται με τη ΔΕΘ και τις 16/9 και η διάθεση του κόσμου είναι να οργανώνει και να συνδέει τα εργατικά με τα αντιφασιστικά μέτωπα”, είπε η Κωνσταντίνα Χ., από το Βόλο, “Και στην Αμερική και στην Ευρώπη και παντού, το κλίμα είναι αγωνιστικό. Είναι σημαντικό να παίρνουμε υπόψη μας τα παραδείγματα των αγώνων στις άλλες χώρες, όπως παίρνουν τα άλλα κινήματα από τους δικούς μας. Μπαίνουμε στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους εργατικούς χώρους στο Βόλο με κόσμο που δώσαμε τις μάχες το προηγούμενο διάστημα, όπως στις 18 Μάρτη. Κάναμε σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ την Παρασκευή που κινητοποίησε ένα δίκτυο ανθρώπων. Ο πυρήνας μας στην πόλη έχει αναβαθμιστεί και σε μέλη και σε ανοίγματα”.

Για την παρέμβαση του ΣΕΚ στις σχολές μίλησαν μια σειρά φοιτητές και φοιτήτριες.

“Σα σήμερα ένα χρόνο πριν αγόρασα για πρώτη φορά την Εργατική Αλληλεγγύη, σήμερα θα σας πω πως οργανώνουμε το ΤΕΙ Αθήνας”, είπε η Βασίλεια Χ., “Ξεκινήσαμε ήδη με αφισοκόλληση, ανακοινώσεις σε εξετάσεις και περιοδεία με την εφημερίδα σε διοικητικούς και γραμματείες. Από Δευτέρα θα αναρτήσουμε πανό και θα οργανώσουμε εξορμήσεις. Μέσα ένα χρόνο είμαστε μια ομάδα 12 ατόμων στο ΤΕΙ κι έτσι προχωράμε και δυναμώνουμε στις σχολές”.

“Στη σχολή ξεκινάμε την οργάνωση των μαχών με παρεμβάσεις στις εξετάσεις και τα τμήματα για το πώς θα παλέψουμε την διάλυση της εκπαίδευσης και σε σύνδεση με το κίνημα στην Αμερική”, είπε ο Μηνάς Χ., από τη Φιλοφοσική Αθήνας, “Το Μπέρκλεϋ θεωρείται πιο δυνατό από τον Τραμπ στο πως καθορίζει τους δρόμους κι άρα να γίνει Μπέρκλεϋ κάθε πανεπιστήμιο κι εδώ, ενάντια στους φασίστες με δυνατή ΚΕΕΡΦΑ και στο κέντρο ένα δυνατό επαναστατικό πυρήνα”.

“Το προηγούμενο διάστημα οργανώναμε τη διαδήλωση στον Ασπρόπυργο στη σχολή και οι φοιτητές ανταποκρίνονταν μαζικά”, είπε η Παναγιώτα, από το Πάντειο, “Είναι αντιφασίστες και αμέσως έρχονται να πάρουν υλικά και να ενημερωθούν για την ΚΕΕΡΦΑ. Στην προσπάθεια να σταματήσουν τις αφισοκολλήσεις στη σχολή, μας υποστήριξαν οι φοιτητές που μας γνωρίζουν από τις εξορμήσεις. Προσπαθούν να διώξουν την πολιτικοποίηση από τα πανεπιστήμια αλλά δεν το πετυχαίνουν. Πιάνοντας τώρα ξανά τη σκυτάλη, θα οργανώσουμε τις 16/9 ανοίγοντας τη συζήτηση για το αν πραγματικά μπορούμε να κλείσουμε τα γραφεία της ΧΑ. Ξεκινάμε από Δευτέρα με αφίσες, πανό και εξορμήσεις”.