Διεθνή
Καταλονία: Ειρήνη, αλληλεγγύη και όχι ισλαμοφοβία

Το Σάββατο 26 Αυγούστου η διαδήλωση – απάντηση στις επιθέσεις του ISIS της 17 Αυγούστου μετατράπηκε σε μια τεράστια επιτυχία για τα κοινωνικά κινήματα και τους απλούς ανθρώπους στη Βαρκελώνη.

Οι επιθέσεις θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε έξαρση της ισλαμοφοβίας και επανεμφάνιση των φασιστών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν αποδυναμωθεί στην Καταλονία. Η ίδια η διαδήλωση θα μπορούσε να είχε γίνει εφαλτήριο για την ακροδεξιά και το ρατσισμό, ή και στήριγμα της καταστολής από πλευράς του κράτους. Αυτό για παράδειγμα είχε γίνει στη Γαλλία μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo.

Υπάρχει ισχυρό προηγούμενο τις δεκαετίες του '80 και του '90 μετά από επιθέσεις της ΕΤΑ, όταν όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της κοινοβουλευτικής Αριστεράς, έδωσαν τη στήριξή τους στη βάναυση κρατική καταστολή απέναντι στο βασκικό κίνημα.

Η διαδήλωση της Βαρκελώνης καλέστηκε γρήγορα από το δημοτικό συμβούλιο και μετά στηρίχτηκε από την καταλανική κυβέρνηση, παρουσιάστηκε αρχικά ως υπέρ της ειρήνης και της αλληλεγγύης, και γι' αυτό τα κοινωνικά κινήματα είχαν προσκληθεί να πάρουν ενεργό μέρος. Ωστόσο, όταν ήρθαν τα νέα ότι η κυβέρνηση της Μαδρίτης και η βασιλική οικογένεια θα συμμετείχαν, τα πράγματα άλλαξαν. Η Δεξιά και ο βασιλιάς θα ηγούνταν διαδήλωσης εναντια στο μίσος;

Μετά από πίεση της Αριστεράς, ιδιαίτερα του αντικαπιταλιστικού δικτύου CUP, οι οργανωτές συμφώνησαν ότι το Λαϊκό Κόμμα και οι εστεμμένοι δεν θα ηγούνταν της πορείας αλλά θα συνέχιζαν να έχουν εμφανή παρουσία στο μπροστινό μέρος. Ήταν μια πρόκληση για την Αριστερά.

Ορισμένοι έλεγαν ότι δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις σε μια διαδήλωση για τα θύματα της 17ης Αυγούστου. Αλλοι υποστήριζαν ότι η διαδήλωση αντικειμενικά θα ενίσχυε την κυβέρνηση και αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν. Ωστόσο η πλειοψηφική θέση ήταν ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε τη διαδήλωση σε αυτό που πρέπει να είναι. Ήταν μια βδομάδα ασταμάτητης δράσης, με συσκέψεις όλων των πρωτοβουλιών, συνδικάτων, του αντιπολεμικού, αντιρατσιστικού κινήματος, με την UCFR (Ενότητα ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό) και τα δίκτυα που οργάνωσαν την τεράστια διαδήλωση για τους πρόσφυγες στις 18 Φλεβάρη.

Σχεδόν 200 τέτοια κινήματα συμφώνησαν σε μια δυνατή διακήρυξη που καταγγέλλει το ρόλο της δεξιάς στον πόλεμο του Ιράκ -και την κατοχή που έστρωσε το έδαφος για το ISIS- και της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, στενών φίλων της σαουδικής μοναρχίας, βαθιά μπλεγμένων στο εμπόριο όπλων

Φτιάχτηκαν ταχύτατα 50 χιλιάδες πικέτες με συνθήματα για την ειρήνη και ενάντια στην ισλαμοφοβία. Το 24ωρο πριν τη διαδήλωση, κάθε μισάωρο το ραδιόφωνο έπαιζε τη δήλωση του Ντέιβιντ Καρβάλα, εκπροσώπου της UCFR που κατάγγελλε την υποκρισία της Δεξιάς και του βασιλιά.

Η διαδήλωση γέμισε με μπλε χρώμα που συμβολίζει τη Μεσόγειο [και δεν άφησε χώρο για ισπανικές σημαίες]. Ακόμη και στην κεφαλή της πορείας ο κόσμος είχε πανό ενάντια στο βασιλιά και ένα τεράστιο με σύνθημα “Οι πολιτικές δικές τους, οι νεκροί δικοί μας” ήταν διαρκώς ορατό πάνω από τα κεφάλια των πολιτικών.

Η δεξιά αντέδρασε αντιφατικά. Κυκλοφόρησαν φωτογραφίες παρμένες προσεκτικά ή πειραγμένες με φώτοσοπ, για να μην φαίνονται ούτε τα ενοχλητικά πανό, ούτε οι σημαίες για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Από την άλλη επιτέθηκαν στους οπαδούς της ανεξαρτησίας, λέγοντας ότι καπέλωσαν και “πολιτικοποίησαν” την πορεία.

Η όλη επιχείρηση της Δεξιάς, να φέρει το βασιλιά και την κυβέρνηση στη διαδήλωση ήταν μια απόπειρα να αδυνατίσει το κίνημα ανεξαρτησίας, αλλά απέτυχε παταγωδώς.

Η διαδήλωση ήταν μαζική νίκη για τα κινήματα και ήττα για τη δεξιά. Ανοίγει ερωτήματα για την Αριστερά που ελέγχει τη Δημαρχία και για την καταλανική κυβέρνηση που σε πέντε βδομάδες οργανώνει το δημοψήφισμα. Αν δεν κατάφεραν να τα βάλουν με τη Δεξιά και το βασιλιά που θέλησαν να έρθουν στη διαδήλωση, πώς θα τα βάλουν μαζί τους στις πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις που ανοίγουν αν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους;

Από την άλλη, παρόλο που η διαδήλωση ήταν μαζικά αντιρατσιστική, ξέρουμε πως έχουμε πολλές μάχες μπροστά, η μάχη ενάντια στην ισλαμοφοβία και το φασισμό θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί.

Μαρία Ντάντας
μέλος του δικτύου Μarx21 και μία από τις οργανώτριες της διαδήλωσης