Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
4 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: Να κλείσουμε τα “Γραφεία” της Χρυσής Αυγής

Από αριστερά: Τάκης Ζώτος, Πέτρος Κωνσταντίνου, Ζανέττα Λυσικάτου, Τζαβέντ Ασλάμ, Γαβρίλος Κασιμάτης

Μαζική σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη η ΚΕΕΡΦΑ, η Πρωτοβουλία για το κλείσιμο των γραφείων των νεοναζί της Χ.Α, η ΠΟΣΠΕΡΤ και η Πακιστανική Κοινότητα ενόψει του τριήμερου κινητοποιήσεων στη μνήμη του Παύλου Φύσσα και του μεγάλου αντιφασιστικού συλλαλητήριου προς τα γραφεία της Χ.Α και την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Τη συζήτηση συντόνισε η Ζαννέτα Λυσικάτου, από το γενικό σσυμβούλιο της ΟΕΝΓΕ και τον Σύλλογο Εργαζομένων στον Άγιο Σάββα. Σε αυτό το δισέλιδο παρουσιάζουμε τις εισηγήσεις εκ μέρους των οργανωτών και την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε. 


Χρειάζεται να δούμε τη μεγάλη κινητοποίηση στα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στον ένα μήνα από τη δολοφονία της Χέδερ Χάγιερ στις ΗΠΑ σαν ένα μεγάλο σταθμό στη διεθνή προσπάθεια του αντιφασιστικού κινήματος να τσακίσουμε τους νεοναζί. Ο φυρερίσκος Χάιμπαχ, και οι ομογάλκτοί του που αναθάρρησαν με την εκλογή Τραμπ, το δήλωσε ξεκάθαρα στο Σάρλοτσβιλ ότι εμπνεόμαστε από τη Χ.Α. 

Είναι ένα κάλεσμα που το απευθύνουν μια σειρά από φορείς. Έχουν ενωθεί όλες οι αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις με μιαν απόφαση που πήραν μέσα στο καλοκαίρι και ήδη καλούν μεγάλα συνδικάτα, όπως η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ και άλλα.

Έχουμε τρεις βδομάδες μπροστά μας να κινηθούμε με το πνεύμα που κινήθηκε το αντιφασιστικό κίνημα στις ΗΠΑ. Οι φασίστες στο Σάρλοτσβιλ πολιορκήθηκαν απομονωμένοι από το αντιφασιστικό κίνημα, δολοφόνησαν τη Χέδερ, προκαλώντας ένα ξεσηκωμό σε όλες τις ΗΠΑ με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές. 67 φασιστικές διαδηλώσεις ακυρώθηκαν. 

Θέλουμε μια μαζική 16 Σεπτέμβρη. Για να πιέσουμε να προχωρήσει η δίκη, να καταδικαστούν οι νεοναζί της Χ.Α, να πάνε φυλακή και να κλείσουν τα γραφεία τους. Για να πούμε όχι στις απελάσεις των προσφύγων και των μετααστών σε συνθήκες που κλιμακώνεται ο πόλεμος. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι.

Η 16 Σεπτέμβρη δεν είναι απλά μια επετειακή διαδήλωση. Να βγούμε σε κάθε γειτονιά με ντουντούκες, πικετοφορίες, σε κάθε συνδικάτο να υπάρξουν από παντού συμμετοχές. Να παρθούν αποφάσεις σε κάθε δήμο και κοινοτικό συμβούλιο. Να πάμε στα σχολεία και τις σχολές που ανοίγουν. Στις κοινότητες, αρκετές από αυτές βρίσκονται και σήμερα εδώ. Αποφάσεις σαν και αυτές που πήρε το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθήνας που συμμετέχουν όλες οι κοινότητες ή σαν της Μουσουλμανικής Κοινότητας Ελλάδας να βγουν παντού. 

Πάμε για ένα μεγάλο συλλαλητήριο στις 16 Σεπτέμβρη, που θα πάει στην αμερικάνικη πρεβεία για να στείλουμε την αλληλεγγύη μας στο αμερικάνικο αντιφασιστικό κίνημα, διεκδικεί να φτάσει στα γραφεία της Χ.Α και απαιτεί να κλείσουν. Και συνεχίζει στις 18 Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι στις 8μμ στη συναυλία που καλεί η οικογένεια του Παύλου Φύσσα στο Καστράκι και στις 6μμ από το μνημείο του Παύλου Φύσσα απ’ όπου θα ξεκινήσει πορεία στις γειτονιές. 

