Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Μόρια: Πορεία προσφύγων 28/8

Πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα 28/8, πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μήνες στο στρατόπεδο της Μόριας. Οι Αφγανοί πρόσφυγες φορούσαν μπλουζάκια με την ημερομηνία άφιξής τους: 9 μήνες, 12 μήνες, 18 μήνες πριν, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως ««το Αφγανιστάν δεν είναι ασφαλής χώρα, οι απελάσεις  πρέπει να σταματήσουν». Ανάλογη συγκέντρωση είχαν πραγματοποιήσει στις 22/8 Αφγανοί πρόσφυγες έξω από το υπουργείο Μετανάστευσης στην Αθήνα και στη συνέχεια έκαναν πορεία στα γραφεία της ΕΕ.

Οι Αφγανοί της Λέσβου απαιτούν να επισπευθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου, ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν ακόμα περάσει από συνέντευξη για να εξεταστεί το αίτημά τους. Επιπλέον διαμαρτύρονται ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που έχει σαν αποτέλεσμα για πολλούς από αυτούς να ξεκινήσουν οι απελάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πάνω από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες εκτιμάται ότι βρίσκονται στη Λέσβο. Στη Μόρια ενώ η προβλεπόμενη χωρητικότητά του είναι για 2000 άτομα αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες που διαμένουν εκεί είναι πάνω από 3.500.

Μέσα σε μία περίοδο όπου στο Αφγανιστάν ο πόλεμος συνεχίζεται και ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποστολή 4.000 αμερικανών στρατιωτών, η ΕΕ προχώρησε σε συμφωνία με το Αφγανιστάν για απελάσεις 80.000 προσφύγων με την αιτιολογία ότι είναι πλέον ασφαλής χώρα.  

Διεκδικούμε να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να ενταχθούν οι πρόσφυγες στις πόλεις, άσυλο για όλους με πλήρη δικαιώματα, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασύλου να αναγνωρίσουν επιτέλους το Αφγανιστάν ως εμπόλεμη χώρα.