Πέτρος Κωνσταντίνου
συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας. 


Συγκροτήσαμε την Πρωτοβουλία μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του φοιτητή Λάζαρη από ένα τάγμα εφόδου που ξεκίνησε από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής ένα πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, που γλύτωσε με παρέμβαση των γειτόνων. 

Η σκέψη είναι να βάλουμε σαν στόχο αυτή τη συνεχή πηγή δημόσιου κινδύνου που είναι η Χ.Α, που έχει ως έδρα και χώρο εξορμησης τα τοπικά γραφεία. Είναι εφικτός αυτός ο στόχος; Η απάντηση είναι ΝΑΙ και δεν είναι η πρώτη φορά που θα το έχουμε πετύχει, έγινε ξανά το 1998 μετά την επίθεση στον Κουσουρή. Σήμερα έχουν κλείσει τα 30 από τα 71 γραφεία της Χ.Α που διατηρούσε τοπικά στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν.

Στο 7ο Διαμέρισμα οργανώσαμε μια πετυχημένη τοπική εκδήλωση με τη συμμετοχή των τοπικών συνδικάτων. Ήταν εκεί το Σωματείο του Αγίου Σάββα, η τοπική ΕΛΜΕ, η ΠΟΣΠΕΡΤ. Περάσαμε το ψήφισμα για να κλείσουν τα γραφεία στο 7ο Διαμέρισμα και τώρα αυτό πάει να γίνει και στα υπόλοιπα διαμερίσματα. 

Απέναντι στη συμμαχία των νεοναζί της Ελλάδας με τους νεοναζί των ΗΠΑ χτίζουμε την αλληλεγγύη των αντιφασιστικών κινημάτων. Είναι μεγάλη επιτυχία ότι έχουμε καταφέρει στις διαδηλώσεις 16-18 Σεπτέμβρη όλο το αντιφασιστικό κίνημα να είναι ενωμένο.

Τάκης Ζώτος
Πρωτοβουλία για το κλείσιμο των γραφείων των νεοναζί της Χρυσής Αυγής


Συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σε όλο αυτό το διάστημα έχει γίνει πεποίθηση ότι οι συνδικαλιστικοί αγώνες και οι αγώνες ενάντια στον φασισμό και την ξενοφοβία είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Στις 16 Σεπτέμβρη θα δώσουμε την πιο μαζική και δυναμική παρουσία. 

Τον Σεπτέμβρη του ’13 η ΕΡΤ ήταν κλειστή, αλλά οι εργαζόμενοί της συνέχιζαν να δίνουν αυτήν τη μάχη. Τον Σεπτέμβρη του 2014, η μεγάλη εκείνη συναυλία στο Σύνταγμα, στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, μεταδόθηκε μόνο από την ERTopen. 

Πιστοί σε αυτήν τη στάση δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι μέσα σε ένα δημόσιο και σε κάθε μέσο ενημέρωσης δεν έχει θέση ο ρατσισμός και ο φασισμός. Διαπιστώνοντας ότι η διοίκηση της ΕΡΤ δεν έπαιρνε εκείνες τις πρωτοβουλίες που έπρεπε να πάρει αποφασίσαμε σαν συνδικάτο να μην επιτρέψουμε τη μετάδοση των φασιστών με απεργία. Για αυτήν την απόφασή μας διωχτήκαμε δικαστικά από τον Μιχαλολιάκο και τη συμμορία του που απαιτούσαν και αποζημίωση. Με τη στήριξη των συνδικάτων δικαιωθήκαμε σε αυτή τη δίκη. Ο αγώνας αυτός είναι αναγκαίο να περάσει σε όλα τα ΜΜΕ. 

Στις 16 Σεπτέμβρη η δική μας συμμετοχή έχει ένα ακόμη λόγο. Τα γραφεία της Χ.Α, που είναι ορμητήριο εγκλημτιών για τη δολοφονική επίθεση ενάντια στον Αλέξη Λάζαρη, βρίσκονται δίπλα στα γραφεία της ΕΡΤ. Αυτά τα γραφεία δεν έχουν θέση σε αυτήν την περιοχή. Είναι διεκδίκηση όλων όσων ζουν και εργάζονται σε εκείνη την περιοχή να κλείσουν. Οι συνάδελφοί μας προπηλακίζονται πηγαίνοντας στη δουλειά τους. Πρέπει και το ΕΚΑ και η ΓΣΕΕ να καλέσει στις εκδηλώσεις και το συλλαλητήριο.

Γαβρίλος Κασιμάτης
γενικός γραμματέας ΠΟΣΠΕΡΤ


Ο Τραμπ δίνει αέρα στους φασίστες και την ισλαμοφοβία ενώ στέλνει επιπλέον στρατό στο Αφγανιστάν και απειλεί το Πακιστάν. Έχουν καταστρέψει εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα γραφεία της Χ.Α πρέπει να κλείσουν, σήμερα εδώ υπάρχουν από το Πακιστάν και άλλες χώρες, αυτοί μπορούν να σας πουν τι σημαίνουν γραφεία της Χ.Α. Είναι τρομοκρατικά, φασιστικά γραφεία. 

Στις 16 Σεπτέμβρη θα διαδηλώσουμε μαζικά από την Πακιστανική Κοινότητα για να τα σταματήσουμε αυτά μια και καλή. Έχουμε πάρει απόφαση θα κάνουμε μεγάλη καμπάνια σε κάθε πόλη για να βγούμε χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο. 

Τζαβέντ Ασλάμ
πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας


Έχει εκφραστεί ο αποτροπιασμός όλων για την ύπαρξη ενός τέτοιου μορφώματος μέσα στην κοινωνία μας. Δυστυχώς είναι άσχημο να το ζούμε στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, και σαν δημοτική σύμβουλος εκπροσωπώντας την Ανοιχτή Πόλη, έχουμε το βασανιστήριο να υφιστάμεθα την παρουσία αυτών των ανθρώπων και το μίσος που κουβαλάνε. Να καταφέρουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή σε όλες τις επερχόμενες κινητοποιήσεις 

Βάλια Δημοπούλου
Ανοιχτή Πόλη


Εμείς σαν κοινότητα θα συμμετέχουμε, όπως πάντα στην αντιρατσιστική πορεία στις 16 Σεπτέμβρη. Τώρα λένε ότι οι Αφγανοί δεν είναι πρόσφυγες πολέμου, την ώρα που καθημερινά σκοτώνονται δεκάδες άνθρωποι. Πριν 15 μέρες σκοτώθηκαν 45 παιδάκια, μίλησε κανείς; Όταν γίνεται στην Αγγλία ή τη Γαλλία μιλάνε σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι άνθρωποι αυτοί; Απογοητευόμαστε, όλο λένε ψέμματα, χωρίζουν τους Σύριους από τους Αφγανούς. Και οι Σύριοι πρέπει να πάρουν άσυλο και οι Αφγανοί που έχουν 45 χρόνια πόλεμο. Να κατεβούμε στις πορείες να ζωντνάψει η ελπίδα. 

Τάχερ Αλιζαντά
Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας
Στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης ο Σύλλογος Εργαζομένων έχει ήδη αποφασίσει ομόφωνα τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο στις 16 Σεπτέμβρη. Στα νοσοκομεία έχουν γίνει αντιρατσιστικές παρεμβάσεις και εκδηλώσεις. Η εκδήλωση για τη μέρα της γυναίκας στο δικό μας το νοσοκομείο είχε με τη βοήθεια της ΚΕΕΡΦΑ συνδιαστεί με τη μέρα της γυναίκας-μετανάστριας, της γυναίκας-πρόσφυγα. Παλεύουμε για ανοιχτά νοσοκομεία, για το δικαίωμα στην υγεία και την ασφάλιση για κάθε μετανάστη, πρόσφυγα, άνεργο και ανασφάλιστο. 
Παναγιώτης Λιαπόπουλος

 Στις 16 Σεπτέμβρη και όλες τις ημερομηνίες που είναι προγραμματισμένες θα είμαστε παρόντες και παρούσες, και από τα δύο εγχειρήματα. Για όσους σήμερα νοσταλγούν τις θηριωδίες του ναζισμού, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Και αντιφασιστικά και αντικαπιταλιστικά, θα είμαστε μαζί δυνατά στις 16 του μήνα και όποτε χρειαστεί.

Λάμπης Κατσιάπης
Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Φαρμακείο Ν. Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας και Κατάληψη Λαϊκής Συνέλευσης Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.


Eμείς από την Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών από την Αφρική θα συμμετέχουμε όπως πάντα. Όπως καταλαβαίνετε όταν βγήκε ο Τραμπ όλοι οι φασίστες έχουν σηκωθεί. Η Χρυσή Αυγή που έχει κάνει φωλιά στην Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι εδώ. Βγαίνουν στις γειτονιές και λένε ότι για όλα φταίνε οι μετανάστες, αλλά δεν είναι μόνο οι μετανάστες, είναι και οι γκέι και οι λεσβίες, είναι απειλή για όλους. Να τους πολεμήσουμε μέχρι το τέλος, να είμαστε όλοι μαζί σε αυτή τη διαδήλωση και εμείς θα προσπαθήσουμε.
Έχουν πάει στην Αφρική, στους διάφορους δικτάτορες και κάνουν συμφωνίες για να προχωρήσουν σε απελάσεις, αυτό κάνει η Μέρκελ, που γι’ αυτούς φύγαμε όλοι από την Αφρική.
 
Λορέτα Μακόλεϊ 
πρόεδρος Ένωσης Αφρικανών Γυναικών


Στο δήμο μας νοιώσαμε από πολύ κοντά το προσφυγικό ζήτημα μέσα από τη σύγκρουση δύο κόσμων. Παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις να αναδείξουμε τα ζητήματα που βαραίνουν όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και παγκόσμια όλους μας. Χαιρετίζουμε τη σημερινή σύσκεψη και θα υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Με αφορμή αυτή τη μαύρη επέτειο να αναδείξουμε όλα τα ζητήματα της ελευθερίας του λόγου, της δημοκρατίας, αλλά και πόσο επιτακτικά συνοψίζει το αίτημα για το κλείσιμο των γραφείων της Χ.Α ένα πολύ ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας που πρέπει να καλυφθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα.
 
Νάση Πετριτσοπούλου
εκπαιδευτικός από Δημοτική Συνεργασία Χρήστος Kορτζίδης σε Ελληνικό-Αργυρούπολη.

Προφανώς και θα συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στις 16 Σεπτέμβρη με όσους περισσότερους εργαζόμενους από την εταιρία ύδρευσης. Θεωρούμε χρέος μας σαν εργατικό κίνημα να σταθούμε αλληλέγγυοι γιατί ο φασισμός το πρώτο πράγμα που έχει σαν στόχο είναι την εργατική τάξη. Καταφέραμε μετά από 20 χρόνια να γίνει η πρώτη αντιφασιστική συγκέντρωση στην Ομοσπονδία στον Περισσό και τώρα θα προσπαθήσουμε να πάρουμε ξανά μια απόφαση για το συλλαλητήριο. Σε κάθε περίπτωση το ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ θα είναι δίπλα σας.

Μανώλης Μαστοράκης
ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ


To αίτημα να κλείσουν τα γραφεία της Χ.Α δικαίως αναδεικνύεται από την πλευρά των διοργανωτών. Τα γραφεία της Χ.Α είναι σφηκοφωλιές δολοφόνων, στη δίκη αυτό έχει αποδεχθεί περίτρανα, δεν μιλάμε για γραφεία πολιτικού κόμματος με του οποίου τις απόψεις διαφωνούμε. Πώς θα γίνει όμως αυτό; Αναμένοντας μια δικαστική απόφαση; 

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε αντίστροφα. Δεν πρόκειται να βγει μια τέτοια απόφαση περιμένοντας γι’ αυτή. Eίναι η ίδια η κοινωνία που πρέπει να επιβάλει το κλείσιμο. Κάθε σωματείο, κάθε συλλογικότητα, κάθε δήμος, κάθε θεσμός πρέπει να πάρει απόφαση ότι η Χ.Α είναι ανεπιθύμητη. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει τώρα. Δεν υπάρχει «τεκμήριο αθωότητας» για τους ναζί, το έχασαν στο Άουσβιτς. 

Και όταν θα βγει αυτή η απόφαση, και κάτω από την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος θα είναι καταδικαστική, τότε θα έχουμε και τη δύναμη που θα μπορεί να την εκτελέσει. Γιατί την καταδίκη της Χ.Α και το κλείσιμο των γραφείων της δεν πρόκειται να την εκτελέσει το κράτος και η αστυνομία, αλλά το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα που θα έχει και μια καταδικαστική απόφαση. Αυτή η πορεία ξεκινάει με την επιτυχία των συγκεκριμένων αντιφασιστικών κινητοποιήσεων.

Θανάσης Καμπαγιάννης 
πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α

Κοινός στόχος παντού

«Το αίτημα να κλείσουν τα κεντρικά γραφεία των νεοναζί είναι σημναντικό και για εμάς στα Δυτικά, στον Ασπρόπυργο και στο Μενίδι, όπου τα τοπικά γραφεία έχουν λειτουργήσει για δολοφονικές ρατσιστικές επιθέσεις. Θα κάνουμε όλη την προσπάθεια στις 16 Σεπτέμβρη να κατεβάσουμε τους εργάτες γης από την Γκορυτσά. Μια πετυχημένη 16Σ θα είναι δύναμη για τις επόμενες μάχες που θα συνειχστούν στις γειτονιές» τόνισε στην τοποθέτηση που έκανε στη σύσκεψη η Λίλιαν Μπουρίτη από την ΚΕΕΡΦΑ Δυτικών.

Μαζί με το άνοιγμα των σχολών και των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει και η παρέμβαση για τις 16 Σεπτέμβρη. «Στο ΤΕΙ κάνουμε κάθε μέρα την προσπάθεια να συμμετέχουμε σαν σύλλογος σε όλες τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες. Πέρσι είμαστε στις 18 Μάρτη, πήγαμε στα σχολεία σε συμπαράσταση με τα προσφυγόπουλα, τώρα από την 1η Σεπτέμβρη που ανοίγει η σχολή μας θα είμαστε εκεί για να προπαγανδίσουμε τη διαδήλωση στις 16 Σεπτέμβρη» είπε η Βασίλεια Χαρλαύτη από το ΤΕΙ Αθήνας. 

«Εδώ και ένα χρόνο μαζί με άλλους συντρόφους συναγωνιστές τρέχουμε, αγωνιζόμαστε τόσο η ΚΕΕΡΦΑ όσο και διάφορες αντιφασιστικές οργανώσεις να κατέβουν στον τόπο μας» τόνισε ο Κωνσταντίνος Κεβρεκίδης από την Φλώρινα. Καλό είναι να γίνει σε όλα τα μέρη της Ελλάδας για να τσακιστεί παντού ο φασισμός».

«Οι οργανωτές των δολοφονικών φασιστικών επιθέσεων στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι πρότυπο οργάνωσης γι’αυτούς. Είναι κρίσιμο να τους ξηλώσουμε σε κάθε γειτονιά» τόνισε ο Μιχάλης Πέππας από την ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά. «Η 16 Σεπτέμβρη είναι κρίσιμη και για να πούμε όχι στις απελάσεις, όπως το είπαν οι Αφγανοί πρόσφυγες στην πρόσφατή τους κινητοποίηση, την ίδια στιγμή που ο Τραμπ αυξάνει τον στρατό των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν».

«‘Εχουμε μεγάλο πρόβλημα στο Μενίδι με καθημερινές ρατσιστικές φασιστικές επιθέσεις. Χτυπάνε, παίρνουν λεφτά, χτυπάνε με μαχαίρια. Φοβόμαστε να βγούμε από τα σπίτια μας να πάμε για δουλειά. Πάμε στην αστυνομία να κάνουμε μήνυση και δεν δίνουν σημασία στις καταγγελίες. Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί, να κλείσουν τα γραφεία τους και γι’ αυτό θα κάνουμε την πορεία» είπε ο Γιεσί, μετανάστης στο Μενίδι.

«Όπως είναι σε εμάς οι Γκρίζοι Λύκοι εδώ είναι η Χρυσή Αυγή, ο φασισμός χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες γιατί υπάρχει καπιταλιστική οικονομική κρίση εναντίον της εργατικής τάξης και του λαού» τόνισε ο εκπρόσωπος από την Επιτροπή Αλληλεγγύης πολιτικών κρατουμένων σε Τουρκία και Κουρδιστάν που έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας στα Προπύλαια σαν συμπαράσταση για δύο δασκάλους που βρίσκονται στις φυλακές στην Τουρκία 174 μέρες.

«Οι πρόσφυγες από το στρατόπεδο της Μαλακάσας θα είναι στο συλλαλητήριο στις 16 Σεπτέμβρη. Ήδη το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη θα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο της Μαλακάσας με κάλεσμα συλλογικοτήτων όλων των γύρω περιοχών από την Αυλώνα, τη Μαλακάσα, τη Θήβα και τον Ωρωπό» τόνισε η Αλεξάνδρα Μαρτίνη από την ΚΕΕΡΦΑ Βορείων.